02 Μάι 2024
READING

Μπορούν οι retailers να προσεγγίσουν το καταναλωτικό κοινό του Instagram;

3 MIN READ

Μπορούν οι retailers να προσεγγίσουν το καταναλωτικό κοινό του Instagram;

Μπορούν οι retailers να προσεγγίσουν το καταναλωτικό κοινό του Instagram;

Με 1,5 δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες, το Instagram αναδεικνύεται στην εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις από εκπροσώπους της Gen Z και τους Millennials ξεπερνώντας ακόμη και το TikTok. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους e-retailers. 

Με τη δημοφιλία της πλατφόρμας να αυξάνεται, το περιεχόμενο και οι λειτουργίες του Instagram υφίστανται σημαντικές αλλαγές. Αυτό που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 από τον Κέβιν Σίστρομ και τον Μάικ Κρίγκερ ως πλατφόρμα ανταλλαγής φωτογραφιών ανάμεσα σε φίλους, έχει μετατραπεί σε ένα κανάλι άμεσων αγορών με τεράστιες δυνατότητες αύξησης πωλήσεων για τις εταιρείες και τους retailers.

Ένα μέρος της νέας στροφής του Instagram προς την εμπορικότητα, προέρχεται από την αυξανόμενη ζήτηση για κοινωνικό εμπόριο, την πραγματοποίηση δηλαδή αγορών μέσω των social media. Οι κοινωνικές πωλήσεις αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα για τους υπεύθυνους λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων όσον αφορά τις ευκαιρίες εμπορίου (63%). Το ίδιο όμως ισχύει και για τους καταναλωτές, αφού το 70% των χρηστών του, ανοίγει την εφαρμογή για να ψωνίσει. Πώς μπορούν, λοιπόν, οι retailers να τους κερδίσουν;

Διαβάστε ακόμα: Αγορές μέσω Direct Messages φέρνει το Instagram

Πλούσιο οργανικό περιεχόμενο

Σε αντίθεση με τα περισσότερα εμπορικά κανάλια, το Instagram παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να παράγουν μη αμειβόμενο περιεχόμενο marketing. Αυτή η δυνατότητα προσέγγισης και επικοινωνίας με τους καταναλωτές δηλώνει αυθεντικότητα και αυτό τους προσελκύει ακόμη περισσότερο. σε ένα μέσο όπου ήδη περνούν χρόνο, είναι ένα ισχυρό εργαλείο branding.

Προκειμένου να ενισχύσουν περισσοτερο την ταυτότητά τους, οι retailers μπορούν να επενδύσουν στο οργανικό περιεχόμενο στο προφίλ της επιχείρησής τους είτε με δικές τους αναρτήσεις είτε με ακολούθους τους. Και φυσικά έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με influencers για την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών στο δικό τους προφίλ.

Αν δημιουργηθεί σωστά, το οργανικό περιεχόμενο είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη με τους καταναλωτές και να οικοδομηθούν μακροχρόνιες σχέσεις, με χαμηλό κόστος.

Διαβάστε ακόμα: To Instagram θα επιτρέπει tags προϊόντων σε όλους τους χρήστες

Νέα εργαλεία διαφήμισης

Για την περαιτέρω αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας και την προσέλκυση περισσότερων followers, η χορηγούμενη διαφήμιση αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο κάθε στρατηγικής marketing στο Instagram.

Οι επιλογές πολλές. Από μία απλή ανάρτηση φωτογραφίας ή video, μέχρι και πολύπλοκες, όπως οι διαφημίσεις συλλογής, οι οποίες διαθέτουν μια εικόνα εξωφύλλου ή ένα video, που ακολουθούνται από μερικές ακόμα εικόνες προϊόντων, μέχρι να οδηγήσουν σε μια σελίδα προορισμού πλήρους οθόνης. Εκτός από τις αναρτήσεις, πλέον βλέπουμε διαφημίσεις και στα δημοφιλή stories και τα ανερχόμενα Reels. Εκεί ξεχωρίζουν διαφημίσεις carousel με εναλασσόμενες εικόνες που χρησιμοποιούνται για την προβολή έως και 10 εικόνων ή βίντεο, αλλά και διαφημίσεις επώνυμου περιεχομένου που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις αμειβόμενες συνεργασίες.

Instagram Shops

Οι μεγαλύτερες εμπορικές δυνατότητες της πλατφόρμας φαίνεται όμως πως βρίσκονται στα Instagram Shops. Λειτουργούν ως βιτρίνα καταστήματος όπου οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν σε σελίδες με πληροφορίες προϊόντων για να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως μέγεθος, παραλλαγές χρωμάτων και διαθεσιμότητα, και να πραγματοποιήσουν αγορές απευθείας μέσα από την εφαρμογή.

Για να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στο Insta Shop τους, οι εταιρείες και οι retailers μπορούν να δημιουργήσουν ετικέτες αγορών στα προϊόντα στις διαφημίσεις τους στο Instagram, οι οποίες οδηγούν τους χρήστες απευθείας στη βιτρίνα του καταστήματός τους.

Πειραματισμός

Ο πειραματισμός στο Instagram είναι αποτελεσματικός μόνο όταν μπορεί να αξιολογηθεί η επιτυχία της κάθε τακτικής. Οι εταιρείες πρέπει να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες ανάλυσης του Instagram για να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες μετρήσεις και δεδομένα, συγκρίνοντας τη δέσμευση σε αναρτήσεις και διαφημίσεις.

Οι σημερινοί καταναλωτές επιθυμούν άμεσες εμπειρίες, οπότε το να πραγματοποιούν ολόκληρη τη διαδικασία αγοράς χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν ποτέ την εφαρμογή, είναι αυτό που καθιστά το Instagram ένα ιδανικό κανάλι εμπορίου. 

Με πληροφορίες από Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.