02 Μάι 2024
READING

Η Walmart προωθεί το body positivity

5 MIN READ

Η Walmart προωθεί το body positivity

Η Walmart προωθεί το body positivity

Η Walmart επαναλανσάρει και μετονομάζει την συλλογή εσωρούχων και sleepwear της. Το νέο εμπορικό σήμα, με την ονομασία “Joyspun”, κάνει το ντεμπούτο του καθώς η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία λιανικού εμπορίου προετοιμάζεται για την εορταστική περίοδο. Το σημαντικό στοιχείο αυτής της κίνησης όμως, είναι η εστίαση της αμερικανικής αλυσίδας υπεραγορών, εκπτωτικών πολυκαταστημάτων και παντοπωλείων στην αξία του body positivity.

Στη δεκαετία του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα εμπορικά σήματα μόδας και ομορφιάς άρχισαν να περιλαμβάνουν εθνολογικά διαφορετικά μοντέλα στις εικόνες τους και στις πασαρέλες. Αλλά σαρώνοντας διαφημίσεις σε γυαλιστερά περιοδικά, οι γυναίκες που τονίζονταν σχεδόν από κάθε μάρκα –από τη Victoria’s Secret έως τη Neutrogena στην Diane Von Furstenberg και την Sephora– ήταν πάντα νέες, με αψεγάδιαστη επιδερμίδα και χωρίς το παραμικρό ελάττωμα. Τι σήμανε αυτό για κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα; Ότι αυτή η βιομηχανία δεν απευθυνόταν σε εκείνο.

Αυτό αποτελούσε κοινή διαπίστωση για την κατηγορία των εσωρούχων, η οποία υφίσταται μια διαρκή μεταμόρφωση, μεταβαίνοντας στην εποχή της ενσωμάτωσης, του body positivity και των στυλ που δίνουν προτεραιότητα στην άνεση και την αυτοπεποίθηση. Η Walmart φρόντισε να  αντικατοπτρίσει αυτές τις τάσεις και να δημιουργήσει ένα νέο brand που θα βρει απήχηση στους πελάτες της, βοηθώντας τους να δείχνουν και να αισθάνονται καλύτερα. Έτσι, προχώρησε στην ριζική ανανέωση του dna των συλλογών εσωρούχων της, ενσαρκώνοντας πλέον τη συλλογικότητα και τη θετικότητα, καθώς ταιριάζει σε όλους τους τύπους πελατών και σωματότυπων, με 18 επιλογές μεγεθών για κολακευτική και άνετη εφαρμογή.

Διαβάστε ακόμα: Η Walmart είναι ο κορυφαίος retailer στον κόσμο για το 2022

Ο λόγος για την Joyspun που αντικαθιστά την ιδιωτική ετικέτα “Secret Treasures”, η οποία υπήρχε στα μεγάλα καταστήματα της Walmart για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Η Secret Treasures προσέλκυσε τη μεγαλύτερη πελατειακή βάση σε όλη την αγορά γυναικείων εσωρούχων και sleepwear στις Η.Π.Α., σύμφωνα με την NPD Group. Πλέον, όμως, οι πελάτες της Walmart θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν στην Joyspun μια πιο μοντέρνα εκδοχή βασικών προϊόντων, με τις τιμές να κυμαίνονται από €8 έως €35, που είναι διαθέσιμα τόσο στα καταστήματα, όσο και στην ιστοσελίδα του retailer.

Η διετία της πανδημίας αποτέλεσε μια τεράστια πρόκληση για το παγκόσμιο λιανικό εμπόριο. Ωστόσο, αυτό αναδύθηκε με πολύ περισσότερα έσοδα και κέρδη, καθώς κατάφερε να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τις αλλαγές που επήλθαν στις ανάγκες και τις συνήθειες των καταναλωτών. Ως ο μεγαλύτερος retailer στον κόσμο, η Walmart ήταν μία από τις εταιρείες που ξεχώρισαν και βρήκαν τρόπο να ευδοκιμήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των συνακόλουθων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κι αυτό γιατί η περίοδος των lockdown αύξησε και τις πωλήσεις των εσωρούχων και του sleepwear, καθώς οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι.

Για να επαναπροσδιορίσει το μακροχρόνιο εμπορικό σήμα του για το sleepwear και τα εσώρουχα μετά από δεκαετίες στην αγορά, ο κορυφαίος retailer έπρεπε να σκεφτεί και να δράσει διαφορετικά. Λειτουργώντας περισσότερο σαν μία startup επιχείρηση, προσέγγισε την οικοδόμηση της Joyspun σαν μια σύγχρονη μάρκα, με εσωτερικούς σχεδιαστές και μια συνεπή άποψη σε όλη τη συλλογή.

Το νέο λανσάρισμα γίνεται στο σωστό timing, αφού αυτή η στροφή προς την συμπερίληψη καθοδηγείται από όλη την αγορά. Είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρεία μελετά τους πελάτες της εδώ και χρόνια, μέσα από εκτεταμένες ομάδες εστίασης μεταξύ των γυναικών κυρίως πελατών της και συλλέγοντας συστηματικά ανατροφοδότηση από αυτές. Αν το εμπορικό σήμα πιέζει τα όρια όσον αφορά την ποικιλομορφία, δεν είναι μόνο επειδή αυτό είναι κάτι σωστό, αλλά επειδή έχουν καταλάβει ότι έχει καλή επιχειρηματική λογική, γιατί είναι αυτό που ψάχνει το γυναικείο καταναλωτικό κοινό σήμερα.

Εξάλλου, η Walmart προσελκύει διαχρονικά περισσότερους πελάτες υψηλού εισοδήματος στα καταστήματά της. Καθώς ο πληθωρισμός ανεβάζει τις τιμές όλων των προϊόντων, ακόμη και τα πιο εύπορα νοικοκυριά προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα. Αυτοί οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα νέο κοινό για τα ρούχα της εταιρείας, ιδίως αν κάνουν συχνότερες επισκέψεις στα μεγάλα καταστήματά της.

Μάλστα, τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να καταλάβει περισσότερο χώρο στις “ντουλάπες” των πελατών της. Για το σκοπό αυτό, έχει προσλάβει σχεδιαστές και έχει κάνει το ντεμπούτο της με αποκλειστικές μάρκες ενδυμάτων με περισσότερο στυλ και υψηλότερες τιμές. Και νωρίτερα φέτος, λάνσαρε την Love & Sports, μια μάρκα fitness και μαγιό.

Διαβάστε ακόμα: Η Walmart μπαίνει στο Roblox για να κερδίσει την Gen Z

Δεν είναι όμως μόνο η Walmart που επαναπροσέγγισε την στρατηγική της στην προώθηση των εσωρούχων. Πρόσφατα, η αμερικανική εταιρία Victoria’s Secret προχώρησε επίσης σε μία μεγάλη αναθεώρηση του ύφους της. Αντικατέστησε τα supermodels με φτερά αγγέλου που παραδοσιακά προωθούσαν τις συλλογές της, με γυναίκες διαφόρων σωματότυπων και διαστάσεων, κάνοντας το απαραίτητο -αν και καθυστερημένο- βήμα προς την αποδοχή της ατομικότητας και της διαφορετικότητας. Έτσι, συνεργάστηκε για το rebranding της με ονόματα όπως την τενίστρια Naomi Osaka, την αρχηγό της ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, Megan Rapinoe, την ηθοποιό Priyanka Chopra Jonas, το plus size μοντέλο και μιγάδα Paloma Elsesser, μεταξύ άλλων, οι οποίες, σε όσους αναρωτιούνται γιατί συνεργάζονται με ένα τέτοιο brand, λένε ότι τους έπεισαν οι προθέσεις του ή ότι εντοπίζουν εδώ ένα πεδίο στο οποίο μπορούν να συνεισφέρουν σε μια αλλαγή. Επιπλέον, συνήψε μια αποκλειστική συνεργασία με την εταιρεία Mindd, που ειδικεύεται σε σουτιέν σε μεγάλα μεγέθη.

Η Walmart δείχνει να είναι σε ετοιμότητα για να αδράξει κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί, ώστε να επιτύχει ακόμα περισσότερους στόχους. Με την Joyspun κατάφερε να ανασυγκροτήσει και να ανανεώσει την κορυφαία μάρκα της στην αγορά sleepwear και εσωρούχων με ουσιαστικό τρόπο. Την κατέστησε πιο σχετική με ένα ευρύ φάσμα πελατών, που αναζητούν τώρα περισσότερο από ποτέ, να γίνουν αποδεκτές για αυτό που πραγματικά είναι. 

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Walmart

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.