03 Μάι 2024
READING

Γιατί η Starbucks επέλεξε ως επόμενο CEO τον Ινδό Laxman Narasimhan

3 MIN READ

Γιατί η Starbucks επέλεξε ως επόμενο CEO τον Ινδό Laxman Narasimhan

Γιατί η Starbucks επέλεξε ως επόμενο CEO τον Ινδό Laxman Narasimhan

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της στη διεθνή αγορά, η Starbucks όρισε τον Laxman Narasimhan ως τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλό της. Ο ινδικής καταγωγής Narasimhan θα ενταχθεί στην εταιρεία την 1η Οκτωβρίου 2022. Θα συνεργαστεί με τον Howard Schultz, προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο, μέχρι να αναλάβει πλήρως τη θέση του στην εταιρεία, ως CEO και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, την 1η Απριλίου 2023.

Η επιλογή του Laxman Narasimhan για την “ηλεκτρική καρέκλα” του CEO του παγκόσμιου κολοσσού της καφεστίασης, προκάλεσε έκπληξη σε όσους δεν είχαν ανιχνεύσει εγκαίρως τις προθέσεις του απερχόμενου Howard Schultz. Ο γεννημένος στην Pune της Ινδίας έχει 30 χρόνια εμπειρίας σε παγκόσμιες αλυσίδες retail, όχι όμως και στο χώρο της εστίασης.

Ο Narasimhan, πριν την πρόσληψή του από τη Starbucks, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Reckitt Benckiser Group Plc, μιας αγγλο-ολλανδικής εταιρείας προϊόντων διατροφής. Στην πορεία του εκεί κατάφερε να αναζωογονήσει την εταιρεία και να την επαναφέρει σε ανάπτυξη, μετά από ένα διάστημα πτώσης των πωλήσεών της.

Διαβάστε ακόμα: Η ιλιγγώδης ανάπτυξη των Starbucks: 1200 νέα καταστήματα στην πανδημία

Προηγουμένως, ο Narasimhan είχε αναλάβει διάφορους ηγετικούς ρόλους στην PepsiCo, μεταξύ άλλων ως παγκόσμιος εμπορικός διευθυντής. Διετέλεσε επίσης διευθύνων σύμβουλος των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την υποσαχάρια Αφρική, ενώ προηγουμένως ήταν διευθύνων σύμβουλος της PepsiCo Λατινικής Αμερικής και οικονομικός διευθυντής της PepsiCo Americas Foods.

Κατά τη μεταβατική περίοδο, ο Narasimhan θα συνεργαστεί με τον Schultz και τη διοικητική ομάδα και θα κατανοήσει καλύτερα το brand, την εταιρική κουλτούρα και το σχέδιο επαναπροσδιορισμού της εταιρείας. Μόλις ο Narasimhan αναλάβει τη θέση του CEO, ο Schultz θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο και θα ενεργεί ως μόνιμος σύμβουλός του.

Η επιλογή του Narasimhan ανταποκρίνεται στην υπόσχεση της Starbucks να φέρει έναν επικεφαλής εκτός της εταιρείας, καθώς αναζητούσε ένα “διαφορετικό είδος ηγέτη”.

Μιλώντας για τον Narasimhan, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, δείχνουν ενθουσιασμό για την ένταξή του στη Starbucks και αναφέρουν πως η εμπειρία του στην προώθηση στρατηγικών μετασχηματισμών σε παγκόσμιες επιχειρήσεις που απευθύνονται στον καταναλωτή, τον καθιστά ιδανική επιλογή για να επιταχύνει την ανάπτυξη της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα: Tα Starbucks απολύουν όσους οργανώνουν σωματεία στις ΗΠΑ

Ο Narasimhan αναλαμβάνει το ρόλο του CEO σε μία περίοδο που η Starbucks προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα κύμα συνδικαλιστικών οργανώσεων στις ΗΠΑ και παράλληλα η πανδημία έχει πλήξει τις δραστηριότητές της στην Κίνα. Η Starbucks Workers United ισχυρίζεται ότι η εταιρεία απέλυσε συνδικαλιστές, μείωσε τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων όπου εργάζονταν και προχώρησε σε αθέμιτες εργασιακές πρακτικές – κατηγορίες που η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά.

Σε δήλωσή του, ο Schultz επαίνεσε την “προσέγγιση του Narasimhan με επίκεντρο τον εργαζόμενο” ως πλεονέκτημα για την αλυσίδα, καθώς διανύει “μια νέα εποχή μεγαλύτερης ευημερίας”, η οποία μπορεί να αποτελεί μια υπόδειξη για την προσέγγιση της εταιρείας στα εργασιακά ζητήματα.

Ο ίδιος δήλωσε: “Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε αυτή την εμβληματική εταιρεία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, καθώς οι επενδύσεις στους συνεργάτες και τις εμπειρίες των πελατών μας δίνουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και μας προετοιμάζουν για ένα ακόμη ισχυρότερο μέλλον. “Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με τον Schultz, το Διοικητικό Συμβούλιο και ολόκληρη την ηγετική ομάδα – και να ακούσω και να μάθω από τους συνεργάτες της Starbucks – καθώς χτίζουμε συλλογικά πάνω σε αυτό το έργο, για να οδηγήσουμε την εταιρεία στο επόμενο κεφάλαιο ανάπτυξης”.

Με πληροφορίες από το Restaurant Dive και το Comunicaffe.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.