02 Μάι 2024
READING

Το κοινό των ελληνικών σούπερ μάρκετ με την πολωνική Pepco

4 MIN READ

Το κοινό των ελληνικών σούπερ μάρκετ με την πολωνική Pepco

Το κοινό των ελληνικών σούπερ μάρκετ με την πολωνική Pepco

Η αγορά των σούπερ μάρκετ εκτός από τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, διαθέτει και μία σειρά άλλων προϊόντων στην Ελλάδα, τα οποία υπάγονται στην ευρύτερη προϊόντική κατηγορία που φέρει την ονομασία “bazaar”. Τα προϊόντα bazaar είναι όλα εκείνα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και πρόκειται για ρούχα, είδη κήπου και βεράντας, ηλεκτρικές συσκευές, προϊόντα οικιακού εξοπλισμού.

Είναι μάλιστα μία κατηγορία που έφερε στα ταμεία των σούπερ μάρκετ συνολικό ποσό 550 εκατομμυρίων ευρώ το 2021, καταγράφοντας μάλιστα και τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς με 14,9%, αποτελώντας την κατηγορία με την πιο έντονη αύξηση των πωλήσεων. Το ποσό αυτό των 550 εκατομμυρίων αντιστοιχεί στο 5,9% του συνολικού τζίρου στο οργανωμένο λιανεμπόριο και επί της ουσίας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του τζίρου των αλυσίδων στη χώρα μας. 

Ποσοστό 5%-6% του τζίρου των μεγάλων σούπερ μάρκετ προέρχεται από προϊόντα bazaar

Αλυσίδες όπως ο Σκλαβενίτης αλλά και η Lidl ή και η ΑΒ Βασιλόπουλος βασίζουν ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς τους σε αυτόν τον τομέα, καθότι τόσο ο πρώτος διαθέτει προϊόντα αυτής της μορφής ιδίως στα υπερμάρκετ αλλά όχι μόνο, ενώ και η Lidl σε όλα της τα καταστήματα έχει ειδικά διαμορφωμένο χώρο πώλησης αυτών των προϊόντων. Υπολογίζεται ότι από το σύνολο των πωλήσεών τους οι συγκεκριμένες αλυσίδες αποκομίζουν ποσοστό 5%-6% του τζίρου τους από τα προϊόντα bazaar. 

O νέος παίκτης εκ Πολωνίας

Την ίδια στιγμή μία αλυσίδα που η μέση τιμή των προϊόντων της ανέρχεται για το σύνολο του κωδικολογίου των 4.000 αγαθών στα 10 10 ευρώ, ενώ το ακριβότερο προϊόν στα ράφια της κοστίζει στην Ελλάδα 30 ευρώ, έρχεται να διασαλεύσει τις ισορροπίες στην αγορά και να κερδίσει μέρος του τζίρου από τα προϊόντα bazaar που πωλούν στα ράφια τους οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ο λόγος για την πολωνική Pepco που κάνει την αρχή στην Ελλάδα την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου με το πρώτο της κατάστημα στην λεωφόρο Πειραιώς και στο Piraeus Retail Park. Η εταιρεία που έχει πλάνο να ξεπεράσει τα 10 καταστήματα έως το τέλος του 2022 στην Ελλάδα, έρχεται να ανταγωνιστεί εκτός από τα σούπερ μάρκετ και ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που διαθέτουν προϊόντα ένδυσης αλλά και είδη σπιτιού. 

Πόσο καλή μπορεί να είναι η συνύπαρξη

Ωστόσο τα στελέχη της υποστηρίζουν ότι η συνύπαρξη με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μόνο καλό μπορεί να κάνει τόσο στην ίδια την Pepco όσο και στα κατά τόπους καταστήματα σούπερ μάρκετ. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η τοποθεσία που θα λειτουργήσει το δεύτερο κατάστημα της Pepco σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα, επί της οδού Πέτρου Ράλλη δίπλα στο κατάστημα του Σκλαβενίτη. Αυτό λοιπόν που υποστηρίζουν τα στελέχη της πολωνικής αλυσίδας είναι ότι δημιουργείται δυναμική προσέλκυσης του κοινού σε περιοχές που η ίδια δραστηριοποιείται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ταυτόχρονα και το καταναλωτικό κοινό που επισκέπτεται τα διάφορα καταστήματα σούπερ μάρκετ, με τα οποία βρίσκεται στην ίδια γειτονιά. 

Το ζήτημα στην περίπτωση της Pepco, που ίσως θα μπορούσε να προβληματίσει τα σούπερ μάρκετ σε ένα βαθμό, είναι ότι οι Πολωνοί διαθέτουν φθηνό κωδικολόγιο και σε αρκετές των περιπτώσεων ακόμα και σε πιο ανταγωνιστικές τιμές από εκείνα. Πέρα από το κοινό στοιχείο ενδιαφέροντος που συνδέει τις δύο κατηγορίες επιχειρήσεων λιανικής που είναι το εν μέρει κοινό κωδικολόγιο, υφίστανται και άλλα κοινά σημεία μεταξύ τους. Ένα ακόμη είναι ότι η προέλευση των προϊόντων τους είναι κυρίως από την Κίνα, μία αγορά που αποτελεί βασικό τροφοδότη του εγχώριου λιανεμπορίου τόσο σε επίπεδο σούπερ μάρκετ, όσο και σε επίπεδο άλλων επιχειρήσεων όπως είναι για παράδειγμα η Jumbo. 

Ένα επίσης χαρακτηριστικό στη στρατηγική της Pepco, είναι ότι επενδύει στο φυσικό δίκτυο που προσπαθεί να αναπτύξει στην Ελλάδα, χωρίς για την ώρα να δίνει προτεραιότητα στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Επί της ουσίας λοιπόν καλείται να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις το ισχυρό σε επίπεδο φυσικού δικτύου, οργανωμένο λιανεμπόριο, καθότι τα σούπερ μάρκετ πέρα από ένα ποσοστό των πωλήσεών τους που κινείται περίπου στο 3% του τζίρου τους και προέρχεται από το e-commerce, βασίζονται στα φυσικά τους καταστήματα σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το ποσοστό αγορών μέσω ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με την Ελλάδα. 

Πάντως, η επιλογή τοποθέτησης της Pepco κοντά σε μεγάλα ελληνικά σούπερ μάρκετ ενέχει και μία μορφή ρίσκου. Διότι οι έρευνες από εγχωρίως δραστηριοποιούμενες εταιρείες μετρήσεων έχουν δείξει το τελευταίο διάστημα ότι ο Έλληνας καταναλωτής προτιμά τη συγκέντρωση των προϊόντων που μπορεί να του προσφέρει ένα μεγάλο και καλά οργανωμένο σούπερ μάρκετ, που είναι ικανό να καλύψει το σύνολο των αναγκών του.

Οι λεπτομέρειες λοιπόν της πολυαναμενόμενης εισόδου των Πολωνών στην Ελλάδα μένουν να φανούν προσεχώς. Όπου εκτός των άλλων ένα ακόμα δικό τους στοίχημα θα είναι να πείσουν το ελληνικό κοινό ότι αξίζει να δαπανήσουν χρήματα για να αγοράσουν τα προϊόντα τους σε μία καλή ποιότητα, πέρα από το ισχυρό κίνητρο της χαμηλής τιμής που υπόσχονται ότι μπορούν να προσφέρουν. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.