02 Μάι 2024
READING

Συνεργασία Disney με Snapchat εν όψει του σίκουελ του Avatar

4 MIN READ

Συνεργασία Disney με Snapchat εν όψει του σίκουελ του Avatar

Συνεργασία Disney με Snapchat εν όψει του σίκουελ του Avatar

Δεκατρία χρόνια μετά την προβολή και την φρενίνιδα της πρώτης ταινίας Avatar, η συνέχειά της “Avatar: The Way of Water” έρχεται με τη σειρά της να ταράξει τη διεθνή κοινότητα πριν καν προβληθεί στους κινηματογράφους. Ο λόγος είναι ότι η ταινία αποτελεί την αιτία για την επισύναψη απρόσμενων και πολλών συνεργασιών. Μετά τη συνεργασία της εταιρείας παραγωγής με την εταιρεία αυτοκινήτων Mercedes-Benz, η Disney και το Snapchat συμπράτουν για τη δημιουργία ενός προσαρμοσμένου φακού επαυξημένης πραγματικότητας πριν η ταινία κάνει πρεμιέρα στις 16 Δεκεμβρίου.

Τα καινοτόμα trends στο marketing, που συνδέονται άμεσα με δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς και με τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται ότι έχουν έρθει για να μείνουν. Η AR (Αugmented Reality – Επαυξημένη Πραγματικότητα) είναι μια τεχνολογία που, σε πραγματικό χρόνο, τοποθετεί εικονικής μορφής αντικείμενα στο φυσικό περιβάλλον, βοηθώντας τους χρήστες να οραματιστούν πώς τα αντικείμενα αυτά θα φαίνονταν στην πραγματικότητα.

Η Νο.1 εφαρμογή που σχετίζεται με την τεχνολογία αυτή είναι το Snapchat, το οποίο έχει επενδύσει σε λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας για να βοηθήσει τους καταναλωτές να “δοκιμάσουν” εικονικά τα προϊόντα που τους αρέσουν πριν τα αγοράσουν, προσφέροντας μεγαλύτερη σύνδεση με τις μάρκες. Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή δεν αιχμαλωτίζει μόνο το κοινό του retail αλλά και τους λάτρεις του θεάματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Snap -μητρικής του Snapchat-, οι κινηματογραφικές καμπάνιες που χρησιμοποίησαν φακούς AR το 2021 είδαν μια αύξηση 32% στις πωλήσεις των εισιτηρίων τους.

Διαβάστε επίσης:Τι σημαίνει η αλλαγή CEO στην Disney

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος που η Disney επεκτείνει τη σχέση της με το Snapchat εν όψει του πολυαναμενόμενου σίκουλε της ταινίας “Avatar”, ελπίζοντας να κεντρίσει ξανά το ενδιαφέρον των θεατών με την τρισδιάστατη μορφή της. Μέχρι σήμερα, οι ταινίες της Disney είναι οι πλέον ευπώλητες. Ωστόσο, το “Avatar: The Way of Water” αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία της Disney να πάρει “τα πάνω της” μετά από μια ταραγμένη λόγω της πανδημίας περίοδο. Τα οικονομικά αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο της Disney δεν ήταν θετικά και σε συνδυασμό με την αναστάτωση που προκάλεσε η ξαφνική αλλαγή του CEO της και το υψηλό budget για την εν λόγω ταινία, κάνουν τη Disney να επενδύει στην προώθηση της ταινίας με κάθε τρόπο. Μία μεγάλη πρόκληση, καθώς το ενδιαφέρον για τρισδιάστατες ταινίες δεν είναι έντονο όπως ήταν τις δεκαετίες 2000-2010, όταν βγήκε το πρώτο Avatar.

Η ταινία διαδραματίζεται στα μέσα του 22ου αιώνα, στον πλανήτη Πανδώρα όπου κατοικεί η φιλήσυχη φυλή των Na’vi και στον οποίο υπάρχει ένα πολύτιμο ορυκτό, το ουνομπταίνιο, απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους. Μια δεκαετία σχεδόν μετά από τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, η νέα ταινία “Avatar: The Way of Water” αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Sully (του Jake, της Neytiri και των παιδιών τους), τα προβλήματά τους, τους αγώνες τους για να παραμείνουν ζωντανοί και τις τραγωδίες που βιώνουν.

Ο φακός του Snapchat, προσαρμοσμένος στο θέμα της ταινίας και χρησιμοποιώντας τρισδιάστατα γραφικά, θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δουν το πρόσωπό τους να μεταμορφώνεται σε Na’vi. Οι χρήστες του Snapchat θα μπορούν να ανοίξουν τον φακό απευθείας από την εφαρμογή ή να τον βρουν χρησιμοποιώντας έναν σύνδεσμο που περιλαμβάνει έναν κωδικό QR με δυνατότητα σάρωσης. Η Disney επίσης προώθησε τη νέα αυτή συνεργασία και στο Instagram, επιστρατεύοντας την πρωταγωνίστρια του “Avatar”, Trinity Bliss, που υποδύεται τον Tuktirey, για να δείξει πώς λειτουργεί ο φακός.

Αυτή δεν είναι η πρώτη συνεργασία των δύο εταιρειών. Με αφορμή τα 50 χρόνια του Disney World Resort στο Ορλάντο της Φλόριντα, η Disney και η Snap ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια τοιχογραφία AR του κάστρου της Σταχτοπούτας χρησιμοποιώντας φωτογραφίες των επισκεπτών του resort που τραβήχτηκαν με την υπηρεσία Disney PhotoPass.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Disney δυσκολεύεται να διαχειριστεί την πραγματικότητα

Πάντως, η Disney δεν είναι η μόνη εταιρεία που αξιοποίησε αυτή την τεχνολογία. Η American Eagle για τη στρατηγική της στα social media εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία AR της πλατφόρμας, δημιουργώντας τρεις εορταστικές, εικονικές βιτρίνες που επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν αγορές από την εφαρμογή. Η επιλογή της εταιρείας ένδυσης και υπόδυσης δεν είναι τυχαία, καθώς στο παρελθόν, κάθε μια από τις εικονικές βιτρίνες του American Eagle στο Snapchat είχε αποφέρει έσοδα περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, το Amazon Fashion τον Νοέμβριο χρησιμοποίησε τους φακούς αγορών του Snapchat για να επιτρέψει στους χρήστες της εφαρμογής να δοκιμάσουν σχεδόν χιλιάδες brands γυαλιών που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Για την εταιρεία Snap, η επαυξημένη πραγματικότητα βρίσκεται μεταξύ των τριών κορυφαίων προτεραιοτήτων της του δ’ τριμήνου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πραγματοποιούνται πάνω από έξι δισεκατομμύρια αναπαραγωγές φακών Snapchat AR κάθε μέρα. Επιπλέον, τα brands που χρησιμοποιούν επώνυμες εμπειρίες AR έχουν 41% περισσότερες πιθανότητες να ληφθούν υπόψη από τους χρήστες κάθε πλατφόρμας. 

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Disney | Snapchat

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.