01 Μάι 2024
READING

To δυνατό χαρτί του ομίλου Quest ακούει στο όνομα Apple

4 MIN READ

To δυνατό χαρτί του ομίλου Quest ακούει στο όνομα Apple

To δυνατό χαρτί του ομίλου Quest ακούει στο όνομα Apple

To ισχυρό χαρτί του ομίλου Quest αποτελεί η Apple – αν και ομολογουμένως όχι το μοναδικό -, η οποία πρόσφατα μάλιστα προχώρησε στο λανσάρισμα του iPhone 14, αλλά και των καινούργιων Apple Watch 8 και Apple Watch Ultra, τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει να κυκλοφορούν και στην Ελλάδα.

Η επίδραση που έχει η Apple στα αποτελέσματα της Quest είναι τέτοια με αποτέλεσμα για το 2022 να αναμένεται η αύξηση των μεριδίων της που προέρχεται τόσο από τα προϊόντα του αμερικανικού κολοσσού τεχνολογίας όσο και από τον τομέα των κλιματιστικών, όπου θυμίζουμε ότι έχει εξαγοράσει τον όμιλο Γ.Ε. Δημητρίου με δραστηριότητα στα κλιματιστικά Toyotomi που αποτελούν την πρώτη σε μερίδια κατηγορία της αγοράς. 

Παρά τα ευρύτερα εμπόδια που προκύπτουν από την γεωπολιτική κατάσταση και τα εν εξελίξει γεγονότα στην Ουκρανία, η Quest έχει καταφέρει να πάει κόντρα στα δεδομένα της ευρύτερης αγοράς προϊόντων τεχνολογίας, όπου στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα smartphones στην Ελλάδα είχαν πτώση πωλήσεων κατά 5%, οι υπολογιστές επίσης κινήθηκαν πτωτικά με 30% και τα tablet με -60%.

Βέβαια σε αντιδιαστολή με το 2021 όταν για ένα διάστημα στις αρχές του έτους τα καταστήματα ήταν κλειστά, φέτος τα δεδομένα της αγοράς είναι εντελώς διαφορετικά με τη λιανική να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Κόντρα λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον η θυγατρική της Quest, iSquare Α.Ε. που δραστηριοποιείται στην εμπορία προϊόντων της Apple, παρουσίασε αύξηση τζίρου κατά 24% στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2022, καθώς έφτασε στα 144 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα όμως καταγράφηκε και σημαντική αύξηση μεριδίων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που κινείται η συγκεκριμένη θυγατρική. 

Το νέο iPhone και τα Apple Watches ενισχύουν την πορεία του 2022

Ανασταλτικός παράγοντας στην έντονα θετική πορεία που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί, θεωρείται ότι μπορεί να είναι εκτός από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο. Ωστόσο η άφιξη των νέων προϊόντων που προαναφέραμε, τόσο δηλαδή του iPhone 14 όσο και του Apple Watch αναμένεται ότι θα ενισχύσουν τη δυναμική της εταιρείας και θα αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες, διατηρώντας το πρόσημο θετικό έως και το τέλος της φετινής χρονίας. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει γίνει το βήμα επέκτασης στην Κύπρο, ενώ προγραμματίζεται η περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου πωλήσεων στη Μεγαλόνησο με εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές με στόχο την ενίσχυση των πωλήσεών της στη συγκεκριμένη αγορά. 

Έρχονται νέα καταστήματα iStorm σε Ελλάδα και Κύπρο

Σε ό,τι αφορά την επίσης θυγατρική iStorm, κινείται στην ανάπτυξη του ομώνυμο δικτύου καταστημάτων iStorm. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί τον Premium Reseller της Apple στην ελληνική αγορά. Το δίκτυό της περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 8 σημεία πώλησης. Από αυτά τα 4 βρίσκονται στην Αθήνα, τα 2 στη Θεσσαλονίκη, το 1 στη Ρόδο και ένα ακόμη στην Πάτρα. Ακόμα 3 καταστήματα λειτουργούν στην Κύπρο και ειδικότερα στη Μαρίνα Λεμεσού, στο εμπορικό κέντρο Metropolis Mall της Λάρνακας και ένα ακόμη στο κέντρο της Λευκωσίας. 

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική της φετινής πορείας που κατέγραψαν τα καταστήματα iStorm είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις τους στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν ενισχυμένες κατά 43% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021. Ας σημειωθεί ότι τα ανοιχτά καταστήματα είναι και ένας ακόμη λόγος – ίσως ο βασικότερος –, για τον οποίο υφίσταται και η τόσο μεγάλη διαφορά τζίρου σε σχέση με το 2021. Εκτός των άλλων όμως, φέτος προστέθηκε στο δίκτυο της Κύπρου και το κατάστημα της Λάρνακας, γεγονός που ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τις συνολικές πωλήσεις της θυγατρικής iStorm. 

Έως το τέλος του 2022 είναι προγραμματισμένη η λειτουργία δύο ακόμα καταστημάτων, το ένα από τα οποία θα βρίσκεται στην Αθήνα και το δεύτερο στην Κύπρο. 

Ο όμιλος Quest προσδοκά αρκετά και από την ενίσχυση του ηλεκτρονικού καταστήματος της Apple αλλά και από την διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες στα φυσικά της καταστήματα, εκτιμώντας ότι στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά η προσέλευση στα σημεία πώλησης του δικτύου της. 

Eπαναφορά της διαθεσιμότητας προϊόντα της Apple

Στα θετικά της φετινής χρονιάς, κάτι που επίσης θεωρείται ένα στοιχείο που μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις της Apple στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση αυτές του ομίλου Quest, θεωρείται το γεγονός ότι υφίσταται διαθεσιμότητα προϊόντων. Θα θυμίσουμε ότι το 2021 και ειδικά στους πρώτους μήνες του έτους τα προϊόντα της Apple ήταν σχεδόν δυσεύρετα στην αγορά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετές μεγάλες λίστες αναμονής μέχρι να μπορέσει κάποιος να τα αποκτήσει.

Τα δεδομένα φέτος είναι εντελώς διαφορετικά, καθότι φαίνεται πως οι δυσχέρειες που παρατηρήθηκαν λόγω της πανδημίας στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αρχίσει σε έναν βαθμό να αποκαθίστανται τουλάχιστον στην περίπτωση των νέων προϊόντων της Apple. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.