05 Μάι 2024
READING

Human Centricity | Στην Praktiker, το σπίτι είναι πάντα ανοιχτό, για όλους

4 MIN READ

Human Centricity | Στην Praktiker, το σπίτι είναι πάντα ανοιχτό, για όλους

Human Centricity | Στην Praktiker, το σπίτι είναι πάντα ανοιχτό, για όλους
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο φτιάχνονται από ανθρώπους και απευθύνονται σε άλλους ανθρώπους. Για την Praktiker στην Ελλάδα αυτό έχει αποκτήσει μια άλλη διάσταση, αφού η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο του σπιτιού και της βελτίωσής του, καθορίζει την έννοια του σπιτιού με ένα μοναδικό τρόπο. Για την Praktiker το σπίτι είναι οι άνθρωποι, όλοι οι άνθρωποι. Γι’ αυτό η εταιρεία δημιούργησε το πρόγραμμα συμπερίληψης και προσβασιμότητας “Σπίτι Ανοιχτό”, αναβαθμίζοντας τις δομές της και τις υπηρεσίες της για μια καλύτερη εμπειρία εξυπηρέτησης σε εμποδιζόμενα άτομα και άτομα με αναπηρία, προσφέροντας προϊοντικές λύσεις που κάνουν την καθημερινότητά τους στο σπίτι πιο εύκολη και εκπαιδεύοντας το προσωπικό τους πάνω στους νευραλγικούς αυτούς τομείς.

Η Praktiker σχεδιάζει με τα ανάπηρα άτομα για τα ανάπηρα άτομα. Συνεργάζεται στενά μαζί τους μέσα από ένα πρόγραμμα που εκφράζει και απαντά ακριβώς στις ανάγκες τους, συμπράττοντας με την ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” και την Εταιρία Προστασίας Σπαστικών “Πόρτα Ανοιχτή”.

Στο πλαίσιο αυτό αναμορφώνει τα καταστήματά της με γνώμονα την προσβασιμότητα για όλους: ευρύχωροι διάδρομοι και ράμπες, νέα σήμανση, οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα και ό,τι απαιτείται για την εφαρμογή της φιλοσοφίας συμπερίληψης και προσβασιμότητας στην πράξη. Η εταιρεία διαθέτει 95 θέσεις στάθμευσης σε όλα τα καταστήματα του πανελλαδικού δικτύου τους, με εύκολη πρόσβαση κοντά στην είσοδο των καταστημάτων τους. Φροντίζει να υπάρχουν επεξηγηματικές σημάνσεις προϊόντων για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων και, φυσικά, διαθέτει μενού προσβασιμότητας στο praktiker.gr, για μία καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Προϊόντα που εξυπηρετούν εμποδιζόμενα άτομα και άτομα με αναπηρία

Η Praktiker διαθέτει πλέον προϊόντα που είναι σχεδιασμένα για εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ όπως π.χ. βοηθητικές λαβές στήριξης για το μπάνιο, ανακλινόμενους καθρέπτες, μπαταρίες νιπτήρα με εύκολη λαβή, βοηθητικά μαξιλάρια και πολλά άλλα. Όπως και προϊόντα τεχνολογίας που μέσα από το software τους προσφέρουν λειτουργίες υποστηρικτικές για ΑμεΑ όπως π.χ Smart Συσκευές (απομακρυσμένη διαχείριση), τηλεοράσεις (με φωνητική αναγνώριση ρυθμίσεων, μετατροπή ηχητικής πληροφορίας σε οπτική).

Προς το παρόν η Praktiker προσφέρει προϊόντα για οπτική αναπηρία, ακουστική αναπηρία, κινητική αναπηρία, 3η ηλικία και εμποδιζόμενα άτομα που σταδιακά θα εμπλουτίζονται και ως προς την ποικιλία και ως προς το περιεχόμενό τους.

Η εκπαίδευση της ομάδας εργαζομένων πανελλαδικά

Η εκπαίδευση της ομάδας της Praktiker πανελλαδικά είναι ένα από τα πιο σπουδαία βήματα για την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος “Σπίτι Ανοιχτό”. Η κατάρτιση περιλαμβάνει τη συμπεριφορά των εργαζομένων προς ΑμεΑ, όπως και πιο τεχνικές λεπτομέρειες πλοήγησης και επικοινωνίας, εξυπηρέτησης αναγκών και πρότασης προϊόντων ΑμεΑ.

Παράλληλα, η Praktiker συμμετέχει σε βιωματικές εμπειρίες εκτός εργασίας, όπως είναι η “συναυλία στο σκοτάδι” και το “δείπνο στο σκοτάδι”, προκειμένου να ζήσουν οι εργαζόμενοί της ξεχωριστές εμπειρίες, που θα τους βοηθήσουν στην εξοικείωση με την αναπηρία και από εναλλακτικά πρίσματα.

Σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” έχουν ήδη εκπαιδευτεί βιωματικά περισσότερα από 300 άτομα σε υποστηρικτικά γραφεία, contact center και καταστήματα. Στόχος της εταιρείας είναι το σύνολο των εργαζομένων της -περίπου 1.500 άτομα- να έχει εκπαιδευτεί έως και τον Μάρτιο του 2023.

Εξέλιξη του προγράμματος “Σπίτι Ανοιχτό” πανελλαδικά

Το πρόγραμμα της Praktiker που σχεδιαζόταν για μήνες, τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του 2022 και φιλοδοξούν ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί σε όλα τα καταστήματα πανελλαδικά. Πρόκειται για ένα “ζωντανό” πρόγραμμα που διαρκώς θα εμπλουτίζεται με δυναμισμό, αποφασιστικότητα και ταχύτητα, ώστε μελλοντικά η Praktiker να εξυπηρετεί και άλλες ομάδες ανάπηρων καταναλωτών.

Η αλλαγή στην ελληνική κοινωνία

Όραμα της εταιρείας εξάλλου είναι να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους από όλο τον κλάδο του Home Improvement & DIY αλλά και ευρύτερα το retail, για μια κοινωνία πιο προσβάσιμη και συμπεριληπτική. Ευελπιστούν να επηρεάσουν θετικά όλο τους το οικοσύστημα, από τους εργαζόμενούς τους και τους συνεργάτες τους, έως τους πελάτες τους και τους φορείς με τους οποίους συνεργάζονται, αλλά και όλους όσους διαβάζουν τα νέα τους, όχι μόνο στα όρια του κλάδου του λιανεμπορίου αλλά και ευρύτερα πανελλαδικά.

Γιατί δεν υπάρχει καλύτερη έμπρακτη απόδειξη του Home Improvement, του core business των Praktiker, από ένα ουσιαστικό πρόγραμμα συμπερίληψης και προσβασιμότητας όπως το “Σπίτι Ανοιχτό”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.