01 Μάι 2024
READING

Η Skroutz συνεχίζει να μεγαλώνει ακόμα και την επόμενη μέρα της πανδημίας

5 MIN READ

Η Skroutz συνεχίζει να μεγαλώνει ακόμα και την επόμενη μέρα της πανδημίας

Η Skroutz συνεχίζει να μεγαλώνει ακόμα και την επόμενη μέρα της πανδημίας

Ένας ισχυρός μέτοχος, η CVC Capital Partners, μία δυνατή ιδρυτική και διοικητική ομάδα που διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών και διαθέτει εγνωσμένη τεχνογνωσία και επιχειρηματική ευελιξία καθώς και επενδύσεις που οδηγούν τη Skroutz στην επόμενη μέρα μέσω εξαγορών, επενδύσεις σε τεχνολογία και οργανική ανάπτυξη, αποτελούν ίσως μόνο μερικούς από τους εμφανείς λόγους που την οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα στον τομέα παροχής υπηρεσιών διανομής και ηλεκτρονικών πωλήσεων, κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο από το 2020 στο 2021 να αυξήσει το τζίρο της σχεδόν κατά 20 εκατομμύρια ευρώ από τα 38,8 εκατομμύρια ευρώ στα 57,5 εκατομμύρια ευρώ (καθαρά κέρδη μετά από φόρους 5 εκατ. ευρώ από 12,5 εκατ. ευρώ το 2020).

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Skroutz πολλοί θα ήθελαν ενδεχομένως να μπορέσουν να αντιγράψουν ή να πετύχουν κάτι ανάλογο, ωστόσο η επιχείρηση έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου τα προηγούμενα χρόνια, όντας πλέον στον 18ο χρόνο λειτουργίας της. Μάλιστα το ενδιαφέρον στην περίπτωσή της είναι ότι το 2020 ήταν μία χρονιά πανδημίας όπου κατέγραψε ήδη ανάπτυξη, ωστόσο η εκτόξευσή της το 2021 μόνο τυχαία ή συγκυριακή δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί όταν πλέον για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά και ίσως ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου θα μπορούσε να έχει δευτερεύουσα θέση έξω από τους περιορισμούς που επέβαλαν τα lockdown.

Η επέκταση στην Κύπρο

Πιο πρόσφατο βήμα αυτής της ανάπτυξης που υλοποιεί η Skroutz αποτελεί η επέκταση στην κυπριακή αγορά. Mία κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα, η οποία θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί και νωρίτερα, ωστόσο τα στελέχη της εταιρείας επέλεξαν να μελετήσουν καλά τις κινήσεις τους, τη δυναμική της αγοράς και το μοντέλο λειτουργίας, έτσι ώστε να παρέχουν τη βέλτιστη αγοραστική εμπειρία στους καταναλωτές της Μεγαλονήσου.

Διαβάστε ακόμα: Στο Skroutz αποκτά μειοψηφική συμμετοχή η CVC Capital Partners

Η διαχείριση ενός ευρύτατου κωδικολογίου από πλευράς της Skroutz είναι δεδομένη αυτή τη στιγμή με περισσότερους από 7 εκατομμύρια κωδικούς και τουλάχιστον 12.000 συνεργαζόμενα καταστήματα, όπου παρά τη μεγέθυνση των αριθμών αυτών αλλά και το διαρκώς αυξανόμενο μεγέθους της ίδιας της εταιρείας, στο επίκεντρο παραμένει η βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε αυτή την κατεύθυνση και προκειμένου να διασφαλίσει τις υπηρεσίες που υπόσχεται, προσφέρει εγγύηση παραλαβής και επιστροφής χρημάτων αλλά και δωρεάν επιστροφή προϊόντων στις αγορές που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας της. Αυτή τη στιγμή κάθε μήνα υπολογίζεται ότι οι επισκέψεις που δέχεται η δημοφιλής πλατφόρμα υπερβαίνουν τα 8,5 εκατομμύρια.

Οι δύο εξαγορές του 2021 που ανήλθαν συνολικά στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ – Συνολική επένδυση 4 εκατ. ευρώ

Από το 2021 έως και σήμερα η Skroutz έκανε μία σειρά επενδύσεων που ανοίγουν ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά της και βελτιώνουν τις υπηρεσίες της και την παρουσία της στην αγορά. Τον Ιανουάριο του 2021 θυμίζουμε ότι απέκτησε το σύνολο των μετοχών της Myjobnow καθώς και της ΜJN Staffing Services. Με αυτό τον τρόπο έκανε το βήμα εισόδου στον τομέα παροχής υπηρεσιών ταχυμεταφορών, δημιουργώντας ίδιο δίκτυο για να καλύψει τις υπηρεσίες last mile για την παράδοση των παραγγελιών προς τους πελάτες της. Μάλιστα η πρώτη από τις δύο εξαγοραζόμενες εταιρείες άλλαξε όνομα σε Skroutz υπηρεσίες διανομής και η δεύτερη σε SKR Staffing Services. Στην πρώτη περίπτωση το τίμημα που καταβλήθηκε ανήλθε στο 1,8 εκατομμύρια ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση στις 400 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο η συνολική επένδυση από πλευράς Skroutz για τις δύο εταιρείες έφτασε τα 4 εκατ. ευρώ καθώς εκτός από το τίμημα της εξαγοράς πραγματοποίησε και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,7 εκατ. ευρώ και 100 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι τα Skroutz Points που μπαίνουν στο παιχνίδι των παραδόσεων της Αττικής

H ασφάλεια των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω της EveryPay

Στη διάρκεια του 2022 η Skroutz έκανε ένα ακόμα βήμα επέκτασης των δραστηριοτήτων της, καθώς απέκτησε το 75% των μετοχών της εταιρείας fintech, Every Pay, όπου ήδη κατείχε το 25% από τον Νοέμβριο του 2020, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα αποφασιστικό βήμα εισόδου στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών. Κατά κύριο λόγο όμως μέσα από την πλήρη εξαγορά της Every Pay, αυτό που ήρθε να πετύχει η Skroutz ήταν η πλήρης αξιοπιστία και ασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα της. Η Every Pay άλλωστε διατηρούσε ανέκαθεν εξειδίκευση στον τομέα των πληρωμών σε περιβάλλον marketplace όπως είναι αυτό της Skroutz.

Φέτος το μέγεθος της Skroutz αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο από πλευράς οικονομικών επιδόσεων. Αυτό που αποδεικνύεται είναι η όλο και μεγαλύτερη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στη ζωή όλων μας. Ωστόσο το σημαντικότερο ίσως εργαλείο που προσφέρει η Skroutz και την κάνει σημαντικά ελκυστική προς τους καταναλωτές είναι η συγκριτική προσέγγιση στα προϊόντα που πωλούνται, γεγονός που επιτρέπει σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των προϊόντων αυτών και των επιχειρήσεων που συνεργάζεται, την βέλτιστη αγοραστική εμπειρία.

Πάνω απ’ όλα όμως η ασφάλεια πληρωμών και αγορών και η εγγύηση ότι και κάτι να μη πάει καλά η επιχείρηση θα καλύψει το κενό, είναι κάτι που ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης που έχουν οι πελάτες της. Τέτοια περίπτωση αποτελεί και το viral ζήτημα που δημιουργήθηκε με την 365 Shop Gr, με την οποία διέκοψε τη συνεργασία της και στη συνέχεια προχώρησε σε αποζημίωση μέσω κουπονιού προς όσους είχαν καταβάλει προς τη συγκεκριμένη επιχείρηση χρήματα μέσω τραπέζης ή με άλλον τρόπο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.