30 Απρ 2024
READING

Η Coca-Cola θα βάζει την μπύρα στα ποτήρια των Ελλήνων

4 MIN READ

Η Coca-Cola θα βάζει την μπύρα στα ποτήρια των Ελλήνων

Η Coca-Cola θα βάζει την μπύρα στα ποτήρια των Ελλήνων

Αρκετές ενδιαφέρουσες παραμέτρους που σχετίζονται με την ελληνική αγορά έχει η πρόσφατη συμφωνία που αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα προσεχώς από την Coca-Cola 3E και αφορά στην ανάληψη διανομής του χαρτοφυλακίου της ABInBev στην Ελλάδα.

Θα θυμίσουμε μάλιστα ότι δύο από τα σημερινά εμπορικά σήματα της ABInBev παράγονταν κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Ο λόγος για τις Löwenbräu και Stella Artois, οι οποίες έως και το 2009 περνούσαν από το εργοστάσιο της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης. Μάλιστα κατά την περίοδο αυτή που είχε την αποκλειστική διανομή η ελληνική ζυθοποιία έλαβε τεχνογνωσία από Γερμανούς και Βέλγους ζυθοποιούς που είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα, εργαζόμενοι στην παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των δύο εμπορικών σημάτων. Την ίδιο χρονικό διάστημα μάλιστα η ίδια εταιρεία εμπλούτισε το χαρτοφυλάκιό της και με άλλες μπύρες, που σήμερα έχει στην ιδιοκτησία της η ABInBev όπως είναι οι Beck’s, Franziskaner αλλά και η Leffe καθώς και η Hoegaarden.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή θα ήταν κάποια στιγμή ένα μέρος της παραγωγής για τις ανάγκες της Coca-Cola 3E και του ευρύτατου δικτύου διανομής που αυτή έχει, να παράγεται στην Ελλάδα. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που προς το παρόν απέχει σημαντικά από τις παρούσες συνθήκες και πριν ακόμα γίνει η επίσημη γνωστοποίηση της συμφωνίας.

Διαβάστε ακόμα: H Pepsi λανσάρει κόλα με άζωτο, με έμπνευση από την μπύρα

Η διακοπή της συνεργασίας με την Καρούλιας

Ένα ακόμα σημείο που επίσης παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι η Β.Σ. Καρούλιας, η γνωστή εταιρεία διανομών που έχει πολλά μεγάλα brands στο χαρτοφυλάκιό της παύει πλέον να συνεργάζεται με την ABInBev στον τομέα της μπύρας και καλείται να καλύψει ένα σημαντικό μέρος απώλειας από το συγκεκριμένο γεγονός μέσα από συμφωνία με άλλες μάρκες – εταιρείες. Ανάλογα ηχηρή μεταγραφή στον τομέα των αλκοολούχων ήταν και η απώλεια του χαρτοφυλακίου της Bacardi για την Άμβυξ της οικογένειας Ρεβάχ το 2021 και την ανάληψη της διανομής των συγκεκριμένων προϊόντων από την επίσης πολυεθνικών συμφερόντων Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Στην περίπτωση πάντως της Coca-Cola έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι πλέον έχει ένα απολύτως ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων παραγωγής και διανομής, τα οποία έρχονται να καλύψουν τη στρατηγική για κωδικολόγιο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών 24/7. Ανθρακούχα ποτά, χυμοί, νερό, ενεργειακά ποτά, φυτικά ροφήματα, έτοιμο τσάι, καφές, premium οινοπνευματώδη και σνακ. Ή για να αντιληφθεί καλύτερα κάποιος τι σημαίνει το χαρτοφυλάκιο 24/7 της Coca-Cola, είναι επί της ουσίας αυτό που καλύπτει όλες τις ώρες τις ημέρας. Coca-Cola, Costa Coffee, Αύρα, το premium νερό Lurisia, το ενεργειακό ποτό Monster, η Amita, τα Tsakiris Chips, το Fuze Tea, Powerade είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα της. Στα αλκοολούχα περιλαμβάνονται το τσίπουρο Δεκαράκι, το ούζο Πλωμαρίου, το Jack Daniels, το Macallan, το Aperol και ο κατάλογος είναι ιδιαίτερα ευρύς για να μπορέσει κανείς να τον εξαντλήσει μέσα από το συγκεκριμένο κείμενο.

Αλλαγή συσχετισμών και προσθήκη της μπύρας στο χαρτοφυλάκιο της Coca-Cola

H συγκεκριμένη εξέλιξη με βάση τους γνωρίζοντες τα δεδομένα στην αγορά της μπύρας, φέρνει εκ των πραγμάτων άμεση ανατροπή συσχετισμών. Η Coca-Cola συμπληρώνει τη στρατηγική της με ένα προϊόν που έως τώρα δεν είχε, τη μπύρα, και αμέσως καθίσταται άμεσα ανταγωνιστική και προς τις μεγάλες ζυθοποιίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τόσο την Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Amstel, Alfa, Heineken) όσο και την Ολυμπιακή Ζυθοποιία (Fix, Carlsberg).

Διαβάστε ακόμα: Γιατί εθνικοί και πολυεθνικοί παίκτες επενδύουν στην «ελληνικότητα» της μπύρας

Τα εμπορικά σήματα στην Ελλάδα και η στροφή της αγοράς προς τους πολυεθνικούς παίκτες

Η προηγούμενη διανομέας, η Καρούλιας είχε ξεκινήσει να συνεργάζεται με την ABInBev από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και η συμφωνία της αφορούσε στη διανομή των εμπορικών σημάτων, Corona, Stella Artois, Bud, Beck’s, Franziskaner, Leffe kαι Hoegaarden στην ελληνική αγορά. Ωστόσο δύο χρόνια αργότερα τα δεδομένα αλλάζουν δραστικά για μία ακόμα φορά στην Ελλάδα. Το άλλο πρόσωπο της αγοράς αλκοολούχων είναι ότι μετά την ανάληψη τόσο της Bacardi από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία όσο και του χαρτοφυλακίου της ΑΒΙnBev από την Coca-Cola, μεγάλο μέρος της πίτας στρέφεται στους δύο πολυεθνικούς παίκτες.

Σε ό,τι αφορά την ABInBev αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά μπύρας παγκοσμίως με έσοδα 54,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και EBITDA 18,76 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αγορά της μπύρας στην Ελλάδα μετρά αυτή τη στιγμή περίπου 60 ζυθοποιίες που κάνουν παραγωγή. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζυθοποιών, η παραγωγή του 2020 ήταν 3.377.000 εκατόλιτρα, έχοντας χάσει περίπου το 25% της παραγωγικής της δυναμικής λόγω της πανδημίας και των lockdown. Το 2019 ήταν για πρώτη φορά που η παραγωγή είχε κινηθεί πάνω από τα 4 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αριθμός που φέτος με βάση και την έντονη τουριστική κίνηση θα μπορούσε να επιστρέψει καθότι η αγορά ήδη έχει δείξει ισχυρά δείγματα γραφής ως προς την κατανάλωση του ζύθου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.