20 Σεπ 2024
READING

Η αλλαγή στο Web3: Πώς οι διαφημιστές μπορούν να επιβιώσουν και να κερδίσουν

4 MIN READ

Η αλλαγή στο Web3: Πώς οι διαφημιστές μπορούν να επιβιώσουν και να κερδίσουν

Η αλλαγή στο Web3: Πώς οι διαφημιστές μπορούν να επιβιώσουν και να κερδίσουν

Το διαδίκτυο αλλάζει. Οι χρήστες περιμένουν προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η κρυπτογράφηση, τα blockchains και οι αποκεντρωμένες εφαρμογές δείχνουν ότι μπορούν να παρακάμψουν εντελώς τις Big Tech, δηλαδή τις κυρίαρχες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας πληροφοριών. Και έχουν αρχίσει να το κάνουν μάλιστα.

Η πηγή των δεδομένων στερεύει, αλλά οι έξυπνοι διαφημιστές δεν φοβούνται. “Αγκαλιάζουν” αυτόν τον νέο κόσμο του Web3 και συνδέονται με νέα κοινά με τους δικούς τους όρους. Διαφοροποιούν τη διαφημιστική δαπάνη και αποδέχονται το κάλεσμα ενός διαδικτύου που έχει ως προτεραιότητα τον χρήστη.

Αλλά πριν φτάσουμε στην υπόσχεση του Web3, πρέπει να ξέρουμε τι έχει προηγηθεί. Τι αφορά αυτό; Το Web 2.0, το διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε. Είναι το Amazon, το Facebook, το Google, το YouTube και κάθε εφαρμογή ή ιστότοπος στον οποίο μπορούμε να δημοσιεύσουμε, από τον οποίο μπορούμε να αναδημοσιεύσουμε ή στον οποίο μπορούμε να συνδεθούμε. Χρήσιμες εφαρμογές που εξουσιάζονται από τις Big Tech απορροφώντας τα δεδομένα μας.

Διαβάστε ακόμα: Από το Metaverse στον πραγματικό κόσμο: η Heineken λανσάρει αθλητικά παπούτσια για την προώθηση της μπίρας Silver

Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, δεν είναι ότι οι Big Tech κλέβουν. Στο σημερινό διαδίκτυο, εξάλλου, οι χρήστες παραχωρούν “ελεύθερα” τα δεδομένα τους – “ελεύθερα” σε εισαγωγικά, επειδή κανείς δεν διαβάζει 10 σελίδες νομικής γλώσσας πριν πατήσει “ναι”. Αυτές οι πλατφόρμες έχουν δισεκατομμύρια χρήστες που παρέχουν σχεδόν απεριόριστα δεδομένα για τα πάντα, από το τι ψάχνουν, τι τους αρέσει και πολλά άλλα. Για να βγάλουν χρήματα, οι εταιρείες τεχνολογίας συλλέγουν τα δεδομένα των χρηστών, τα οργανώνουν σε στοχευμένο διαφημιστικό χώρο και κερδίζουν τεράστια κέρδη κατά τη διαδικασία.

Η συλλογή δεδομένων -και η κατάχρηση της διαδικασίας αυτής- είναι ουσιαστικά ενσωματωμένη στον πυρήνα του τρόπου λειτουργίας του Web 2.0. Οι εφαρμογές χρειάζονται χρήματα και τα βρίσκουν με την εμπορευματοποίηση των δεδομένων. Στο Web 2.0, λοιπόν, οι χρήστες είναι το προϊόν.

Αλλά αυτό το μοντέλο αλλάζει. Και, μάλιστα, γρήγορα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν ότι νοιάζονται για την ιδιωτικότητα των δεδομένων τους και κάνουν κάτι γι’ αυτό. Αποχωρούν από πλατφόρμες όπως το Facebook, γίνονται πιο έξυπνοι στη χρήση των ad blockers και των VPN και στρέφονται σε νέα μοντέλα – και το Web3 είναι ένα από αυτά. Την ίδια στιγμή και οι κυβερνήσεις ψηφίζουν νόμους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, όπως ο GDPR της Ευρώπης και ο CCPA της Πολιτείας της Καλιφόρνια.

Για τους διαφημιστές, αυτό αποτελεί πρόβλημα: οι χρήστες θέλουν προστασία της ιδιωτικής ζωής τους, οι κυβερνήσεις τη ρυθμίζουν και η Big Tech καθυστερεί. Καθώς οι άνθρωποι εγκαταλείπουν αυτές τις τεχνολογικές πλατφόρμες, το διαφημιστικό απόθεμα μειώνεται, οι τιμές των διαφημίσεων αυξάνονται και η απόδοση της επένδυσης στις διαφημίσεις πέφτει προς τα κάτω. Παρόλα αυτά οι Big Tech εξακολουθούν να διαθέτουν δισεκατομμύρια χρήστες.

Και στο σημείο αυτό έρχεται η υπόσχεση του Web3, που φέρνει πραγματικές ευκαιρίες για τους χρήστες και τους διαφημιστές. Ακριβώς όπως και παλιότερα, το Web3 εξακολουθεί να διαθέτει ιστότοπους και εφαρμογές. Αλλά αντί να ελέγχονται από τη “Μεγάλη Τεχνολογία” αυτοί οι ιστότοποι και οι εφαρμογές “ζουν” παντού. Η υποδομή του Web3 είναι κατανεμημένη σε όλο τον κόσμο, χωρίς κεντρική εξουσία. Είναι αποκεντρωμένη και υποστηρίζεται από νέες τεχνολογίες όπως το blockchain και το κρυπτονόμισμα.

Αλλά το “γιατί” του Web3 είναι ακόμη πιο σημαντικό από το “πώς”. Το Web3 έχει ως στόχο να βάλει τους ανθρώπους πάνω από τις εταιρείες. Έχει την “user-first” κουλτόυρα, είναι εκδημοκρατισμένο και επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν τα δικά τους δεδομένα.

Το Web3 εξακολουθεί φυσικά να έχει διαφήμιση, αλλά βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τη συναίνεση. Με τη βοήθειά του, οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές σχετικά με την παρακολούθηση, τα cookies και το πώς θέλουν να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους. Και οι χρήστες του Web3 είναι έξυπνοι. Χρησιμοποιούν blockers και VPN για να μην βλέπουν διαφημίσεις που δεν θέλους ή δεν τους αφορούν. Βρίσκονται στην πρωτοπορία μιας αλλαγής που σύντομα θα επηρεάσει ολόκληρη τη διαφημιστική βιομηχανία.

Διαβάστε ακόμα: Το social commerce είναι το μέλλον

Και ακόμα δεν έχουν μεταβεί πολλοί χρήστες στο Web3. Ζούμε σε έναν υβριδικό κόσμο – έναν κόσμο που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε εύστοχα ως “Web 2.5” – αφού το Web 2.0 εξακολουθεί να κυριαρχεί. Αλλά κάθε μέρα γίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμο για τους διαφημιστές να βασίζονται αποκλειστικά στους τεχνολογικούς κολοσσούς για την εμβέλεια του κοινού. Τα εμπορικά σήματα που θα επιβιώσουν θα επικεντρωθούν στη δημιουργία κοινότητας, στην άμεση εμπλοκή των χρηστών, στις έρευνες και στις μηδενικές πηγές δεδομένων. Θα βρουν νέες διαφημιστικές πλατφόρμες – αυτές που σέβονται το απόρρητο των χρηστών – για να ενισχύσουν τη διαφημιστική τους δαπάνη.

Καθώς η μετάβαση στο Web3 κερδίζει έδαφος, οι διαφημιστικές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν – να κατανοήσουν τις ανησυχίες των χρηστών για το απόρρητο και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους με τους όρους τους. Οι επιτυχημένες εταιρείες θα δοκιμάσουν το Web3 ως συμπλήρωμα των διαφημίσεων Web 2.0. Και θα είναι μπροστά από τις εξελίξεις.

Με πληροφορίες από AdWeek

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.