01 Μάι 2024
READING

Η Barilla, ο Ακάκιος και το ισχυρό καταφύγιο των ελληνικών ζυμαρικών

4 MIN READ

Η Barilla, ο Ακάκιος και το ισχυρό καταφύγιο των ελληνικών ζυμαρικών

Η Barilla, ο Ακάκιος και το ισχυρό καταφύγιο των ελληνικών ζυμαρικών

Κάποιοι συνηθίζουν να παρομοιάζουν από πλευράς ευρύτερης κουλτούρας και ιδιοσυγκρασίας τους Έλληνες με τους Ιταλούς. Κουλτούρα που συχνά παρουσιάζει ομοιότητες και στον τομέα της διατροφής. Έτσι, εάν θεωρήσουμε ότι οι Έλληνες καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ζυμαρικών ετησίως, τότε αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα βασικότερα κοινά στοιχεία που παρουσιάζουν με τους Ιταλούς. Η ταύτιση των Ελλήνων με τα μακαρόνια είναι άρρηκτη, εάν κανείς αναλογιστεί και την διάσημη διαφήμιση της Misko με τον μοναχό Ακάκιο, τον οποίο θρυλείται ότι συνάντησε κάποια στιγμή σε ταξίδι του στα Μετέωρα ο ιδρυτής της Misko, Ελευθέριος Μαντζίκας.

Στη χώρα μας η μεγαλύτερη εταιρεία ιταλικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στον τομέα των ζυμαρικών δεν είναι άλλη από την παγκοσμίου βεληνεκούς πολυεθνική, Barilla. Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιείται μέσω της Barilla Hellas, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί την ισχυρότερη βιομηχανία στον τομέα παραγωγής επώνυμων ζυμαρικών καθότι ο τζίρος της υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ και διακινεί τις δύο δημοφιλείς μάρκες, Barilla και Misko.

Η εταιρεία το τελευταίο διάστημα καλείται να αντιμετωπίσει μία διεθνή πρόκληση που σχετίζεται με τις τιμές των πρώτων υλών και την πορεία στις τιμές των σιτηρών. Πρόκληση που όπως φαίνεται έχει καταφέρει να ελέγξει αποτελεσματικά μέχρι στιγμής, καθότι και η ελληνική αγορά δείχνει όχι μόνο να κρατάει τις πωλήσεις της στον τομέα των ζυμαρικών αλλά και να τις αυξάνει.

Διαβάστε ακόμα: Barilla και Spotify συνεργάζονται για λίστες μουσικής

Η Barilla έχει καταφέρει να πατάει στις δύο προαναφερόμενες ισχυρές μάρκες στην Ελλάδα. Η Misko αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες μάρκες στην ελληνική αγορά, διατηρώντας ουσιαστικά ως brand την κυρίαρχη θέση στα ράφια των εγχώριων σούπερ μάρκετ και η Barilla την καθιστά επίσης κυρίαρχη δύναμη στην κατηγορία των premium ζυμαρικών. Όμως η δραστηριότητα της εταιρείας δεν περιορίζεται στα ζυμαρικά. Στη συνολική της εικόνα συμβάλλουν σταθερά τα τελευταία χρόνια αρκετά συμπληρωματικά προϊόντα, όπως είναι το χαρτοφυλάκιο σαλτσών που διαθέτει αλλά και το πέστο, που έρχονται ουσιαστικά να ενισχύσουν τα οικονομικά της μέγέθη και την παρουσία της στα ράφια των αλυσίδων. Επιπλέον όμως δημητριακά, μπισκότα και μπάρες δημητριακών είναι μερικές ακόμα από τις κατηγορίες που υπηρετεί με συνέπεια η επιχείρηση.

Συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς σκληρού σιταριού

H Βarilla Hellas έκανε πρόσφατα κίνηση εισόδου στην αγορά της Ρουμανίας, ιδρύοντας θυγατρική στη συγκεκριμένη χώρα. Τα Βαλκάνια αποτελούν μία από τις αγορές ενδιαφέροντος, όπου στην προκειμένη περίπτωση η γειτονική χώρα θα εξυπηρετείται μέσω της θυγατρικής αυτής εταιρείας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ελληνικής θυγατρικής. Σε ό,τι αφορά το μοντέλο συνεργασίας της Barilla Hellas με τους Έλληνες παραγωγούς βασίζεται στην υπογραφή συμβολαίων με ελάχιστη εγγυημένη παραγωγή, διασφαλίζοντας ότι τουλάχιστον θα εισπράξουν το κόστος της καλλιέργειας. Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς που παράγουν ποιοτικό σιτάρι με βάση τις προδιαγραφές που θέτει η εταιρεία, λαμβάνουν εκτός από την τιμή για το σιτάρι και πριμ ποιότητας.

Αυτό που σε μεγάλο βαθμό έχει σημασία στην Ελλάδα είναι ότι η Barilla προμηθεύεται το σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιεί από Έλληνες παραγωγούς με τη χώρα μας να παρουσιάζει επάρκεια στο σκληρό σιτάρι, σημαντικές ποσότητες του οποίου εξάγονται. Σε παγκόσμια βάση όμως η Barilla αποτελεί τον μεγαλύτερο επεξεργαστή σίτου. Οι ανάγκες της διεθνώς απαιτούν την τροφοδοσία του ομίλου με περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια τόνους που έρχονται ως πρώτη ύλη να δημιουργήσουν στη συνέχεια τα ζυμαρικά που φτάνουν στις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα: Barilla και Oreo επεκτείνουν τις εναλλακτικές κατηγορίες

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της Barilla στην Ελλάδα, ο τζίρος της ήταν το 2021 στα επίπεδα των 81,6 εκατομμυρίων ευρώ, από 88,78 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020. Η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη 2,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2021, από καθαρά κέρδη 4,74 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό της προηγούμενης χρονιάς.

Τα ζυμαρικά στην Ελλάδα και στον κόσμο

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα ζυμαρικά θεωρούνται από τις πιο δημοφιλείς τροφές. Υπολογίζεται ότι σερβίρονται σε καθημερινή βάση 438 εκατομμύρια μερίδες ζυμαρικών. Στην Ελλάδα τα ζυμαρικά συνεχίζουν να αποτελούν μία σταθερή αγορά, η οποία μάλιστα καταφέρνει να αναπτύσσεται και σε πωλούμενες ποσότητες το τελευταίο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων IRI η συγκεκριμένη αγορά στο πρώτο εξάμηνο του 2022 πούλησε 28,5 εκατομμύρια κιλά από 26,2 εκατομμύρια κιλά που ήταν οι αντίστοιχες πωλούμενες ποσότητες στο εξάμηνο του 2021, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει σε ποσοστό το 8,4% ως προς τον όγκο πωλήσεων.

Ο τζίρος τους στην ίδια χρονική περίοδο έφτασε τα 64,5 εκατομμύρια ευρώ, 9,2 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με το εξάμηνο του 2021, όπου μέρος του αυξημένου αυτού τζίρου οφείλεται και στις ανατιμήσεις των προϊόντων στα ράφια λόγω του πληθωρισμού.

Photo: Barilla

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.