04 Δεκ 2024
READING

To Twitter “κάνει δώρο” τους υπαλλήλους του σε άλλες εταιρείες

5 MIN READ

To Twitter “κάνει δώρο” τους υπαλλήλους του σε άλλες εταιρείες

To Twitter “κάνει δώρο” τους υπαλλήλους του σε άλλες εταιρείες

Και το σίριαλ του Twitter και του Elon Musk συνεχίζεται. Αυτή την φορά η συζήτηση έχει μεταφερθεί στην πλατφόρμα Linkedin, όπου στελέχη επιχειρήσεων επικρίνουν τον Elon Musk για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στους εργαζόμενους του Twitter. Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι καλούν τους πρώην εργαζόμενους της πλατφόρμας να δουλέψουν για εκείνους.

Ας θυμηθούμε πρώτα τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk έδειχνε ιδιαίτερη αγάπη στο Twitter, έχοντας περισσότερους από 83 εκατομμύρια followers και ένα πολύ πλούσιο ιστορικό σε tweets -που συχνά έχουν τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάζουν τις μετοχές της Tesla ή την αξία των κρυπτονομισμάτων. Έτσι αποφάσισε να αγοράσει το αγαπημένο του παιχνίδι. Γιατί απλά μπορεί.

Πράγματι, ο θαυμαστής αυτός τον περασμένο Απρίλιο προσέφερε 44 δισεκατομμύρια δολάρια για το “παιχνίδι” του, ώστε να το κάνει καλύτερο από ποτέ. Bελτιώνοντας το προϊόν με νέα χαρακτηριστικά, καθιστώντας τους αλγορίθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και πιστοποιώντας όλους τους λογαριασμούς ότι είναι αληθινοί.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η αγορά του Twitter από τον Elon Musk μπορεί να σημαίνει περισσότερα έσοδα για Facebook και Google

Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να φανεί πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Το Twitter δέχτηκε την προσφορά χωρίς να θέσει όρους ή να ζητήσει κάτι περισσότερο από όσα έδινε ο Musk, ωστόσο ο ίδιος άλλαξε γνώμη και προσπαθούσε επί μήνες να αναιρέσει τη συμφωνία. Μάλιστα, οι δύο τους βρέθηκαν στα δικαστήρια προκειμένου να ολοκληρώσει ο ιδρυτής της Tesla την εξαγορά. Τελικά, έγινε o ιδιοκτήτης και επικεφαλής μιας από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και περήφανα την ανακοίνωσε με ένα tweet, λέγοντας: “the bird is freed”.

Ο Musk δεν έχασε χρόνο και προέβη σε σαρωτικές αλλαγές, ξεκινώντας μάλιστα με “τρανταχτές” απολύσεις, οι οποίες δεν έχουν σταματήσει από τότε. Πρώτα, προχώρησε σε απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Parag Agarwal, του οικονομικού διευθυντή Ned Segal, του γενικού συμβούλου Sean Edgett και της Vijaya Gadde, επικεφαλή της Νομικής Διεύθυνσης. Ο καθημερινός πόλεμος, που άνοιξε με επιφανείς και όχι μόνο χρήστες της πλατφόρμας και το γεγονός πως μέσα στην παραζάλη της νίκης του επί των πρώην ιδιοκτητών απέλυσε περίπου το 50% του προσωπικού, έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια από την πλειονότητα των χρηστών αλλά και από τους διαφημιζόμενους που είτε “παγώνουν” τις συμφωνίες εκατομμυρίων ή απλά αποχωρούν πληρώνοντας ένα ελάχιστο ποσοστό για την λύση των συμβολαίων τους.

Όμως, ο Musk δεν έμεινε εκεί. Στις 21 Νοεμβρίου προχώρησε σε περαιτέρω απολύσεις, αυτή την φορά στοχεύοντας στα τμήματα Marketing και του HR, μετά τις μαζικές απολύσεις που είχε κάνει μόλις πριν 4 μέρες. Την ημέρα εκείνη, μάλιστα, αποχώρισε ο επικεφαλής του Twitter στη Γαλλία όπως ανακοίνωσε μέσω ενός tweet.

Ακόμα πιο σοκαριστικός είναι ο τρόπος που έκανε αυτές τις απολύσεις. Για τις πρώτες απολύσεις οι εργαζόμενοι δεν είχαν καμία ενημέρωση, παρά μόνο ένα email που τους ανακοίνωνε ότι απολύθηκαν. Ωστόσο, πρόσφατα ο Musk έστειλε στους εργαζομένους του Twitter τελεσίγραφο: είτε θα παραμείνουν και θα εργαστούν περισσότερες ώρες σε ένα πολύ πιο αυστηρό και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον υπό τη νέα πλέον ιδιοκτησία της πλατφόρμας, είτε θα αποχωρήσουν παίρνοντας την αποζημίωση. Περισσότεροι απ΄ό,τι αναμενόταν εργαζόμενοι σε τεχνικά πόστα επέλεξαν να αποχωρήσουν συγκριτικά με αυτούς που απασχολούνται στον χώρο των πωλήσεων και αντίστοιχους ρόλους.

Διαβάστε ακόμα: Θα προκαλέσει χάος το Twitter του Elon Musk;

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, ορισμένες εταιρείες πήραν για πρώτη φορά δημόσια θέση. Φυσικά η δράση τους αυτή είχε ένα βαθύτερο νόημα. Συγκεκριμένα, προσπαθούν να αποκτήσουν αυτά τα έμπειρα ταλέντα που ο Musk άφησε να φύγουν, επικαλούμενοι την περιφρόνησή τους για τις μεθόδους του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Την αρχή έκανε η Katie Burke, Chief People Officer στην αμερικανική εταιρεία λογισμικού Hubspot. Η Burke επέκρινε τον Musk υποστηρίζοντας ότι είχε απολύσει μια ομάδα εργαζομένων που τον επέκριναν στα εσωτερικά κανάλια Slack της εταιρείας. Σε ανάρτησή της στο LinkedΙn, επισήμανε ότι η κριτική είναι μέρος της δουλειάς κάθε ηγέτη. Οι σπουδαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι η συζήτηση και η διαφωνία σας κάνει καλύτερους και είναι μέρος της διαδικασίας. Και κατέληγε με την πρωτοφανή προτροπή: “Εάν θέλετε ένα μέρος όπου μπορείτε να διαφωνείτε (με έναν ευγενικό, σαφή τρόπο φυσικά) με τους ανθρώπους, το HubSpot προσλαμβάνει.” Μέχρι αργά τη Δευτέρα, η ανάρτησή της είχε κερδίσει περισσότερες από 35.000 θετικές αντιδράσεις στο LinkedΙn.

Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των Η.Π.Α., όπως η Meta και το Amazon έχουν επίσης απολύσει χιλιάδες προσωπικό τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, η δημόσια κριτική στον Μusk υπογραμμίζει την έντονη ζήτηση για υψηλά ειδικευμένους ψηφιακούς εργαζόμενους. Τώρα, λοιπόν, που οι εργαζόμενοι αυτοί δεν εργάζονται πλέον στο Twitter είναι μία χρυσή ευκαιρία για τις υπόλοιπες εταιρείες. Και προσπαθούν να την αδράξουν.

Μπορεί αυτή η κατάσταση να ωφελήσει ορισμένες εταιρείες που θα εντάξουν στο προσωπικό τους τα ταλέντα του Twitter, όμως αυτό που αναμένουν οι ειδικοί είναι ότι οι μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας και μάλιστα του ζωτικού προσωπικού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνικά προβλήματα και τελικά στην “πτώση” της πλατφόρμας. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του Twitter, όπως και τίποτα από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Άραγε, έρχεται η μέρα που θα πούμε “αντίο για πάντα Twitter”;

Με πληροφορίες από Reuters

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.