17 Μάι 2024
READING

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι και μετά θάνατον celebrities του 2022

5 MIN READ

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι και μετά θάνατον celebrities του 2022

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι και μετά θάνατον celebrities του 2022

Ούτε ο θάνατος δεν μπορεί να σταματήσει την εμπορική επιτυχία ορισμένων διασημοτήτων που συνεχίζουν να βγάζουν χρήματα και μετά το θάνατό τους. Οι κλασικοί λογοτέχνες και οι rock n’ roll stars κυριαρχούν φέτος στις διασημότητες που βγάζουν λεφτά στη μετά θάνατον ζωή.

Οι 13 εκλιπόντες καλλιτέχνες, αθλητές και διασκεδαστές που βρίσκονται στη φετινή λίστα με τους πιο καλοπληρωτές νεκρούς διάσημους κέρδισαν το ποσό ρεκόρ των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 72% σε σχέση με το περσινό σύνολο. Οι πέντε πρώτοι έβγαλαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας.

Διαβάστε ακόμα:

1. JRR Tolkien

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο συγγραφέας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Χόμπιτ, ο οποίος κέρδισε 500 εκατομμύρια δολάρια το 2022. Ο Tolkien ο οποίος πέθανε από πνευμονία το 1973, κέρδισε 500 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση της Middle-Earth Enterprises, η οποία διαχειρίζεται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για κινηματογραφικές ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, εμπορεύματα και άλλα είδη στη σουηδική εταιρεία παιχνιδιών Embracer τον Αύγουστο.

2. Kobe Bryant

Ακολουθεί ο θρύλος του μπάσκετ Kobe Bryant με 400 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση του μεριδίου του στην εταιρεία αθλητικών ποτών BodyArmor στην Coca-Cola. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της εταιρείας αναψυκτικών.

3. David Bowie

“Υπάρχει ζωή στον Άρη;” ρώτησε ο Thin White Duke στο Hunky Dory του 1971. Ακόμα δεν ξέρουμε. Αλλά η πώληση του εκδοτικού καταλόγου και των masters του David Bowie στη Warner Chappell τον Ιανουάριο απέφερε αρκετά έσοδα ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο, πράγματι.

4. Elvis Presley

Ο Elvis Presley μπορεί να έχει εγκαταλείψει το κτίριο, οριστικά, αλλά ο βασιλιάς του Rock N’ Roll εξακολουθεί να είναι μια οικονομική δύναμη. Σαράντα πέντε χρόνια μετά το θάνατό του, η περιουσία του Elvis απέφερε 110 εκατομμύρια δολάρια σε εισόδημα. Η μερίδα του λέοντος προήλθε από τα εισιτήρια και τις πωλήσεις εμπορευμάτων στην Graceland, το σπίτι του Presley στο Memphis. Τουλάχιστον 80 εκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη του Presley προήλθαν από εισιτήρια περιοδειών, παραστάσεις και merch. Και μόλις 5 εκατομμύρια δολάρια από αυτά προήλθαν από τα δικαιώματα του Elvis, της βιογραφικής ταινίας που σκηνοθέτησε ο Baz Luhrmann.

5. James Brown

“Ο πιο σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος στη βιομηχανία του θεάματος” συνεχίζει να εργάζεται, παρόλο που είναι νεκρός. Η Primary Wave, ένας ανεξάρτητος μουσικός εκδότης με έδρα τη Νέα Υόρκη, εξαγόρασε τα μουσικά δικαιώματα, την ακίνητη περιουσία, το όνομα και το ομοίωμα του Νονού της Soul. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιουσία του Brown θα χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων για να χρηματοδοτήσει ακαδημαϊκές υποτροφίες για άπορα παιδιά στο διηνεκές.

6. Michael Jackson

Με την άρση των περιορισμών του Covid, το show του Cirque de Soleil στο Λας Βέγκας με θέμα τον Jackson είναι και πάλι σε δράση και μαζεύει χρήματα μαζί με τον κατάλογο Mijac Music του βασιλιά της pop. Εν τω μεταξύ, στο Broadway ανεβαίνει μια jukebox αναπαράσταση της ιστορίας του Michael Jackson η “MJ The Musical”. Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου το musical έχει εισπράξει 80 εκατομμύρια δολάρια – εντυπωσιακό κατόρθωμα δεδομένου ότι η παράσταση έκανε πρεμιέρα μόλις πριν από εννέα μήνες.

7. Leonard Cohen

Οι εκδόσεις και τα master του τραγουδιστή του “Hallelujah” αγοράστηκαν από την Hipgnosis, μια εταιρεία διαχείρισης μουσικής και πνευματικής ιδιοκτησίας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και της οποίας ηγείται ο Merck Mercuriadis, ο οποίος έχει διαχειριστεί ονόματα από την Beyoncé και τον Elton John μέχρι τους Guns N’ Roses και τον Morrissey.

8. Charles Schulz

Ο Snoopy και η υπόλοιπη συμμορία των Peanuts είναι εξίσου αξιόπιστοι στο να παράγουν εισόδημα όσο και στο να βασανίζουν τον καημένο τον Charlie Brown. Αλλά η φύση του παιχνιδιού αλλάζει. Για πρώτη φορά από το 1965, τα κλασικά εορταστικά αφιερώματα “It’s The Great Pumpkin, Charlie Brown”, “A Charlie Brown Thanksgiving” και “A Charlie Brown Christmas” δεν θα προβάλλονται σε ελεύθερη τηλεοπτική μετάδοση, αφού η Apple TV άρπαξε τα δικαιώματα για την επί πληρωμή υπηρεσία streaming.

9. John Lennon

To 2022 ο δημιουργός του “Imagine” εισέπραξε τα συνήθη δικαιώματα από την εποχή που ήταν Beatle και τη σόλο δουλειά του. Επιπλέον, εκτιμάται ότι 3,5 εκατομμύρια δολάρια προστέθηκαν στα ταμεία του Lennon από τα μουσικά δικαιώματα των Beatles που εξασφάλισε η Disney για το “Get Back” που σκηνοθέτησε ο Peter Jackson, ένα επικό ντοκιμαντέρ που αναπαριστά τις περιβόητες τελευταίες ηχογραφήσεις του βρετανικού συγκροτήματος.

10. George Harisson

Άλλο ένα σκαθάρι, ο “σιωπηλός Beatle” επωφελήθηκε επίσης από το ντοκιμαντέρ “Get Back”, προσθέτοντας άλλα 2,5 εκατομμύρια δολάρια στα ετήσια πνευματικά δικαιώματα του σόλο και των Fab Four. Η περιουσία του Harrison, μαζί με εκείνη του Lennon, λαμβάνει άλλα 2,6 εκατομμύρια δολάρια από το σόου του Cirque de Soleil για τους Beatles.

Διαβάστε ακόμα:

Η μουσική του παρελθόντος θεωρείται από τους επενδυτές ως μια αξιόπιστη ροή εισοδήματος. Σχεδόν 700 εκατομμύρια δολάρια από τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια των συνολικών εσόδων προήλθαν από τις περιουσίες των εννέα μουσικών που περιλαμβάνονται στη λίστα, μεταξύ των οποίων ο David Bowie (250 εκατομμύρια δολάρια), ο Michael Jackson (75 εκατομμύρια δολάρια) και ο συνθέτης του “Hallelujah” Leonard Cohen (55 εκατομμύρια δολάρια).

Ορισμένα από αυτά τα κέρδη προήλθαν από εφάπαξ πωλήσεις. Η περιουσία του ντράμερ της Toto, Jef Porcano, για παράδειγμα, πούλησε τα δικαιώματα των εκδόσεων και των ηχογραφήσεων του για 25 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2021. Άλλοι, όπως οι Beatles, John Lennon και George Harrison, παραμένουν σταθεροί στη λίστα λόγω των ετήσιων επαναλαμβανόμενων ροών δικαιωμάτων τους.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.