30 Απρ 2024
READING

Πώς αντισταθμίζει το Amazon τη συνεχόμενη πτώση πωλήσεων

3 MIN READ

Πώς αντισταθμίζει το Amazon τη συνεχόμενη πτώση πωλήσεων

Πώς αντισταθμίζει το Amazon τη συνεχόμενη πτώση πωλήσεων

Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, οι online πωλήσεις του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των αγορών για παραλαβή από τα φυσικά του καταστήματα, έπεσαν, αυτήν τη φορά κατά 4,3%. Η εικόνα ήταν καλύτερη στο δίκτυο των φυσικών καταστημάτων του, όπου σημειώθηκε άνοδος 12,5%, ωστόσο, εδώ η εταιρεία έχει εν μέρει βοηθηθεί από τις αυξήσεις των τιμών.

Η πτώση των ηλεκτρονικών πωλήσεων συνδυάζεται μάλιστα με μια αύξηση 11,9% στα λειτουργικά του έξοδα, με αποτέλεσμα το διαχειριστικό εισόδημα της εταιρείας να μειωθεί κατά 56,9% από έτος σε έτος, ενώ παράλληλα πρέπει να συνυπολογιστεί και η ζημία που προέρχεται από την επένδυσή του στην εταιρεία ηλεκτροκίνητων οχημάτων Rivian.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς απογοητευτικά για το Amazon, που νιώθει και αυτό τις συνέπειες από μια δύσκολη συγκυρία που κρατά αναγκαστικά συγκρατημένους τους καταναλωτές. Γιατί η πολυπραγμοσύνη του αντισταθμίζει την υποχώρηση του τομέα που θεωρείται ο περισσότερο αποδοτικός – και ο πιο αντιπροσωπευτικός του, βέβαια. Έτσι, πλέον μοιάζει σαν η δραστηριότητά του στο ηλεκτρονικό λιανεμπόριο να αποτελεί τη βάση για να αναπτυχθούν μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις, πιο αποδοτικές τη δεδομένη στιγμή.

Κατ’αρχάς, σημαντικά ενισχύονται τα έσοδά του από τις συνδρομές των πελατών του Prime, οι πωλήσεις των οποίων – που μάλιστα ακρίβυναν σε ΗΠΑ και Ευρώπη – αυξήθηκαν κατά 10%. Βέβαια, σημειώνεται ότι η ανάπτυξη εδώ καταγράφεται επιβραδυμένη, από το 13% του προηγούμενου τριμήνου και σημαντικά χαμηλότερη από το 30,5% που ήταν κατά μέσο όρο στα τρίμηνα των προηγούμενων τριών ετών. Αναλυτές υποστηρίζουν μάλιστα ότι το πρόγραμμα του Prime μπορεί πλέον να φτάνει σε σημείο κορεσμού, τουλάχιστον στις αγορές όπου είναι διαθέσιμο εδώ και καιρό.

Σημαντικά έσοδα φέρνει και η αυξανόμενη δυναμική των υπηρεσιών που προσφέρει σε τρίτους πωλητές, που πλέον δίνουν πάνω από το μισό εμπόρευμα που πωλείται στο Amazon, και για την ακρίβεια το 57%. Από τους τρίτους πωλητές αποκομίζει επιπλέον κέρδη από τις προσφερόμενες υπηρεσίες logistics και διεκπεραίωσης των παραγγελιών, εξού και τα έσοδά του από αυτούς αυξήθηκαν κατά 9,1%.

Πολύ καλές είναι και οι επιδόσεις του Amazon στον διαφημιστικό του τομέα, στην ανάπτυξη των υπηρεσιών του οποίου έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, έχοντας συγκροτήσει μια ομάδα με βετεράνους του χώρου της ψηφιακής διαφήμισης, δείχνει ότι θέλει να ανταγωνιστεί ευθέως τους κορυφαίους όπως το Google και το Facebook, με την Amazon Ads να είναι από τους γρηγορότερα αναπτυσσόμενους κλάδους της εταιρείας, και με τη φιλοδοξία να προσελκύσει μεγάλα brands. Τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου δείχνουν ότι τα έσοδα του διαφημιστικού βραχίονα του Amazon είχαν από έτος σε έτος ανάπτυξη 18%. Μάλιστα, οι πωλήσεις των διαφημιστικών του υπηρεσιών έρχονται σε αντίθεση με την πορεία άλλων ψηφιακών πλατφορμών, που βλέπουν το ενδιαφέρον των marketers να πέφτει, τη δεδομένη στιγμή.

Διαβάστε ακόμα: Ψηφιακή διαφήμιση στα φυσικά καταστήματα: το Amazon και το πλεονέκτημα των data

Λαμβάνοντας υπόψη και την AWS, με τις υπηρεσίες cloud να επεκτείνονται σε όλο τον κόσμο, μπορεί κανείς να πει ότι το Amazon αυτήν τη στιγμή μοιάζει να ποντάρει στις υπηρεσίες, καθώς αποδυναμώνεται η απόδοσή του στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το Amazon σε αυτόν τον τομέα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα κοινό σε όλους τους μεγάλους παίκτες και ανταγωνιστές του, όπως η Walmart και το Target, ότι δηλαδή τα κόστη λειτουργίας τους ξεπερνούν πλέον τις πωλήσεις τους.

Ωστόσο, αναμένεται ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στα αμέσως επόμενα τρίμηνα, γιατί πλέον αμβλύνονται οι δυσκολίες που αφορούν την πανδημία, ενώ θα έχει επέλθει και κάποια διόρθωση στα συγκριτικά νούμερα με τις προηγούμενες περιόδους, καθώς δε θα αφορούν την έκρηξη της ανάπτυξης που συνέβη τα δύο χρόνια του Covid.

Mε πληροφορίες από Retail Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.