02 Μάι 2024
READING

185.000 ώρες σχεδιασμού και 45 δοκιμές για το νέο ανακυκλώσιμο μπουκάλι της Heinz

6 MIN READ

185.000 ώρες σχεδιασμού και 45 δοκιμές για το νέο ανακυκλώσιμο μπουκάλι της Heinz

185.000 ώρες σχεδιασμού και 45 δοκιμές για το νέο ανακυκλώσιμο μπουκάλι της Heinz

Πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ, όλοι αναγνωρίζουμε την κέτσαπ Heinz εξαιτίας του χαρακτηριστικού αναποδογυρισμένου μπουκαλιού της. Το εμβληματικό μπουκάλι έχει σχεδιαστεί, ώστε να μην πηγαίνει χαμένη ούτε μία σταγόνα του προϊόντος. Αλλά δεν μπορεί εύκολα να ανακυκλωθεί. Γι’ αυτό και η Kraft Heinz Company αποφάσισε να το επανασχεδιάσει. Μετά από 185.000 ώρες ανάπτυξης προϊόντος, 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε επένδυση και 45 δοκιμές, ένα νέο σχέδιο θα κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Πρόκειται για ένα από τα προιόντα που σπάνια απουσιάζει από το ψυγείο. Παρ’ όλα αυτά, οι πωλήσεις της κέτσαπ Heinz γνώρισαν κάμψη στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Την εποχή εκείνη, ο ηγέτης της αγοράς, η Heinz Co., αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να πείσει το κοινό να καταναλώσει περισσότερη κέτσαπ. Για να το κάνει αυτό όμως θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα πιο πρακτικό μπουκάλι, που θα επέτρεπε στον χρήστη να βγάλει τη σάλτσα εύκολα και γρήγορα, χωρίς το φόβο να πεταχτεί -λόγω της συμπίεσης- κέτσαπ παντού ή την χρήση μαχαιριού για την απόσπαση υπολειμμάτων που είχαν προσκολληθεί στα τοιχώματα.

Τότε σκέφτηκαν να δημιουργήσουν το μπουκάλι που θα μπορούσε να σταθεί ανάποδα, με τη βάση του να βρίσκεται πλέον στο πώμα. Ως εκ τούτου, απευθύνθηκαν στον Paul Brown, που είχε επινοήσει μία ειδική βαλβίδα που απελευθέρωνε το περιεχόμενο ενός μπουκαλιού όταν οι πλευρές του συμπιεζόταν. Η εφεύρεσή του βρήκε εφαρμογή σε διάφορους κλάδους, ανάμεσά τους και η NASA. Όταν πούλησε την εταιρεία του, η εν λόγω εφεύρεση του απέφερε 13 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Kraft Heinz θα λύσει το πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας

Το καπάκι αυτό κατάφερε να κερδίσει την αγορά και να κάνει την Heinz κυρίαρχο στην αγορά προϊόντων κέτσαπ. Το υλικό που επιλέχθηκε για την κατασκευή του ήταν η σιλικόνη. Ωστόσο, όσο πρακτικό και αν είσαι αυτό το πώμα, έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα: δεν είναι εύκολα ανακυκλώσιμο. Μπορεί όλα αυτά τα χρόνια αυτό να μην αποτελούσε ιδιαίτερο θέμα για την εταιρεία, όμως, τώρα πια η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες εταιρείες προϊόντων επενδύουν σε βιώσιμες συσκευασίες για τα προϊόντα τους, στην προσπάθειά τους να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα στον πλανήτη και να περιορίσουν τη ρύπανση για την οποία ευθύνονται.

Εκτός από το γεγονός ότι η στροφή σε βιώσιμα και ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά αποτελεί ούτως ή άλλως μια ισχυρή τάση σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, όπως υπαγορεύει η κλιματική κρίση και η προστασία του περιβάλλοντος, οι εταιρείες έχουν θέσει η καθεμία τους δικούς της στόχους. Στο πλαίσιο των ESG αρχών τους, έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που φιλοδοξούν να συμβαδίσουν με τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών. Παράλληλα όμως συνειδητοποιούν ότι και οι ίδιοι οι καταναλωτές τις επιβραβεύουν με την προτίμησή τους για τις περιβαλλοντικά ευσυνείδητες επιλογές τους.

Έτσι και η Heinz επιδιώκει να επεκτείνει το πρόγραμμα ανακύκλωσης σε περισσότερα προϊόντα της, επενδύοντας διαρκώς σε νέες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Ωστόσο στην περίπτωση του πώματος, οι ειδικοί μπορούν μόνο να διαχωρίζουν τη σιλικόνη από το υπόλοιπο καπάκι και να ανακυκλώσουν το καπάκι. Όλοι η διαδικασία είναι αρκετά κοστοβόρα για ένα μικροσκοπικό κομμάτι υλικού. Μάλιστα, η διαδικασία δεν γίνεται καν να ολοκληρωθεί στις εγκαταστάσεις του ομίλου, καθώς η σιλικόνη ανακυκλώνεται σε ειδικά εργοστάσια. Στις Η.Π.Α. υπάρχει ένα και μοναδικό. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα μια έκρηξη που συνέβη εκεί το περασμένο καλοκαίρι μετά από μια απροσδόκητη αντίδραση στη μίξη των υλικών, δεν είναι σαφές πόσο βιώσιμη είναι ακόμη και αυτή η διαδικασία.

Η ομάδα της Heinz αναζήτησε μια λύση που θα μπορούσε να παρέχει την ακριβή αξιοποίηση της συσκευασίας και να προστατεύσει το προϊόν, διευκολύνοντας τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Αφού προσπάθησε να βρει μια λύση με εξωτερικούς συνεργάτες, ο όμιλος αποφάσισε να πάρει το ζήτημα εξ ολοκλήρου στα χέρια του και επιστράτευσε  την εσωτερική της ομάδα, η οποία άρχισε να πειραματίζεται με έναν 3D εκτυπωτή.

Πρώτα προσπάθησαν να φτιάξουν ένα κομμάτι της βαλβίδας και μετά συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να επανασχεδιάσουν ολόκληρο το καπάκι. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η επίτευξη παρόμοιας απόδοσης του τρέχοντος κλεισίματος και η κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Γι’ αυτό και πειραματίστηκαν 45 φορές, προσπαθώντας να βρουν τη σωστή ισορροπία.

Το τελικό σχέδιο είναι κατασκευασμένο από ένα μόνο υλικό, το πολυπροπυλένιο, με δύο μέρη που δημιουργούν μια έμμεση διέξοδο από όπου βγαίνει το προϊόν, όταν το μπουκάλι συμπιέζεται. Όταν κάποιος το αφήνει, ο αέρας ξαναμπαίνει στο μπουκάλι. Δημιουργείται έτσι μια “ελεγχόμενη δόση”, ενώ επειδή αποτελείται από ένα μόνο υλικό, μπορεί εύκολα να ανακυκλωθεί με άλλα αντικείμενα από πολυπροπυλένιο, όπως συσκευασίες γιαουρτιού.

Η εφεύρεση της εταιρείας είναι καθοριστική και μπορεί να αλλάξει το μέλλον της βιομηχανίας των τροφίμων και της παραγωγής πλαστικών. Η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να προσαρμοστεί για καπάκια για άλλους τύπους προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των σαμπουάν. Γι’ αυτό η Heinz ενδιαφέρεται να μοιραστεί δυνητικά το σχέδιο με τους ανταγωνιστές της.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Kraft Heinz θα λύσει το πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας

Η μακρά διαδικασία επανασχεδιασμού είναι ένα παράδειγμα του πόσο δύσκολο είναι να απομακρυνθεί κανείς από το status quo του κόσμου της συσκευασίας, όπου παραμένει σύνηθες οι συσκευασίες να κατασκευάζονται από πολλά υλικά ή με τρόπο τέτοιο που καθιστά δύσκολη αν όχι ακατόρθωτη την ανακύκλωσή τους. Και το ίδιο το νέο σχέδιο της Heinz δεν λύνει πλήρως το πρόβλημα, καθώς τόσο οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης όσο και οι καταναλωτές πρέπει να μάθουν ότι τα νέα καπάκια είναι πλέον ανακυκλώσιμα και οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν πραγματικά το βήμα για να τα βάλουν στον σωστό κάδο. Στις Η.Π.Α., ακόμη και τα ευρέως ανακυκλώσιμα μπουκάλια σόδας και νερού καταλήγουν συχνά σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το ίδιο ισχύει αναμφίβολα για τα πλαστικά μπουκάλια κέτσαπ που είναι κατασκευασμένα από PET, τον ίδιο τύπο πλαστικού δηλαδή με ένα μπουκάλι νερού. Ακριβώς επειδή κάτι είναι ανακυκλώσιμο, δεν σημαίνει ότι ανακυκλώνεται.

Ενώ υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις συσκευασίας, όλες συνοδεύονται από συμβιβασμούς. Τα γυάλινα μπουκάλια, για παράδειγμα, έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από τα πλαστικά κατά τη μεταφορά τους, επειδή είναι βαρύτερα. Επίσης, το ποσοστό ανακύκλωσης για γυαλί στις Η.Π.Α. κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η εταιρεία εξακολουθεί να πειραματίζεται με άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός χάρτινου μπουκαλιού που θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί με το νέο καπάκι. Το μπουκάλι αυτό είναι φτιαγμένο από 100% βιώσιμα παραγμένο πολτό ξύλου, σε συνεργασία με την εταιρεία Pulpex. Ανάλογες κινήσεις από τόσο μεγάλες εταιρείες, όπως η Heinz, είναι σημαντικές γιατί δίνουν έμφαση σε μια πολυπόθητη αλλαγή πολιτικής, προσανατολισμένη στη βιωσιμότητα και λαμβάνουσα υπόψη το περιβάλλον. Δημιουργείται έτσι ένα δυνατό momentum που παρακινεί καταναλωτές και επιχειρήσεις να στραφούν επίσης σε πιο βιώσιμες επιλογές.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Heinz

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.