30 Απρ 2024
READING

Πώς το Amazon θέλει να αναζωογονήσει την παρουσία του στην Ευρώπη

5 MIN READ

Πώς το Amazon θέλει να αναζωογονήσει την παρουσία του στην Ευρώπη

Πώς το Amazon θέλει να αναζωογονήσει την παρουσία του στην Ευρώπη

Το Amazon αποφάσισε να κάνει περικοπές μετά από χρόνια διοχέτευσης χρημάτων στην ανάπτυξη και το αποτέλεσμα ήταν μια δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία υποχώρηση, αλλά, εν μέσω επιβράδυνσης των διεθνών πωλήσεων, επεκτείνει παράλληλα την παρουσία του στην Ευρώπη και αυξάνει το κόστος της ιδιότητας μέλους της Prime σε επιλεγμένες χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα, το Amazon ανακοίνωσε τα σχέδιά του να λανσάρει μέσα τους επόμενους μήνες έναν αποκλειστικό ιστότοπο και marketplace τρίτων για το Βέλγιο, καλώντας τους πωλητές να ξεκινήσουν την εγγραφή της επιχείρησής τους. Περισσότερες από 1.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο Βέλγιο έχουν ήδη πουλήσει σε ένα ή περισσότερα από τα 21 ηλεκτρονικά καταστήματα της Amazon.

Το Βέλγιο αποτελεί ένα από τα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο το Amazon προσπαθεί να αναζωογονήσει την ανάπτυξη σε μία από τις πιο σημαντικές διεθνείς αγορές του, έχοντας αναφέρει πτώση στις διαδικτυακές πωλήσεις εκτός ΗΠΑ το προηγούμενο τρίμηνο. Οι καταναλωτές στο Βέλγιο είναι βέβαια πολύ εξοικειωμένοι με το Amazon, καθώς λογικά θα έχουν κάνει αγορές από το Amazon σε κοντινές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία.

Οι ευκαιρίες που προσφέρει η ευρωπαϊκή αγορά στο Amazon είναι ο κύριος λόγος της προσοχής που δείχνει στην Ευρώπη, με τους αναλυτές να σχολιάζουν ωστόσο ότι το επιχειρηματικό του εγχείρημα στο Βέλγιο αποτελεί μία μόνο μικρή κίνηση, καθώς κάθε χρόνο προσθέτει 3-5 χώρες στο δίκτυο του.

Ήδη η παρουσία της εταιρείας στην Ευρώπη είναι αισθητή. Το 2021, το Amazon είχε 1,4 εκατομμύρια πωλητές στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Πολωνία, σύμφωνα με στοιχεία της Marketplace Pulse. Το 85% των Ευρωπαίων πωλητών, που εδρεύουν κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ξεπέρασαν τις ένα εκατομμύριο πωλήσεις το 2019. Μέχρι το τέλος του έτους, το Amazon είπε ότι θα δημιουργήσει 3.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στην Ιταλία και 2.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στην Ισπανία, αυξάνοντας το συνολικό εργατικό δυναμικό της στις δύο χώρες σε περίπου 50.000 μόνιμους υπαλλήλους.

Η περαιτέρω επέκταση του Amazon στην Ευρώπη τού προσφέρει άλλες δυνατότητες. Πιο αναλυτικά, αμερικάνικες και ασιατικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεργάζονται με το Amazon, θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Συνεπώς, ο ανταγωνισμός για τις τοπικές επιχειρήσεις αυξάνεται και ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να επιβιώσουν είναι μέσω του Amazon. Για παράδειγμα, οι τοπικές βέλγικες εταιρείες πλέον καλούνται να ανταγωνιστούν αμερικάνικες εταιρείες που διαθέτουν τα ίδια προϊόντα, ίσως σε καλύτερες τιμές, οπότε θα πρέπει και αυτές να μπουν στο Amazon. Για αυτό και οι υπεύθυνοι περιμένουν αύξηση των αιτήσεων των συνδρομών και μείωση των ακυρώσεων.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μόλις πριν λίγες μέρες, το Amazon αύξησε τις τιμές του προγράμματος ένταξης Prime σε πέντε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να αυξήσει τα έσοδά του. Το κόστος της συνδρομής Prime θα αυξηθεί κατά 30% στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά εκτός ΗΠΑ της Amazon, και κατά 43% στη Γαλλία, καθώς και στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία είναι ακόμα αντιμέτωπη με τις αντιμονοπωλιακές έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που άρχισαν τον Νοέμβριο του 2020. Η Επιτροπή καταλόγισε στη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο μονοπωλιακή χρήση του όγκου, της ισχύος και των δεδομένων που διαθέτει προκειμένου να αποκτά αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι μικρότερων πωλητών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της. Αντίστοιχες έρευνες πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Πώς και γιατί το Amazon θέλει να κλείσει την ευρωπαϊκή αντιμονοπωλιακή έρευνα

Οι αλλαγές

Για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες, ο κολοσσός προχωρά σε συγκεκριμένες αλλαγές στην πολιτική του. Οι πρώτες αφορούν τα προϊόντα της ιδιωτικής ετικέτας του, ένα ζήτημα που εδώ και χρόνια έχει έρθει στο επίκεντρο προβληματισμών και ελέγχων, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η ύπαρξή τους στο marketplace αντιβαίνει στις αρχές του ανταγωνισμού, εις βάρος των τρίτων πωλητών που διαθέτουν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα.

Το δεύτερο ζήτημα που υποσχέθηκε πως θα αλλάξει η εταιρεία είναι η πολιτική για τα προϊόντα που εμφανίζονται στο «Buy Box», ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση όλων των πωλητών. Μάλιστα, σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική διαφορά στην τιμή ή στην παράδοση ανάμεσα στα προϊόντα που εμφανίζονται, η εταιρεία είπε ότι θα παρουσιάσει μια δεύτερη, ανταγωνιστική προσφορά εκτός από το κύριο είδος του «Buy Box». Ωστόσο, οι μέθοδοι του Amazon για την επιλογή των επωνυμιών που καταλήγουν στο πλαίσιο αγοράς παραμένουν ασαφείς, ακόμη και με αυτές τις πρόσφατες ανακοινώσεις, καθώς δεν έχει εξηγήσει πώς θα λειτουργήσει το προτεινόμενο δεύτερο Buy Box για ένα ανταγωνιστικό προϊόν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εταιρεία είναι εύκολο να επεκταθεί σε νέες αγορές και ειδικότερα η επέκταση προς την Ευρώπη θα χαράξει έναν άλλο δρόμο προς την ευρωπαϊκή αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία του με μια ασιατική επιχείρηση που ονομάζεται Osim, η οποία χρησιμοποιεί το Amazon ως οδό προς την αγορά της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα: Προβλέψεις για το φυσικό λιανικό εμπόριο του Amazon το 2022

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου του Amazon μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση 4,3% το δεύτερο τρίμηνο. Παράλληλα, τα λειτουργικά του έξοδα αυξήθηκαν 11,9% στα 117,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας. Υπάρχει βέβαια η ικανοποιητική απόδοση από το Amazon Web Services, αλλά και από τις συνδρομές, όπου ωστόσο η αύξηση των εσόδων επιβραδύνθηκε, με άνοδο 13% το περασμένο τρίμηνο, η οποία σύμφωνα με την GlobalData ήταν «μια σημαντική επιδείνωση από τον μέσο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 30,5% τα τελευταία τρία χρόνια».

Από την άλλη, η εταιρεία συνεχίζει να ποντάρει και στη φυσική της παρουσία, που, αν και δεν αγγίζει τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, της αποδίδει δισεκατομμύρια. Ωστόσο, οι συγκρίσεις της εταιρείας σε ετήσια βάση τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να χαλαρώσουν, καθώς δεν θα βασίζονται πλέον στα νούμερα της εκρηκτικής ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου που σχετίζεται με την πανδημία.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.