02 Νοέ 2024
READING

Γιατί οι εργαζόμενοι είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι ενός brand

3 MIN READ

Γιατί οι εργαζόμενοι είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι ενός brand

Γιατί οι εργαζόμενοι είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι ενός brand

Η δέσμευση των εργαζομένων ήταν πάντα ψηλά στην ατζέντα των προοδευτικά σκεπτόμενων και απαιτητικών εταιρειών. Εδώ και καιρό εκτιμούν το γεγονός ότι οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι αποδίδουν καλύτερα, συνεργάζονται καλά και συχνά χτίζουν μακροχρόνια καριέρα σ’ αυτές.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια της πανδημίας έχουν αλλάξει πολλά για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πρωτοφανή επίπεδα μετασχηματισμού στα επιχειρηματικά μοντέλα, την υιοθέτηση τεχνολογίας και την ευελιξία. Ακόμα και οι εταιρείες για τις οποίες η αφοσίωση και η δέσμευση αποτελούσαν προτεραιότητα, μπορεί να μην κατάφεραν να προβλέψουν το επίπεδο προσαρμογής που θα έπρεπε να υποστεί η στρατηγική δέσμευσης των εργαζομένων τους, προκειμένου να ενισχύσει την αφοσίωση και να αναδείξει τον καλύτερο εαυτό του καθενός.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πώς τα προγράμματα αναγνώρισης των εργαζομένων ωφελούν τις εταιρείες

Όλη αυτή η αναταραχή οδήγησε στην εμφάνιση παγκόσμιων τάσεων, όπως ο “Μεγάλη Παραίτηση” και ο ακτιβισμός των εργαζομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να ενεργοποιηθούν. Συζητήσεις που θα ξεκινούσαν και τελείωναν στο διάλειμμα για καφέ ή στο χώρο του φωτοτυπικού, είχαν τώρα έναν ηχηρό αντίκτυπο στα χρονοδιαγράμματα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν αυτή η “τεκτονική” μετατόπιση ενίσχυσε τη φωνή των εργαζομένων, οι έξυπνες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν ταχύτερα από άλλες εστιάζοντας στην εμπειρία των ανθρώπων τους. Άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι ένα πρόγραμμα δέσμευσης ευρείας βάσης δεν θα ήταν πλέον αρκετό. Χρειάζονταν κάτι πιο επιμελημένο, που να βασίζεται στις μετρήσεις και την επικοινωνία και να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες ομάδων όσο το δυνατόν μικρότερου μεγέθους.

Ανακάλυψαν επίσης ότι η αφοσίωση των εργαζομένων δεν αποτελούσε πλέον προτεραιότητα μόνο για τον κάθε Διευθύνοντα Σύμβουλο Ανθρώπινου Δυναμικού (CHRO), αλλά είχε γίνει κρίσιμος δείκτης για κάθε εταιρεία στο σύνολό της. Αυτή η στρατηγική αναπροσαρμογή ήταν απαραίτητη, ώστε να αποδώσουν οι προσπάθειές τους για δέσμευση και, αν γινόταν σωστά, να δημιουργήσουν ενεργούς και υψηλού δυναμικού “πρωταθλητές” μεταξύ των ταλέντων τους.

Διαβάστε ακόμα: Gen Z | Οι εργαζόμενοι που τα θέλουν όλα

Σήμερα κάθε επιχείρηση που ηγείται, γνωρίζει ότι για να έχουν οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες της πραγματική απήχηση στους ανθρώπους, θα πρέπει να καθοδηγούνται από τους ανθρώπους και για τους ανθρώπους. Ειδικά σε μια εποχή όπως αυτή, σε έναν εργασιακό χώρο όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ακούγονται περισσότερο και με αυθεντικό τρόπο, είναι πιθανό να γίνουν οι ίδιοι φυσικοί εκπρόσωποι του εμπορικού σήματος της επιχείρησης όπου απασχολούνται. Τι κερδίζουν οι επιχειρήσεις από κάτι τέτοιο; Καλύτερο brand awareness μέσω της προφορικής επικοινωνίας – οι άνθρωποι που μιλούν σε άλλους προσδίδουν πάντα μεγαλύτερη αξιοπιστία σε οποιαδήποτε ιστορία. Πόσω μάλλον δε όταν πραγματικοί άνθρωποι μιλούν για τις πραγματικές πτυχές μιας εταιρείας.

Όλα αυτά δεν είναι εφικτά, χωρίς την ικανότητα του οργανισμού να αγκαλιάζει την αλλαγή και να συνεχίζει να καλλιεργεί μια κουλτούρα όπου κάθε φωνή ακούγεται και κάθε ιδέα έχει σημασία. Όταν τα θεμέλια και οι ρίζες είναι υγιή, η εικόνα του brand θα ακολουθήσει.

Με πληροφορίες από Brand Equality

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.