02 Μάι 2024
READING

Η πυρηνική ενέργεια της Rolls-Royce είναι η απάντηση στην κλιματική κρίση 

5 MIN READ

Η πυρηνική ενέργεια της Rolls-Royce είναι η απάντηση στην κλιματική κρίση 

Η πυρηνική ενέργεια της Rolls-Royce είναι η απάντηση στην κλιματική κρίση 

H Rolls-Royce έχει ταυτιστεί διαχρονικά με την πολυτέλεια. Ακούγοντας και μόνο το brand name της σκεφτόμαστε μέλη βασιλικών οικογενειών, αριστοκράτες και την παλιά ελίτ να εξέρχονται από τα εμβληματικά μοντέλα αυτοκινήτων της. Ωστόσο, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας δεν περιορίζεται μόνο στα αυτοκίνητα, αλλά εμπεριέχει επίσης κινητήρες αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από την Boeing, την Airbus, την Tupolev και το Eurofighter Typhoon. Κανείς μας, όμως, δεν θα περίμενε η εταιρεία να κατασκευάζει πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Και όμως είναι αλήθεια! Το 2021, η εταιρεία αυτοκινήτων μοιράστηκε την επιθυμία και τα σχέδιά της να δημιουργήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες, όχι για πολεμική χρήση αλλά ως μια διέξοδο στην επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή. Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τιμές ρεκόρ στην ενέργεια, βιώνοντας μια ενεργειακή κρίση της οποίας οι συνέπειες ήδη είναι ορατές και από την οποία δεν μπορεί ακόμα να διαφανεί πότε θα κατορθώσει να βγει. Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις και ανατιμήσεις προϊόντων, καθώς τα κόστη των μεταφορικών εκτοξεύονται, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος επίσης ανεβαίνουν και τα αποθέματα αερίου λιγοστεύουν, μπροστά σε έναν χειμώνα που αναμένεται δύσκολος. 

Καθώς η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται, όσο η οικονομία και η αγορά προσπαθεί να κινηθεί ξανά σε προπανδημικούς ρυθμούς, φαίνεται ότι εξαντλούνται τα πάντα, από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα μέχρι το νερό στη Νορβηγία. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιέσεις στην αγορά που θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς ο επερχόμενος χειμώνας με τις χαμηλές θερμοκρασίες θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις ενεργειακές ανάγκες.

Διαβάστε επίσης: H Rolls Royce σπάει ρεκόρ πωλήσεων – και οι αγοραστές της είναι κυρίως νέοι

Στο πλαίσιο αυτό, η Rolls-Royce προτείνει τη δική της λύση, θέλοντας να αξιοποιήσει μία πηγή ενέργειας που στο μυαλό μας συνδέεται με την καταστροφή. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει μικρές μονάδες “Small Modular Reactors” (SMR), οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως αυτόνομες πυρηνικές μονάδες ή να “συναρμολογηθούν” σαν τα παιδικά παιχνίδια Lego και να συγκροτήσουν έναν μεγάλο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα SMR θεωρούνται ελκυστικά καθώς, θεωρητικά, είναι φθηνότερα στην κατασκευή τους από τους παραδοσιακούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, οι περισσότεροι από τους οποίους βασίζονται σε ειδικά σχέδια.

Σύμφωνα με το σχέδιο της βρετανικής εταιρείας, κάθε SMR θα έχει τελικό κόστος κοντά στα £2 δισ. και θα παράγει 470 Gigawatts για τουλάχιστον 60 χρόνια. Για να αντιληφθούμε καλύτερα τη σχετικότητα των μεγεθών, ο πιο σύγχρονος πυρηνικός σταθμός που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στο Somerset της Αγγλίας, έχει κόστος  £22 δισ. και παράγει 3 Gigawatts. Δηλαδή με το 9% του κόστους θα παράγεται περισσότερο ενέργεια.

Η εταιρεία δεν είναι μόνη της σε αυτό. Έχει συγκεντρώσει γύρω της ένα πλήθος επενδυτών, ενώ και η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει πολύ ότι η λύση που προτείνεται θα συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης του κράτους από τα ορυκτά καύσιμα και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Σκοπεύει μάλιστα όχι μόνο να στηριχθεί σε αυτή την προοπτική στα πλαίσια των διεθνών συμφωνιών για την επίτευξη των στόχων του 2050 στο εσωτερικό της χώρας, αλλά να βοηθήσει στην εξαγωγή των SMR στο εξωτερικό. Έτσι, η δημιουργία της επιχείρησης “Rolls-Royce Small Modular Reactor” ανακοινώθηκε αφότου μπήκαν εισέπραξε 195 εκατομμύρια λίρες από ιδιωτικές εταιρείες και 210 εκατομμύρια λίρες από την βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη συμφωνία κυβέρνησης και κοινοπραξίας, η Rolls-Royce θα παραδώσει τον πρώτο SMR στις αρχές του 2030 και άλλους 10 μέχρι το 2035.

Υλοποιώντας τα σχέδια της, η θυγατρική του ομίλου BMW ξεκινά με την επιλογή των τοποθεσιών που θα στεγάζονται οι πυρηνικές της μονάδες. Οι τοποθεσίες που επιλέχτηκαν είναι οι Trawsfynydd και στο Wylfa στην Ουαλία, στο Sellafield στην Cumbria και στο Oldbury κοντά στο Μπρίστολ. Ανακοίνωσε αυτή τη λίστα μετά από αξιολόγηση των τεσσάρων πρώην πυρηνικών τοποθεσιών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι σταθερές, αρκετά μεγάλες για να στεγάσουν ένα SMR και συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Η πελατοκεντρική και εξατομικευμένη στρατηγική της Rolls Royce

Η απόδοση των εν λόγω αντιδραστήρων μικρής κλίμακας που σχεδιάστηκαν θα είναι εντυπωσιακή, καθώς μπορούσαν να παρέχουν το ένα πέμπτο της συνολικής ηλεκτρικής ισχύος του Ηνωμένου Βασιλείου για οικιακή κατανάλωση σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία μέχρι το τέλος της δεκαετίας. 

Πέρα από το ενεργειακό όφελος που θα επιφέρουν οι αντιδραστήρες στην βρετανική κυβέρνηση, υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει και στην μείωση της ανεργίας. Καθώς, θα δημιουργήσει 6 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και 40 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας έως το 2050.

Οι εξελίξεις αυτές δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς η Rolls-Royce τα τελευταία χρόνια εντυπωσιάζει με τα νούμερα των πωλήσεών της. Αν αυτή η τάση συμβαδίζει με μια συνολική ανάπτυξη των ειδών πολυτελείας, η Rolls-Royce έρχεται να εντυπωσιάσει με ένα ακόμα νούμερο, που αλλάζει την κοινή αντίληψη για το είδος των ανθρώπων που επενδύει σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο: σύμφωνα με τα στοιχεία των πωλήσεων των Η.Π.Α., ο μέσος όρος ηλικίας των ιδιοκτητών μιας Rolls-Royce είναι τα 43 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολλοί εκείνοι που βρίσκονται μόλις στη δεκαετία των 20 και των 30 τους.

Με πληροφορίες από The Telegraph | BBC

Photo | Video: Rolls-Royce

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.