01 Μάι 2024
READING

Θανόπουλος: Ένα ξεχωριστό concept από το εδωδιμοπωλείο του 1877 στα σημερινά καταστήματα των Βόρειων Προαστίων 

5 MIN READ

Θανόπουλος: Ένα ξεχωριστό concept από το εδωδιμοπωλείο του 1877 στα σημερινά καταστήματα των Βόρειων Προαστίων 

Θανόπουλος: Ένα ξεχωριστό concept από το εδωδιμοπωλείο του 1877 στα σημερινά καταστήματα των Βόρειων Προαστίων 

Η επιχειρηματική πορεία της οικογένειας Θανόπουλου εντοπίζεται αρκετά πίσω στο χρόνο. Η αρχή έγινε κατά τον 19ο αιώνα, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον ευρύτερο κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα. Συνδέθηκε άρρηκτα με την μακρινή εποχή των εδωδιμοπωλείων στην Αθήνα, καθώς ο Παναγιώτης Θανόπουλος, ιδρυτής της επιχείρησης ήταν εκείνος που έκανε το βήμα να ανοίξει ένα κατάστημα πώλησης εδώδιμων το 1877, ερχόμενος από την ορεινή Αρκαδία στην Αθήνα. 

Πλέον η οικογένεια Θανόπουλου βρίσκεται στην τέταρτη γενιά επιχειρηματιών, όπου ο Τέλης και ο Περικλής διευθύνουν πλέον την εταιρεία. Με τρία καταστήματα στα βόρεια προάστια καταφέρνει να διατηρεί σταθερή τη δυναμική της σε πωλήσεις αλλά και σε εμπορική φήμη, με κύριο χαρακτηριστικό τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και υψηλής ποιότητας, που δύσκολα κανείς θα συναντήσει σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ ευρείας αποδοχής και επισκεψιμότητας από το καταναλωτικό κοινό. 

Αυτό που κατάφερε αρχικά ο Θανόπουλος ήταν να μεταφέρει στην Αθήνα του 19ου αιώνα τα καινοτόμα για την εποχή τους χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών αλλά και διεθνών αγορών εκσυγχρονίζοντας αυτό που παραδοσιακά χαρακτηριζόταν ως εδωδιμοπωλείο ή κατά το μεταγενέστερο ως μπακάλικο. Και εκτός των άλλων κατάφερε να αναβαθμίσει και τις συνθήκες υγιεινής που έως τότε επικρατούσαν σε πολλά από τα καταστήματα πώλησης τροφίμων της Ελλάδας. Νέα προϊόντα και στο επίκεντρο η εξυπηρέτηση του πελάτη καθιέρωσαν σταδιακά την επιχείρηση του κέντρου των Αθηνών – το πρώτο κατάστημα βρισκόταν στην οδό Αιόλου – και της προσέδωσαν τα χαρακτηριστικά εκείνα που συντείνουν τελικά στη δημιουργία μίας μάρκας με ξεχωριστό περιεχόμενο ή αλλιώς… concept.

Ο Παναγιώτης Θανόπουλος ήταν ο πρώτος εργοδότης που το 1911 προσέλαβε γυναίκες στην επιχείρησή του. Ξεκίνησε την διανομή των προϊόντων, ενώ πραγματοποίησε εκπτώσεις σε προϊόντα κάτι που μάλλον ήταν πρωτάκουστο ως εμπορική πρακτική για τα χρόνια εκείνα. Ένα ακόμα βήμα πρωτοπορίας που έκανε, ήταν όταν το 1930 διαχώρισε το κατάστημα σε τμήματα πώλησης ανά είδος προϊόντων, δημιουργώντας ιχθυοπωλείο, κρεοπωλείο. Κατά τη δεκαετία του 1960 δημιούργησε το πρώτο κατάστημα στο οποίο μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί ο καταναλωτής, το πρώτο self service σημείο πώλησης, που αργότερα μετατράπηκε στο γνωστό σε όλους μας σούπερ μάρκετ. 

Προσηλωμένοι στο concept που υπηρετούν όλα αυτά τα χρόνια

To «concept» αυτό στην εξέλιξή του διατηρήθηκε έως και σήμερα. Που ο Θανόπουλος παρά τις προτάσεις που κατά καιρούς έχει δεχθεί από τρίτους παίκτες με την προοπτική συνεργασιών, παραμένει υπό την καθοδήγηση των ιδιοκτητών του Τέλη και Περικλή, μία επιχείρηση προσηλωμένη σε αυτό που ξέρει καλά τι θέλει να κάνει. Να φέρνει δηλαδή τα προϊόντα εκείνα που την διαφοροποιούν από τις παραδοσιακές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθότι πολλά από αυτά τα συναντά κανείς είτε μόνο στα καταστήματά του, είτε σε εξειδικευμένα καταστήματα delicatessen ή και βιολογικών προϊόντων. Ταυτόχρονα όμως καταφέρνει να διαθέτει και βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στα ράφια του, εξυπηρετώντας όλο το φάσμα και κάνοντας ένα βήμα περαιτέρω ως προς την εξυπηρέτηση του πελάτη και την διαθεσιμότητα των προϊόντων του. Συχνά μάρκες που προέρχονται από απευθείας εισαγωγές και συναντά κανείς μόνο στα ράφια αλυσίδων ή καταστημάτων τροφίμων και ποτών του εξωτερικού, βρίσκονται τοποθετημένα αρμονικά και στα ράφια του Θανόπουλου. Πολλά από αυτά μάλιστα αποτελούν προϊόντα αποκλειστικής εισαγωγής.

Σήμερα η εταιρεία έχει ήδη συμπληρώσει 145 χρόνια πορείας στο ελληνικό λιανεμπόριο. Διατηρεί καταστήματα σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Νέα Κηφισιά. Με τζίρο που για τρία καταστήματα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός, θα μπορούσε μάλιστα να χαρακτηριστεί ως υπεραποδοτικός. Ο κύκλος εργασιών της Δ. Θανόπουλος το 2021 ήταν 53,23 εκατομμύρια ευρώ (3,5% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2020), με καθαρή κερδοφορία 3,38 εκατομμυρίων ευρώ από τα 4,75 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020. 

Οι επικεφαλής του δεν αρέσκονται σε δημόσιες εκδηλώσεις, δηλώσεις και αναφορές. Παρά το γεγονός ότι ο Τέλης Θανόπουλος παρακολουθεί στενά οτιδήποτε σχετίζεται με τον κλάδο, από συνέδρια και ημερίδες έως κλαδικές συγκεντρώσεις και συνεδριακές εκδηλώσεις φορέων όπως το ECR, το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος και άλλες σχετικές διοργανώσεις. Από το ευρύ πεδίο ενδιαφέροντός του δεν φαίνεται να λείπουν και διεθνείς εκθέσεις τροφίμων όπως οι Anuga και Sial και όχι μόνο. 

Ισχυρό έρεισμα στα βόρεια προάστια και όχι μόνο

Το δύσκολο ίσως για μία αλυσίδα όπως ο Θανόπουλος που διατηρεί ισχυρό έρεισμα όχι μόνο στα βόρεια προάστια αλλά και συνολικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθότι υπάρχουν καταναλωτές που τον επισκέπτονται και από άλλες περιοχές, είναι να καταφέρει να ακολουθήσει τις προσφορές του ευρύτερου ανταγωνισμού. Το οργανωμένο λιανεμπόριο σε μία περίοδο έντονου πληθωρισμού όπως η τρέχουσα πιέζεται ακόμα περισσότερο σε όρους κερδοφορίας. Και ο Θανόπουλος που δουλεύει με μεγαλύτερα περιθώρια λόγω κωδικολογίου των προϊόντων του και προστιθέμενης αξίας που αυτά προσφέρουν, καλείται με κάποιον τρόπο να ακολουθήσει και εκείνος την τάση της αγοράς. Κάτι που φάνηκε με την καμπάνια που έκανε για τα 145 χρόνια διαδρομής του, προσφέροντας 145 προϊόντα με έκπτωση 50%. 

Αυτό που έχει αναδείξει τον Θανόπουλο ως προς τη στρατηγική του τα τελευταία χρόνια εκτός από την αποκλειστική εισαγωγή προϊόντων που προαναφέραμε, είναι και η στήριξη και συνεργασία με πολλούς παραγωγούς μικρού βεληνεκούς ανά την Ελλάδα, βάζοντας στα ράφια και στα ψυγεία του επιλεγμένα αγαθά. To επίτευγμα για τη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι ότι έχει καταφέρει με μικρό αριθμό καταστημάτων να αποτελεί επιλογή των καταναλωτών, να διατηρεί καλή έξωθεν μαρτυρία και brand και σε κάθε περίπτωση αρκετά καλύτερα περιθώρια κέρδους από τα σούπερ μάρκετ της ευρύτερης αγοράς, για τα οποία το 2021 έκλεισε με καθαρό περιθώριο κέρδους 2,2%. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.