02 Μάι 2024
READING

Τα χαρακτηριστικά των “σιωπηλών” ηγετών

4 MIN READ

Τα χαρακτηριστικά των “σιωπηλών” ηγετών

Τα χαρακτηριστικά των “σιωπηλών” ηγετών

Όταν ακούμε τη λέξη “ηγέτης” συνειρμικά σκεφτόμαστε ένα άτομο χαρισματικό, δυναμικό και επιβλητικό. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές φορές οι πιο ικανοί ηγέτες είναι οι “σιωπηλοί” ηγέτες. Είναι οι άνθρωποι για τους οποίους δεν ακούμε συχνά ούτε επαίνους ούτε τα τρομερά κατορθώματά τους, διότι πολύ απλά αποφεύγουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Αντιθέτως, βρίσκονται στα παρασκήνια και αθόρυβα και προσεκτικά επιβλέπουν ότι όλα δουλεύουν στην εντέλεια.

Η ηγεσία δεν έχει καμία σχέση με τίτλους ή στερεοτυπικά χαρακτηριστικά. Κάποιος που διατηρεί υψηλή θέση στην ιεραρχία δεν σημαίνει ότι είναι όντως ηγέτης ή έχει ανάλογες δεξιότητες. Κατά συνέπεια μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η ηγεσία βασίζεται σε ιδέες που ανεξάρτητα από το εάν είναι πρωτόλειες ή δανεικές, ανάλογα με τον τρόπο που θα υλοποιηθούν θα επιφέρουν τα κατάλληλα αποτελέσματα. Φυσικά, η υλοποίηση βασίζεται στον τρόπο σκέψης και στα χαρακτηριστικά του ηγέτη.  

Διαβάστε επίσης: Τα “σκοτεινά” χαρακτηριστικά της ηγεσίας βλάπτουν σοβαρά τις επιχειρήσεις

Ταπεινοφροσύνη και αμεσότητα 

Το αξιοσημείωτο με τους “σιωπηλούς” ηγέτες είναι ότι δεν τραβούν πάνω τους τα φώτα της προσοχής. Μπορεί να φαίνονται ντροπαλοί, εσωστρεφείς, ακόμη και λίγο δύσκολοι. Και αυτό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός τους, καθώς οι άνθρωποι νιώθουν πιο άνετα να τους προσεγγίσουν και να επικοινωνήσουν μαζί τους. Και οι ίδιοι, όμως, έχουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες όχι μόνο να κωδικοποιήσουν και να αναλύσουν σωστά ένα μήνυμα αλλά να αισθανθούν τις ανάγκες των συναδέλφων τους. Μάλιστα, αυτοί οι άνθρωποι θα ακούσουν τις ανάγκες και τις ιδέες των συνεργατών τους και θα μετατρέψουν τα λόγια τους σε δράσεις, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την αποτελεσματική συνεργασία. Μέσω αυτής της επικοινωνίας καταφέρνουν να κερδίσουν τον σεβασμό των υπαλλήλων ή των συναδέλφων του χωρίς να γίνονται αλαζόνες. 

Ομαδικό πνεύμα

Η επιτυχία τους βασίζεται στο γεγονός ότι επικεντρώνονται στον τρόπο που όλη η εταιρεία και η ομάδα θα πετύχει επιφέροντας τα καλύτερα αποτελέσματα. Είναι άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με την αποστολή της εταιρείας στην οποία εργάζονται. Οι οικονομικές ανταμοιβές είναι υποπροϊόν της καλής εκτέλεσης της αποστολής και όχι ο πρωταρχικός τους στόχος. Και επειδή το πάθος είναι συνήθως  μεταδοτικό, οι συνάδελφοί τους είναι πιο πιθανό να εμπνευστούν από αυτούς για την επίτευξη στόχων, γιατί μπορούν να μοιραστούν το ίδιο πάθος και να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα. Γι’ αυτό επίσης επικεντρώνονται στην εταιρεία αντί να προστατεύουν τη θέση τους και στη δημιουργία νέων ικανών στελεχών που θα συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη επιτυχία της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Η έκφραση συναισθημάτων κάνει τις γυναίκες καλύτερους business leaders σε σχέση με τους άνδρες;

Υπευθυνότητα 

Είναι οι άνθρωποι που θα μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα της ομάδας, θα διαμορφώσουν θετική κουλτούρα και θα προωθήσουν την αρμονία και την ανοιχτή επικοινωνία μέσα στην ομάδα. Η έμπνευση και η επιρροή τους έχουν πραγματικά μεγάλη σημασία και αντίκτυπο για την πρόοδο κάθε ομάδας ή επιχείρησης.

Αυτό σχετίζεται με τον τρόπο που οι ηγέτες διοικούν και ελέγχουν τις καταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αποδεικνύονται οι κατάλληλοι άνθρωποι για να προσλαμβάνουν ή να τοποθετούν τους σωστούς υπαλλήλους στους σωστούς ρόλους, επειδή μπορούν να διακρίνουν τις αρετές και τις δεξιότητές τους. Περιμένουν πολλά πρώτα από τον εαυτό τους και μετά από όλους τους άλλους. Και λόγω της αφοσίωσής τους στην εταιρεία, αυτό σημαίνει ότι περιμένουν από την ομάδα να προσπαθήσει για να αποδώσει ή να αποδεχτεί τις συνέπειες της ελλιπούς αποτελεσματικότητάς της.

Είναι γεγονός ότι η ηγεσία δεν έχει μια απλή συνταγή  που να ταιριάζει παντού σαν την απόλυτη λύση και δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα που θα μετατρέψει κάποιον αμέσως σε έναν χαρισματικό και σπουδαίο ηγέτη. Χρειάζεται χρόνο, αφοσίωση, υψηλό εργασιακό ήθος και πάνω απ ‘όλα την ικανότητα να εμπνέουν και να εμπνέονται. Και όλα αυτά υπό σιωπή. Που πολλές φορές είναι όντως χρυσός.

Με πληροφορίες από Fast Company Daily 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.