29 Απρ 2024
READING

Γιατί η Nestlé επενδύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη βιωσιμότητα του καφέ

4 MIN READ

Γιατί η Nestlé επενδύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη βιωσιμότητα του καφέ

Γιατί η Nestlé επενδύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη βιωσιμότητα του καφέ

Το δημοφιλές brand Nescafé του ομίλου Nestlé ανακοίνωσε ότι επενδύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να υποστηρίξει και να επιταχύνει τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεργαστεί και θα στηρίξει οικονομικά αγρότες για την προώθηση πρακτικών που ενισχύουν τη βιοποικιλότητα, τη γονιμότητα του εδάφους, την αναγέννηση των υδάτινων πόρων και την ενσωμάτωση της κτηνοτροφίας.

Ως αναγεννητική γεωργία ορίζεται το σύνολο των γεωργικών πρακτικών που αποκαθιστούν το έδαφος και το νερό. Αυτό πραγματοποιείται μέσω της μόνης διαθέσιμης τεχνολογίας που λειτουργεί σήμερα για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, τη δέσμευση μιας σημαντικής ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Οι επενδύσεις της Nestlé σε αυτόν τον τομέα αποτελούν μία ανάσα αισιοδοξίας για την παγκόσμια βιομηχανία του καφέ. Η ετήσια έκθεση Coffeebarometer της εταιρείας Ethos Agriculture, εξάλλου, διαπίστωσε ότι 15 από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και επεξεργασίας καφέ στον κόσμο δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στις βασικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη, οι οποίες θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, ορισμένες δεν έχουν καν δημοσιεύσει στοιχεία σχετικά με την πρόοδό τους ή δεν είναι ξεκάθαρες σχετικά με τις δεσμεύσεις τους. 

Διαβάστε επίσης: O όμιλος PepsiCo στηρίζει την αναγεννητική γεωργία

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η βιομηχανία του καφέ αποτελεί ένα χρυσορυχείο, καθώς αποφέρει στα coffee brands καφέ κέρδη 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Ωστόσο, οι καφεπαραγωγές χώρες και οι καλλιεργητές λαμβάνουν λιγότερο από το 10% αυτού του ποσού. Περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από τον καφέ για τα προς το ζην, όμως εκτιμάται ότι το 80% των οικογενειών που ασχολούνται με την καφεκαλλιέργεια, ζουν στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό, σύμφωνα με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Fairtrade και Technoserve.

Για εταιρείες όπως η Nestlé που βασίζουν την επιτυχία τους στον προϊόν του καφέ, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της καλλιέργειας και η παροχή βοήθειας προς τους παραγωγούς που τον καλλιεργούν είναι μια έξυπνη αλλά κυρίως απαραίτητη απόφαση. Τα χρήματα που δαπανώνται τώρα θα μπορούσαν να αποδειχθούν μια σοφή και αξιόλογη επένδυση στο μέλλον, ειδικά όσο ο καφές γίνεται πιο δημοφιλής. Μόνο τα τελευταία 7 χρόνια, η κατανάλωση καφέ αυξήθηκε κατά 5% στις Η.Π.Α., σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καφέ.

Η ανακοίνωση του Nescafé είναι η τελευταία περιβαλλοντική δέσμευση του γίγαντα των τροφίμων. Το 2020, η Nestlé ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επενδύσει 3,2 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια) ως μέρος του μακροπρόθεσμου στόχου της να μειώσει τις εκπομπές στο μισό έως το 2030 και να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Διαβάστε επίσης: H Diageo λανσάρει πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας για την παραγωγή της Guinness

Ενώ οι επικριτές υποστήριξαν ότι είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς την πρόοδο που σημειώνεται από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αναγεννητική γεωργία, παραμένει δημοφιλής μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων καταναλωτικών αγαθών. Νωρίτερα φέτος ο αμερικανικός όμιλος τροφίμων και ποτών PepsiCo ανακοίνωσε πως υιοθετεί το μοντέλο της αναγεννητικής γεωργίας, προκειμένου να αρχίσει να χρησιμοποιεί σταδιακά ανάλογες πρώτες ύλες για την παραγωγή και τη συσκευασία των προϊόντων του. Για να το επιτύχει αυτό, στηρίζει έμπρακτα την εφαρμογή του μοντέλου σε 7 εκατομμύρια καλλιεργήσιμα στρέμματα συνεργατών του σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030. Σε αντίστοιχα έργα προχώρησε και ο γίγαντας του αλκοόλ Diageo για την μπίρα Guinness.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιούν οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων και ποτών για να μειώσουν όχι μόνο το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και να κερδίσουν και να συνδεθούν με τους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Εξάλλου μελέτη της Nielsen το 2018 διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί καταναλωτές παγκοσμίως επιλέγουν προϊόντα που είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον. 

Με πληροφορίες από FoodDive και Reuters 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.