30 Απρ 2024
READING

Τι κινήσεις κάνουν τα Attica για την επέκτασή τους

4 MIN READ

Τι κινήσεις κάνουν τα Attica για την επέκτασή τους

Τι κινήσεις κάνουν τα Attica για την επέκτασή τους

H Aττικά Πολυκαταστήματα μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Κατά έναν τρόπο ακολουθεί το ρεύμα της εποχής και δεδομένης και της τουριστικής ανάπτυξης κάνει κινήσεις για να αυξήσει τα διαθέσιμα τετραγωνικά εμπορικών χώρων αλλά και για να εμπλουτίσει το κωδικολόγιό της με νέες μάρκες προϊόντων.

Μία περίπτωση επέκτασης είναι αυτή που θα ολοκληρωθεί το 2023 και αφορά στην μεγέθυνση και του 5ου ορόφου του κτιρίου, κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν που είχε προηγηθεί στον 3ο και στον 4ο όροφο στο πολυκατάστημα του City Link που βρίσκεται επί της οδού Πανεπιστημίου. Στον 5ο στεγάζονταν μέχρι πριν από λίγο καιρό τα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο μετά την φυγή τους από εκεί, η Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. που διαχειρίζεται το γνωστό πολυκατάστημα, αποφάσισε να επεκταθεί και να δημιουργήσει νέο τμήμα πολλαπλών αγορών, click and collect station καθώς και μία σειρά υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πελατών της.

Στο νέο επιπλέον μισό του 5ου ορόφου θα προστεθεί να υπάρχουν επίσης περισσότερα εποχικά προϊόντα όπως είναι τα μαγιώ ή τα μπουφάν αντίστοιχα, με νέες μάρκες και συνεργασίες που έχει συνάψει η εταιρεία. Πρόσφατα πάντως – στη διάρκεια του Δεκεμβρίου – έγινε και μία εσωτερική μετακίνηση στον 4ο όροφο του Attica της Πανεπιστημίου καθότι το κατάστημα Le Cassis που έχει δημιουργήσει η ομάδα του Carpo, επεκτάθηκε και σε νέο χώρο, επεκτείνοντας τα διαθέσιμα τραπεζοκαθίσματα για τους πελάτες του. Ο χώρος δημιουργήθηκε στο σημείο που βρίσκονταν μέχρι πρότινος τα ταμεία του τετάρτου ορόφου, τα οποία μετακινήθηκαν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της επιχείρησης εστίασης. 

Το βήμα στο Ελληνικό

Το επόμενο βήμα όμως για τα Attica θα είναι εκτός κέντρου της Αθήνας. Ήδη η εταιρεία έχει «πιάσει» δύο θέσεις με την δημιουργία αντίστοιχων πολυκαταστημάτων στο Riviera Galleria το εμπορικό κέντρο ειδών πολυτελείας που θα δημιουργήσει η Lamda Development στο Ελληνικό αλλά και στο Vouliagmenis Mall το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα το οποίο βρίσκεται επίσης εντός της έκτασης του Ελληνικού προς την πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης. 

Αυτό που κατάφεραν τα καταστήματα Attica είτε πρόκειται για το Golden Hall και το Σύνταγμα, είτε για τη Θεσσαλονίκη, ήταν να κερδίσουν ένα αφοσιωμένο κοινό στον τομέα των ειδών πολυτελούς ένδυσης αλλά και στα επώνυμα προϊόντα βασικής ένδυσης που είναι πιο οικονομικά ως προς την τιμή τους. Ταυτόχρονα όμως κέρδισαν και μία μεγάλη μερίδα καταναλωτών που προέρχεται από τρίτες χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία με υψηλό μερίδιο επί των συνολικών πωλήσεων να αποτελούν οι tax free πωλήσεις. Ο τουρισμός δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ένα ακόμη από τα δυνατά χαρτιά της επιχείρησης, εκτός από την ήδη ισχυρή τάση που της προσφέρει η εγχώρια κατανάλωση. 

Εκπτώσεις λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων και ενόψει της νέας σεζόν

Με απευθείας εισαγωγές προϊόντων και εμπορική πολιτική που επικεντρώνεται και σε προσφορές όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, έχει καταφέρει να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα στην αγορά. Στην τρέχουσα χρονική περίοδο μάλιστα, η εταιρεία έχει επιδοθεί στην διεξαγωγή επιμέρους εκπτώσεων σε συγκεκριμένες μάρκες προϊόντων που είχαν μεγάλη ζήτηση και κινητικότητα και πλέον εξαντλείται το απόθεμά τους, προκειμένου να ξεπουλήσει αγαθά και τα να αντικαταστήσει στη συνέχεια με τη νέα συλλογή για την άνοιξη και κατ’ επέκταση για το καλοκαίρι του 2023. Είναι χαρακτηριστικό της αποδοτικότητας που είχαν τα Attica, το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να πλησιάσουν οικονομικές επιδόσεις του 2019, προ πανδημίας δηλαδή, παρά το ότι έλειψαν από την Ελλάδα φέτος οι Κινέζοι τουρίστες που αποτελούν σημαντικό μέρος της δύναμής τους αλλά και οι Ρώσοι, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

Για να αντιληφθούμε τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης αναφέρουμε ότι ο τζίρος της το 2021 έφτασε στα 144 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 46% σε σύγκριση με το ειδικών συνθηκών έτος 2020, όπου τα καταστήματα ήταν κλειστά επί σημαντικό χρονικό διάστημα. Eπιπλέον θυμίζουμε ότι το 2019 ο τζίρος ήταν στα 183,7 εκατομμύρια ευρώ για την επιχείρηση, αριθμό με τον οποίο φλέρταρε και φέτος μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Βέβαια ένα σημαντικό μέρος του αυξημένου τζίρου θα πρέπει να επισημάνουμε ότι προέρχεται και από τις ανατιμήσεις στα προϊόντα όχι μόνο φέτος αλλά και κατά την τελευταία τριετία. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.