30 Απρ 2024
READING

4 προβλέψεις για το digital marketing στο 2023

4 MIN READ

4 προβλέψεις για το digital marketing στο 2023

4 προβλέψεις για το digital marketing στο 2023

Η ψηφιακή αγορά αλλάζει διαρκώς καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στο διαδίκτυο και η ζήτηση για τεχνολογία αυξάνεται. Οι καταναλωτές περιμένουν πολλά από τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο και η εμπειρία του χρήστη παίζει μεγάλο ρόλο στο αν θα επιλέξουν ή όχι να αγοράσουν μια υπηρεσία ή ένα προϊόν. Το digital marketing είναι το κλειδί για την καθοδήγηση και την ικανοποίησή τους.

Με 4.7 δισεκατομμύρια χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο, διαμορφώνεται μια δυναμική αγορά που πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως οι επιχειρήσεις στο διαδίκτυο ή όσες δεν έχουν ακόμη προσχωρήσει σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, εάν θέλουν να κάνουν το βήμα μπροστά.

Πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν σε ποιον απευθύνονται. Η ευελιξία του digital marketing δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής στη διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά και βοηθά στη στόχευση του κατάλληλου κοινού μέσω της συλλογής δεδομένων και της επίγνωσης του τι λειτουργεί για την εκάστοτε αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Τα brands αυξάνουν την δαπάνη digital marketing, παρά την πτώση των εσόδων

Ανάλογα με τον στόχο που θέτει ο κάθε e-retailer, το digital marketing μπορεί να βελτιστοποιήσει τα ποσοστά των επισκεπτών της σελίδας ή του e-shop του για την ολοκλήρωση της επιθυμητής ενέργειας, την ολοκλήρωση μιας αγοράς, την προσέλκυση νέων πελατών, την αποστολή της φόρμας επικοινωνίας ή την εγγραφή σε ένα newsletter.

Με το καταναλωτικό κοινό να προσανατολίζεται σε περιορισμό του προϋπολογισμού δαπανών τους λόγω της γενικευμένης οικονομικής αβεβαιότητας, η διατήρηση των πελατών μιας επιχείρησης μπαίνει ξανά στο επίκεντρο, περισσότερο τώρα από κάθε άλλη φορά. Χρειάζεται η αφοσίωση των πελατών σε ένα brand για να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη, η δέσμευση και τελικά η επαναληψιμότητα της επίσκεψης ή μιας αγοράς. Ενώ για την προσέλκυση νέων πελατών προαπαιτείται η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το ίδιο το brand και η επικύρωση της αξιοπιστίας του.

Ποιες είναι οι τάσεις που θα διαμορφώσουν τη νέα εικόνα του digital marketing ως ένα ακόμη πιο αποδοτικό εργαλείο αύξησης επισκεψιμότητας και πωλήσεων και τη νέα χρονιά;

1. Έρχεται η κυριαρχία των βίντεο στις διαφημίσεις.

Η αποτελεσματικότητα της διαφήμισης με βίντεο που σχετίζεται με το περιεχόμενο είναι αποδεδειγμένη. Έρευνες αναφέρουν πως οι θεατές ψηφιακών βίντεο συγκρατούν το 95% των μηνυμάτων, σε σύγκριση με το ίδιο μήνυμα που μεταδίδεται με κείμενο. Ο χρόνος που ξοδεύουν οι σημερινοί θεατές την ημέρα για να παρακολουθούν ψηφιακά βίντεο, ξεπερνά τα 100 λεπτά ενώ το 92,6% των παγκόσμιων χρηστών του διαδικτύου παρακολουθεί κάποια μορφή ψηφιακού βίντεο κάθε εβδομάδα.

2. Οι influencers πρωταγωνιστούν.

Τα lockdowns που επιβλήθηκαν ως συνέπεια της πανδημίας έστρεψαν τους καταναλωτές προς την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επικοινωνία, και κατά συνέπεια έδωσαν ακόμα περισσότερη δημοσιότητα στους influencers. Στην κορυφή της τηλεθέασης ψηφιακών βίντεο βρίσκονται τα μουσικά βίντεο, τα κωμικά αφιερώματα και τα κοινωνικά σχόλια. Και τα τρία έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι το περιεχόμενό τους προέρχεται από influencers. Οι αυτοδημιούργητοι influencers υπογράφουν αποκλειστικές συμφωνίες με εταιρείες, ενώ δεν είναι λίγες όσες δημιουργούν τους δικούς τους influencers με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να επιτύχουν μεγαλύτερη διείσδυση σε στοχευμένα κοινά.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι επιχειρήσεις ανακαλύπτουν ξανά τη δύναμη του email στο marketing

3. Περισσότερες επενδύσεις σε υπηρεσίες streaming

Το streaming συνδυάζει ένα brand με συγκεκριμένο περιεχόμενο το οποίο απευθύνεται σε ορισμένο target group, χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος για τις εταιρείες, όπως έχει αποδείξει η μεγάλη του απήχηση κατά την τελευταία διετία. Το 2021, το 78% των Αμερικανών καταναλωτών χρησιμοποίησε τουλάχιστον μια συνδρομητική υπηρεσία streaming, ενώ η αύξηση της συγκεκριμένης αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία.

4. Η επικοινωνία γίνεται προσωπική. 

Η χρήση της τεχνολογίας παρακολούθησης των καταναλωτικών συνηθειών, τα cookies κοινής χρήσης και η δυνατότητα αγοράς δεδομένων που σχετίζονται με τους καταναλωτές, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό ένα brand να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με τους πελάτες του. Η ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης για την καλύτερη σύγκριση των δεδομένων καταναλωτικών συμπεριφορών, θα βοηθήσει στην παραμετροποίηση των απαντήσεων σε ερωτήματα των πελατών, στην εξειδίκευση της εξυπηρέτησή τους και στην διαδραστική επικοινωνία μαζί τους σε απόλυτα προσωπικό ύφος. Έτσι ένα email ή ένα chatbot δεν θα περιλαμβάνει μια απλά τυποποιημένη ενημέρωση προς τον εκάστοτε πελάτη, αλλά θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή μιας διαπροσωπικής επικοινωνίας.

Η χρήση νέων τεχνολογιών, η υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών, η σύναψη συνεργασιών και η απόλυτη προσωποποίηση στην επικοινωνία και την εξυπηρέτηση των πελατών θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις στο ψηφιακό τους μέλλον.

Με πληροφορίες από Entrepreneur και eCommerce Fastlane

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.