02 Μάι 2024
READING

Γιατί τα brands θέλουν να κάνουν τις διαφημίσεις τους πιο διασκεδαστικές

4 MIN READ

Γιατί τα brands θέλουν να κάνουν τις διαφημίσεις τους πιο διασκεδαστικές

Γιατί τα brands θέλουν να κάνουν τις διαφημίσεις τους πιο διασκεδαστικές

Το περιεχόμενο των διαφημίσεων αλλάζει και αποκτά έναν πιο διασκεδαστικό χαρακτήρα, ώστε να μείνει χαραγμένο στη μνήμη του καταναλωτή. Αυτή είναι η ευκαιρία για τις εταιρείες marketing και τη βιομηχανία του θεάματος να δημιουργήσουν ακόμα μια νέα τάση στο entertainment marketing και να φέρουν τους ήρωες ταινιών στο προσκήνιο των διαφημίσεων.

Η διαφήμιση αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα του τρόπου με τον οποίο ένας καταναλωτής σκέφτεται για κάποιο προϊόν και τη συλλογή πληροφοριών που θα τον οδηγήσει τελικά στην αγορά του. Οι marketers καλούνται να βρίσκουν τρόπους, ώστε να βοηθήσουν τα brands να ξεχωρίζουν σε ένα ολοένα πιο χαοτικό, θορυβώδες και κατακερματισμένο διαφημιστικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, brands και επιχειρήσεις της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας διαμορφώνουν ένα διαρκώς εξελισσόμενο entertainment marketing με καμπάνιες που προβάλλονται σε ταινίες και βιντεοπαιχνίδια, αλλά και ηθοποιούς που μεταπηδούν από τις ταινίες και τις σειρές όπου πρωταγωνιστούν στο διαφημιστικό περιβάλλον. Όλα, για να προωθηθούν προϊόντα μόδας ή διατροφής, αυτοκίνητα αλλά και εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι τάσεις του performance marketing το 2022

Δεν είναι όμως μόνο θέμα ενίσχυσης της κατανάλωσης. Η αγορά βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να διαχειριστεί. Τα επώνυμα brands ψυχαγωγίας καταβάλλουν προσπάθειες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δέσμευσή του απέναντι στο δικό τους περιεχόμενο. Σε μια εποχή όπου κυριαρχεί το streaming και το on-demand περιεχόμενο σε δεκάδες πλατφόρμες και το διαδίκτυο, η θεαματικότητα είναι το αντικείμενο του πόθου τους.

Βρίσκονται μπροστά σε μια μια διαρκή ανταλλαγή θεματολογίας, ιδεών και ηρώων ανάμεσα σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, σε παιχνίδια, μουσική και social media, που προσπαθούν να ακολουθήσουν ώστε να είναι πάντα επίκαιρα. Ωστόσο, οι ανάγκες των σύγχρονων θεατών, από του Millennials και τους Gen Z-ers μέχρι και την ανερχόμενη γενιά Alpha, βασίζονται στο στοιχείο της πρωτοπορίας, που θα τους εκπλήξει και θα τους προσελκύσει το ενδιαφέρον.

Διαβάστε επίσης: 5 σημεία – κλειδί για να αποκτήσει ένα brand αυθεντική παρουσία στα social media

Η νέα τάση που ακολουθούν μπορεί να παραμετροποιηθεί εύκολα, ώστε να απευθυνθεί και σε όλα τα κοινά αλλά και σε στοχευμένες κατηγορίες. Βασίζεται στην αξιοποίηση των χαρακτήρων που προκύπτουν από τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, γιατί οι καταναλωτές τους αναγνωρίζουν εύκολα και ανάλογα με τα συναισθήματα που τους προκαλούν, μπορούν να αντιληφθούν μια ισχυρή σύνδεση μαζί τους. Ως συνέπεια, δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή στη διαφήμιση, κατανοούν περισσότερο το περιεχόμενο της και το σημαντικότερο, την θυμούνται εύκολα.

Οι συμπράξεις αυτές δεν γνωρίζουν στεγανά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ασφαλιστικής εταιρείας αμερικανικής Liberty Mutual, η οποία  κυκλοφόρησε μια νέα διαφήμιση με πρωταγωνιστές τους γνωστούς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων Minions. Η επιλογή αυτή της ασφαλιστικής εταιρείας που είναι γνωστή για την ανατρεπτική ματιά των διαφημίσεών της, εντάσσεται στην στρατηγική co-marketing για την προώθηση των προσφορών της ταυτόχρονα με την κυκλοφορία της παιδικής ταινίας Minions: The Rise of Gru.

Μία τέτοια συνεργασία έχει πολλαπλά οφέλη, αρχής γενομένης από το ύψος της επένδυσης το οποίο μοιράζεται σε δύο brands. Παράλληλα, οι διαφημίσεις είναι πιο διασκεδαστικές και λιγότερο ενοχλητικές, εκπληρώνοντας έτσι τον βασικό τους στόχο. Φυσικά, εστιάζει στο πώς θα γινουν γνωστές οι μάρκες και σε όσους δεν τις γνωρίζουν. Εξάλλου, η αποτελεσματικότητα του entertainment marketing βασίζεται στο πόσο αξιομνημόνευτη είναι μια τέτοια διαφήμιση, καθώς και πόσο επιτυχώς μεταδίδει το μήνυμα των brands.

Η αξιοποίηση του χιούμορ και των ευφυολογημάτων στην προβολή διαφημίσεων έχει εξελιχθεί ως μια κοινή πρακτική στο χώρο του marketing και της διαφήμισης, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν τα προϊόντα τους περισσότερο ανταγωνιστικά. Παράλληλα, η χρήση ενός ιδιαίτερου λεξιλογίου που απευθύνεται σε στοχευμένα κοινά, ενισχύει τη προσοχή και την ευαισθητοποίηση του θεατή απέναντι στο μήνυμα, ενώ επηρεάζει και την στάση που διαμορφώνει για τη διαφήμιση μειώνοντας τις αρνητικές επιδράσεις και αυξάνοντας τις θετικές.

Με πληροφορίες από AdWeek και DigiDay

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.