03 Δεκ 2024
READING

Πώς Prada, Τiffany και άλλα brands μόδας πωλούν φυσικά προϊόντα χάρη στα NFTs

4 MIN READ

Πώς Prada, Τiffany και άλλα brands μόδας πωλούν φυσικά προϊόντα χάρη στα NFTs

Πώς Prada, Τiffany και άλλα brands μόδας πωλούν φυσικά προϊόντα χάρη στα NFTs

Η άνοδος του metaverse και του Web 3.0 πρόκειται να μεταμορφώσει πολλούς τομείς και ένας από αυτούς είναι η παγκόσμια βιομηχανίας της μόδας, αξίας 825 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως συνέβη πριν μερικά χρόνια με τα κοινωνικά δίκτυα, το metaverse και τα NTFs είναι ένα καινούριο ψηφιακό εργαλείο που φαίνεται ότι προσφέρεται για αξιοποίηση από τη βιομηχανία της μόδας. Τώρα, τα fashion brands μπορoύν να αξιοποιήσουν τις νέες ψηφιακές δυνατότητες που τους προσφέρει ο ανερχόμενος κόσμος του metaverse, ως έναν τρόπο για να εξελίξουν το εμπορικό σήμα τους και να διευρύνουν το κοινό τους.

Στις αρχές Αυγούστου, η Tiffany & Co. ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος κατά παραγγελία κοσμημάτων αποκλειστικά για κατόχους NFTs CryptoPunk, στο οποίο μπορεί κανείς να συμμετέχει αποκτώντας αυτό που η εταιρεία αποκαλεί “NFTiff”. Πιο συγκεκριμένα, για να αποκτήσουν ένα μενταγιόν, οι κάτοχοι CryptoPunk πρέπει πρώτα να αγοράσουν ένα NFTiff, το οποίο κοστίζει 30 ETH (Ethereum), ή περίπου 50.000 δολάρια με τις τρέχουσες τιμές. Στη συνέχεια, αυτό μπορεί να εξαργυρωθεί κατά τη διάρκεια ενός ορισμένου χρονικού περιθωρίου, και ο κάτοχός του να αποκτήσει ένα ειδικά σχεδιασμένο Tiffany μενταγιόν, καθώς και ένα NFT αντίστοιχο με το φυσικό κόσμημα.

Σε ανάλογη ενέργεια, η Prada ανακοίνωσε την τελευταία της συλλογή με NFTs, Timecapsule, την οποία χρησιμοποιεί για να συνδέσει τα NFTs με φυσικά προϊόντα, όπως συλλεκτικές μπλούζες. Η Dolce & Gabbana, από την άλλη, παρουσίασε τη συλλογή Realta Parallela με hoodies, μπλουζάκια και αθλητικά παπούτσια σε μορφή NFT, που δίνουν όμως το δικαίωμα στους αγοραστές να τα αποκτήσουν σε μια αντίστοιχη πραγματική έκδοση.

Διαβάστε επίσης: Τα διαφορετικά NFTs που λανσάρει η Prada με την Adidas

Φαίνεται ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες της βιομηχανίας της μόδας επιλέγουν τα NFTs. Ο λόγος είναι απλός: είναι ένας εύκολος τρόπος να προσφέρουν στο κοινό τους αποκλειστικά προνόμια. Μέσω αυτών των προνομίων, τα brands μπορούν όχι μόνο να αυξήσουν τις πωλήσεις τους αλλά να δημιουργήσουν κοινότητες αφοσιωμένων πελατών.

Σύμφωνα με ειδικούς σε επενδύσεις κρυπτονομισμάτων, το μέλλον της βιομηχανίας της μόδας βρίσκεται στα NFTs, καθώς τα brands μπορούν να τα χρησιμοποιούν για την πώληση των προϊόντων τους, μέσα από μια αλληλεπίδραση που προσφέρει προνόμια στον καταναλωτή, ενισχύοντας το engagement με τη μάρκα.

Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι ένας πελάτης είχε αγοράσει προηγουμένως ένα NFT από την επωνυμία, μπορεί να του εξασφαλίζει εγγυημένη πρόσβαση για την επόμενη αγορά του, χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί για την απόκτηση ενός προϊόντος ή NFT. Θα αγοράζει το NFT, το οποίο μπορεί να του παρέχει μια ψηφιακά φορέσιμη ή AR έκδοση του προϊόντος, ώστε εάν θέλει να μπορεί να το κοινοποιήσει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και στη συνέχεια θα μπορεί να το αποκτήσει και ως φυσικό αντικείμενο.

Ο phygital συνδυασμός δεν τελειώνει εκεί. Αν, λόγου χάρη, το προϊόν είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, αυτά θα φτάνουν λίγες εβδομάδες αργότερα στα χέρια του και θα έχουν ενσωματωμένο ένα τσιπ NFC, το οποίο ο αγοραστής θα μπορεί να σαρώσει με το τηλέφωνό του. Έτσι, θα αποκτά ένα NFT που αποδεικνύει την αυθεντικότητα των παπουτσιών, αλλά το οποίο θα μπορούσε επίσης να προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα, όπως αποκλειστική είσοδο σε διά ζώσης εκδηλώσεις. Την επόμενη φορά που το brand θα κυκλοφορήσει ένα φυσικό αντικείμενο περιορισμένης έκδοσης, μέσω αυτού του NFT ο πελάτης θα μπορεί να μπει στη λίστα των κατόχων και να προηγηθεί ξανά έναντι άλλων πελατών.

Αυτό το μοντέλο, βέβαια, έχει και αρκετά μειονεκτήματα. Πρόκειται βασικά για ένα εξεζητημένο πρόγραμμα προπαραγγελίας, στο οποίο τελικά οι πελάτες περιμένουν εβδομάδες ή μήνες για τη δημιουργία και την αποστολή των αντικειμένων τους.

Για αυτούς τους λόγους, το μοντέλο μπορεί να ταιριάζει καλύτερα σε συγκεκριμένες εταιρείες ή προϊόντα που οι αγοραστές θα δυσκολεύονταν να αποκτήσουν. Αλλά για ένα απλό πουκάμισο ή ένα τζιν παντελόνι πιθανότατα δε θα είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν όλη αυτήν τη διαδικασία έκδοσης ενός NFT, εφόσον είναι αρκετά περίπλοκη και χρονοβόρα, μέχρι να φτάσει στα χέρια τους το τελικό προϊόν.

Έτσι, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες μόδας που πειραματίζονται με την ιδέα είναι μάρκες πολυτελείας και αθλητικών παπουτσιών, που έχουν συχνά και μια συλλεκτική πτυχή στις κυκλοφορίες τους.

Ωστόσο, καθώς δεν είναι ούτε το κοινό, αλλά ούτε και όλα τα brands ακόμα απόλυτα εξοικειωμένα με τις νέες αυτές δυνατότητες, παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα το αν οι επωνυμίες πράγματι χρειάζεται να επενδύσουν στα NFTs ή ακολουθούν τη μόδα της εποχής.

Με πληροφορίες από Business of Fashion

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.