06 Δεκ 2024
READING

Το TikTok ξεκινά απολύσεις

4 MIN READ

Το TikTok ξεκινά απολύσεις

Το TikTok ξεκινά απολύσεις

To TikTok κάνει παγκόσμια αναδιάρθρωση που αφορά απολύσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Μεγάλη Βρετανία. Πηγές και εκπρόσωποι της πλατφόρμας, ωστόσο, φαίνεται ότι δε συμφωνούν για τον λόγο – ή τον αριθμό αυτών που έχασαν τη δουλειά τους.

Το TikTok, η πιο δημοφιλής εφαρμογή του 2022, αναδιαμορφώνεται. Ανάμεσα στις αλλαγές που κάνει, θα προχωρήσει σε απολύσεις σε όλα τα γραφεία (ΗΠΑ, Ευρώπη, Μεγάλη Βρετανία). Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι είναι τουλάχιστον 10.000.

H δημοτικότητα του TikTok εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν από 507 εκατομμύρια στο τέλος του 2019 σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο τον Σεπτέμβριο του 2021. Καθώς είναι αρκετά διαδεδομένο σε μικρότερες ηλικίες, οι επιχειρήσεις που στοχεύουν σε πιο νέο κοινό πολύ συχνά το αξιοποιούν στη στρατηγική τους.

Διαβάστε επίσης: Oι αλλαγές του Instagram στέλνουν τους χρήστες στο TikTok

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη ενημερώθηκαν ήδη πως οι δουλειές τους κινδυνεύουν. Το ίδιο συνέβη και με εργαζόμενους στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτές οι απολύσεις αφορούν συγκεκριμένα τμήματα. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ορισμένοι ειδοποιήθηκαν πως οι ρόλοι τους δεν υπάρχουν πια.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν από ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, με την εκπρόσωπο Τύπου του TikTok, Anna Sopel, να αναφέρει ότι η επιχείρηση συχνά κάνει αναπροσαρμογές στο προσωπικό της, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι στόχοι.

“Υπάρχει ένας μικρός αριθμός ρόλων, εντός των τμημάτων επιχειρήσεων και μάρκετινγκ, που άλλαξαν. Αυτό όμως, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναδιάρθρωση σε ολόκληρη την εταιρεία” επισήμανε.

Δε σχολίασε κάτι για την προσθήκη του ΤikTok στη λίστα με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που εσχάτως αποφάσισαν να παγώσουν τις προσλήψεις τους ή έκαναν απολύσεις, υπό τον φόβο της οικονομικής ύφεσης.

Άλλο στέλεχος του app είπε στο Wired ότι οι απολύσεις επικεντρώθηκαν σε άτομα και ομάδες, των οποίων οι διευθυντές πίστευαν ότι δεν συνεισέφεραν αρκετά. Ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των απολύσεων είναι μικρότερος των 100.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως αναστέλλονται τα σχέδια για επέκταση ορισμένων τμημάτων. Η πλατφόρμα τον τελευταίο καιρό προσπαθούσε να επεκταθεί στο live shopping, να αξιοποιήσει δηλαδή το live video streaming σε πραγματικό χρόνο, ως ένα διαδικτυακό event κατά το οποίο ένα brand μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα του – κάτι σαν τη μετεξέλιξη των καναλιών τηλεπωλήσεων δηλαδή, αλλά για το νεανικό κοινό των social media.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το TikTok εγκαταλείπει τα σχέδιά του για ανάπτυξη του live shopping

Το TikTok δοκίμασε αρχικά το αγοραστικό κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα τέλη του περασμένου έτους, ξεκινώντας με ένα shopping event πολλαπλών brands τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ωστόσο, αυτά τα livestreaming shopping events δεν έχουν προσελκύσει μεγάλο κοινό, όπως αναμενόταν, και δεν έχουν οδηγήσει σε σημαντικές πωλήσεις, ενώ ορισμένοι από τους δημιουργούς που συμμετείχαν στις πρώτες απόπειρες του TikTok Shop έχουν αποχωρήσει εντελώς. Έτσι, η πλατφόρμα εγκαταλείπει σταδιακά τα σχέδιά της για ζωντανό διαδικτυακό λιανεμπόριο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου φαίνεται ότι αυτός ο τρόπος πωλήσεων δε λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά όσο στην Κίνα, όπου είναι εξαιρετικά δημοφιλής.

Ανάμεσα στις άλλες αλλαγές που ετοιμάζει, το TikTok αποφάσισε να μπει και στον κόσμο του gaming, και να αρχίσει να δοκιμάζει πιλοτικά κάποια παιχνίδια.

Αυτό θα γίνει όπως αναφέρει εκπρόσωπος της πλατφόρμας σε συγκεκριμένες χώρες και φυσικά μία από αυτές θα είναι και οι ΗΠΑ. Το πρόγραμμα θα είναι δοκιμαστικό, προκειμένου να δοκιμαστεί η ανταπόκρισή του στους χρήστες της εφαρμογής. Κάποια από τα παιχνίδια στην κατηγορία mini-games είναι το Basketball FRVR by FRVR, Tap the Difference by Lotum, Peek a Who by Nitro, Pride Run by Voodoo κλπ.

Την ίδια στιγμή, η Meta, αναγνωρίζοντας την επιτυχία του TikTok, προβαίνει σε αλλαγές που το θυμίζουν έντονα. Συγκεκριμένα, η Meta έχει προωθήσει επιθετικά τη δική της εκδοχή των βίντεο σύντομης μορφής που λάνσαρε το TikTok, δηλαδή τα Reels, τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram. Όμως, η στρατηγική της Meta για να αντιμετωπίσει το TikTok, όχι απλά δε λειτουργεί αλλά φαίνεται τελικά να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Mε πληροφορίες από Wired
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.