02 Μάι 2024
READING

Ενσυναίσθηση | Οι σωστοί ηγέτες “νιώθουν” την ομάδα

4 MIN READ

Ενσυναίσθηση | Οι σωστοί ηγέτες “νιώθουν” την ομάδα

Ενσυναίσθηση | Οι σωστοί ηγέτες “νιώθουν” την ομάδα

H ιδέα ενός αυστηρού ηγέτη, που κυβερνά με αυστηρότητα και σιδηρά πυγμή, συνιστά ένα μοντέλο που ανήκει στο παρελθόν. Σπάνια, ωστόσο, κάποιος αναλύει τι σημαίνει να είσαι “συμπονετικός” ηγέτης. Ήρθε λοιπόν η ώρα.

Για να γίνει κατανοητό τι είναι ένας “συμπονετικός” ηγέτης, χρειάζεται να αποσαφηνιστεί η βασική του αρετή, η ενσυναίσθηση. Ίσως στα αγγλικά ο όρος “empathy” να είναι πιο οικείος και να περιγράφει με μεγαλύτερη ακρίβεια σύμφωνα με τη σύγχρονη νευροψυχολογία, την συναισθηματική ταύτιση με ένα άλλο άτομο, την αναγνώριση και την κατανόηση της θέσης, του συναισθήματος, των σκέψεων ή της κατάστασης κάποιου άλλου.

Συνεπώς, ένα άτομο που χρησιμοποιεί την ενσυναίσθηση, μπορεί να αναγνωρίσει, να αντιληφθεί και να αισθανθεί αυτό που αισθάνεται ένα άλλο άτομο. Στο πλαίσιο αυτό, οποιαδήποτε αναφορά σε έναν “συμπονετικό” ηγέτη, μεταφράζεται σε κάποιον που νοιάζεται για τους υπαλλήλους και σκέφτεται τα συναισθήματά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πολλές έρευνες, οι ηγέτες με ενσυναίσθηση βοηθούν να οδηγήσουν τις ομάδες σε καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Η Gen Z και η πυραμίδα του Maslow

Όσοι εργαζόμενοι έχουν εργοδότες που λειτουργούν και διοικούν με ενσυναίσθηση είναι πιο παραγωγικοί και καινοτόμοι, όπως κατέδειξε έρευνα της Catalyst σε 900 εργαζομένους στις Η.Π.Α. Κάτι που δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς οι εργαζόμενοι που νιώθουν και βλέπουν στην πράξη ότι τους καταλαβαίνουν είναι πιο χαρούμενοι, πιο ικανοποιημένοι, πιο δεσμευμένοι στις αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της εργασίας τους. Και αυτό τους οδηγεί να απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και εκτός γραφείου.

Μάλιστα, το χαρακτηριστικό της ενσυναίσθησης βοηθά ειδικότερα τις μικρότερες επιχειρήσεις στην διατήρηση των υπάρχοντων υπαλλήλων τους. Όσο δελεαστική κι αν είναι μία οικονομική προσφορά από μία μεγαλύτερη εταιρεία, δεν είναι δύσκολο να απορριφθεί αν ο εργαζόμενος αισθάνεται ότι η μικρότερη εταιρεία δείχνει περισσότερη κατανόηση και στοργή. Όσο και εάν η έννοια της στοργής δεν είναι εύκολο να ταυτιστεί με τον εργασιακό χώρο, παραμένει ζωτικής σημασίας οι εργοδότες, οι προϊστάμενοι και τα ανώτερα στελέχη να εστιάζουν πρώτα και κύρια στον άνθρωπο. Και εξασκώντας το στοιχείο της ενσυναίσθησης, να δίνουν έτσι μεγάλη αξία στον εργαζόμενο τόσο σε άμεσο όσο και σε μακροπρόθεσμο διάστημα. Ποιος θέλει να φύγει από κάπου που ξέρει ότι τον νοιάζονται;

Σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, οι managers χρειάζεται να βασιστούν στην επικοινωνία, ώστε να δείξουν αυτό το πραγματικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, η επικοινωνία αυτή δεν πρέπει να είναι μονόδρομη, δηλαδή οι managers να μιλούν στους εργαζομένους και εκείνοι απλά να ακούν, αλλά αμφίδρομη. Και οι δύο μεριές καλό είναι να δίνουν feedback και να μοιράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς έτσι θα αποφευχθούν προβλήματα, ενώ στην περίπτωση που υπάρξουν θα λυθούν άμεσα.

Μάλιστα, επικοινωνώντας αναπτύσσονται σχέσεις μεταξύ των όλων των μελών της ομάδας, ενώ μόλις οι managers ακολουθήσουν αυτή την πρακτική και καταλάβουν πώς αισθάνεται κάθε άτομο και τι τους παρακινεί, θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που χρειάζεται. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει παροχή ευελιξίας σε μια εργαζόμενη μαμά, η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς ρόλους της καθημερινά ή να παρέχει εξατομικευμένα οφέλη στους εργαζομένους.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορούν οι εταιρείες να εντάξουν την Gen Ζ στην εργασία

Αλλάζοντας τη νοοτροπία τους, οι managers θα μπορούσαν να δώσουν την χρήζουσα έμφαση στην ψυχική υγεία και στον ρόλο που έχει αυτή στις επιδόσεις και την διάθεση των εργαζομένων. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι υπάλληλοι είναι άνθρωποι και έχουν συναισθήματα. Μπορεί να είναι λυπημένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι ή αγχωμένοι και πολλές φορές να καταπιέζουν αυτά τα συναισθήματά τους, ενώ κάποιες άλλες να τα εκφράζουν με κραυγαλέο τρόπο. Μάλιστα, 8 στους 10 εργαζομένους δεν δίστασαν να παραδεχθούν ότι έχουν κλάψει στη δουλειά τους, σύμφωνα με την Robert Half Talent Solutions.

Πάνω από το 44% των ανώτερων στελεχών της διοίκησης επισήμανε ότι το κλάμα στη δουλειά είναι ανακουφιστικό κάποιες φορές, ενώ ένα άλλο 30% τόνισε ότι δεν έχει αρνητική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο εργαζόμενος το ρόλο του. Το να είναι οι εργοδότες πιο ανοιχτοί και διαφανείς σχετικά με τα ανθρώπινα συναισθήματα θα τους κάνει όλους να αισθάνονται πιο άνετα. Και πρωτίστως να καταρρίψει κάποια προκατάληψη και να αφαιρέσει το στίγμα της ψυχικής ανασφάλειας των υπαλλήλων. Εκείνοι από την πλευρά τους θα αντιλαμβάνονται το γραφείο ως ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να εκφραστούν χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν τη θέση τους ή θα στιγματιστούν.

Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις σήμερα είναι αυτές που βάζουν τον εργαζόμενο σε προτεραιότητα όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι όταν η ανθρωποκεντρική κουλτούρα ευδοκιμεί σε μια εταιρία, αυξάνεται η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση των εργαζομένων, η απόδοσή τους και κατά συνέπεια η κερδοφορία της επιχείρησης ταχύτερα από ποτέ. Γιατί οι άνθρωποι αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο στο οποίο μπορεί να επενδύσει μια επιχείρηση σήμερα. 

Πληροφορίες από HR Exchange Network | Catalyst

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.