02 Μάι 2024
READING

Το TikTok παραμένει ο κορυφαίος brand marketer

3 MIN READ

Το TikTok παραμένει ο κορυφαίος brand marketer

Το TikTok παραμένει ο κορυφαίος brand marketer

Το TikTok είναι η πρώτη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που γεννήθηκε εκτός των Η.Π.Α. και ανταγωνίζεται σε σημαντικό βαθμό τις εδραιωμένες εταιρείες της Silicon Valley. Έχει όμως να αντιμετωπίσει πολλά θέματα, όπως γεωπολιτικές εντάσεις, ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να έχει σημασία για τους υπεύθυνους marketing που βλέπουν στο TikTok και τους χρήστες του μια τεράστια εμπορική ευκαιρία. Δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλώς αφού έτσι λειτουργεί ο κλάδος της διαφήμισης: το κοινό οδηγεί τις επενδύσεις. Και αφού το κοινό τώρα βρίσκεται στο TikTok, οι διαφημιστικές εταιρείες αφήνουν πίσω τους το Facebook, το YouTube, το Snapchat, ακόμη και την τηλεόραση, για να επενδύσουν εκεί.

Διαβάστε ακόμα: Πώς τα beauty brands αυξάνουν τις πωλήσεις τους με περιεχόμενο ειδικά για το TikTok

Κι αυτό συμβαίνει παρά τις προειδοποιήσεις από αμερικανικούς πολιτικούς παράγοντες, των οποίων οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σειρά από μέτρα κατά του TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική ByteDance. Η απαγόρευση του TikTok σε ορισμένες χώρες λόγω της σύνδεσής του με την Κίνα ή οι αντιδράσεις που συνδέονται με τις εξτρεμιστικές πολιτικές της ασιατικής χώρας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις των διαφημιστών στην εφαρμογή.

Είναι ένα ενδεχόμενο, που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. Κι αυτό δείχνει ότι το TikTok συνεχίζει να είναι μια από τις καλύτερες πλατφόρμες για την προσέγγιση νέων αγοραστών για πολλούς marketers και το να σταματήσουν -χωρίς να τους έχει επιβληθεί κάτι τέτοιο- είναι απλά σπατάλη χρόνου και χρημάτων.

Η προτίμηση των marketers στη δημοφιλή πλατφόρμα αυτή την στιγμή είναι ζωτικής σημασίας, αφού αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη τέτοιων εναλλακτικών μέσων σε εποχές ύφεσης όπως οι σημερινές, όπου τα budget έχουν συρρικνωθεί και πρέπει να διοχετεύονται σε αποτελεσματικά κανάλια.  Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι του marketing προβαίνουν άκριτα σε ανάλογες επενδύσεις, αγνοώντας όλα όσα ταλανίζουν το TikTok. Είναι επιφυλακτικοί, αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου.

Οι αλλαγές στην προστασία των προσωπικών δεδομένων της Apple έχουν επίσης καταστήσει όλο και πιο δύσκολη και δαπανηρή την προσέγγιση του κοινού στις κοινωνικές πλατφόρμες. Ενώ το TikTok έχει πληγεί από αυτές τις αλλαγές, οι τιμές των διαφημίσεών του συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλότερες από εκείνες του Facebook και του Instagram.

Διαβάστε ακόμα: Τα brands δημιουργούν πρωτότυπη μουσική για το TikTok

Έτσι δικαιολογείται ενδεχομένως το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο τα διαφημιστικά budget για το TikTok εκτοξεύτηκαν. Τα χρήματα αποσύρονται από πλατφόρμες όπως η Meta και μεταφέρονται σε καμπάνιες του TikTok. Για να είμαστε όμως σαφείς, το TikTok δεν ανταγωνίζεται πραγματικά το Facebook και το Instagram ως προς τα διαφημιστικά έσοδα. Αυτές οι πλατφόρμες συνεχίζουν να καταλαμβάνουν μερικά από τα μεγαλύτερα τμήματα του προϋπολογισμού των marketers. Απλώς η διαφήμιση πολλές φορές δεν είναι τόσο αποτελεσματική (χάρη στην Apple), οπότε οι marketers μειώνουν τις επενδύσεις τους. Οι μικρότερες πλατφόρμες, όπως το Snapchat και το Pinterest, φαίνεται πως δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, αφού είναι εκείνες που το TikTok ξεπερνά όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία της TikTok Marketing Science US Holiday Shopping Behavior Custom Research, το 52% των χρηστών αναφέρει ότι βρίσκουν νέα ενδιαφέροντα προϊόντα στις διαφημίσεις που προβάλλει η πλαφόρμα, ενώ το 61% πιστεύει ότι η διαφήμιση στο TikTok είναι διαφορετική από τα εδραιωμένα κοινωνικά δίκτυα και τις πλατφόρμες βίντεο. Με την προτίμηση των διαφημιστικών εταιρειών για το TikTok να βαίνει την ανιούσα, η κινεζική πλατφόρμα αφουγκράζεται τον διακαή πόθο κάθε επιχείρησης για προβολή και επενδύει σε βελτιωμένες υπηρεσίες βίντεο και live αγορών.

Με πληροφορίες από Digiday

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.