30 Απρ 2024
READING

Το Instagram αφαιρεί το shopping tab – Τι σημαίνει αυτό για τα social media;

3 MIN READ

Το Instagram αφαιρεί το shopping tab – Τι σημαίνει αυτό για τα social media;

Το Instagram αφαιρεί το shopping tab – Τι σημαίνει αυτό για τα social media;

Τα τελευταία χρόνια το παραδοσιακό ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αλλάξει και έχει μεταφερθεί στα social media και πλέον ονομάζεται “κοινωνικό εμπόριο”. Η δημοφιλία του social commerce ενισχύεται καθημερινά με ολοένα και περισσότερες εταιρείες να επιδιώκουν πρόσβαση στις υπηρεσίες των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, για να αποκτήσουν νέες πηγές εσόδων.

Πέρυσι τέτοια εποχή, η Accenture προέβλεπε ότι η παγκόσμια αγορά του social commerce θα φτάσει τα 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025, από 453 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021. Σήμερα, σχεδόν όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, δημιουργώντας έτσι ακόμη ένα κανάλι προώθησης και πώλησης προϊόντων για εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο που είτε διαθέτουν είτε όχι δικό τους e-shop.

Από τις πλατφόρμες αυτές, δεν θα μπορούσε να λείπει το Instagram. Όμως τώρα η εταιρεία κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, που ανήκει στη Meta, σχεδιάζει να μειώσει δραστικά τις λειτουργίες αγορών ηλεκτρονικού εμπορίου και να στρέψει την προσοχή της πίσω στις λειτουργίες που οδηγούν σε διαφημιστικά έσοδα.

Διαβάστε ακόμα: Αποσύρονται το Facebook, το Instagram και το TikTok από το social commerse;

Η κατάργηση του Instagram shopping tab έρχεται στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής, η οποία αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, το Instagram συνεχίζει να επενδύει σε εμπειρίες αγορών και οι επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να μπορούν να δημιουργούν το κατάστημά τους στην εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα μπορούν ακόμα να ψωνίζουν στο Instagram, απλώς αυτό θα γίνεται μέσω feed, reels, stories, και διαφημίσεων.

Τι θα αντικαταστήσει όμως το shopping tab; Στην θέση του, η πλατφόρμα θα προσθέσει μια συντόμευση για τη δημιουργία περιεχομένου στο κέντρο της γραμμής πλοήγησης και μια συντόμευση Reels στα δεξιά της, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη δημιουργία και την κατανάλωση περιεχομένου. Αυτές οι αντικαταστάσεις της γραμμής πλοήγησης δείχνουν ότι το Instagram συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα σε χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στο TikTok.

Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να προετοιμάσουν τη Meta για μελλοντικές προκλήσεις. Μην ξεχνάμε ότι η εκρηκτική ανάπτυξη του TikTok επιταχύνει τα μακροπρόθεσμα, ολοκληρωμένα σχέδια κοινωνικού εμπορίου της κινεζικής πλατφόρμας, τα οποία περιλαμβάνουν πλέον συζήτηση για δημιουργία κέντρων εκπλήρωσης στις Η.Π.Α.

Και ενώ αυτή τη στιγμή οι πληρωμένες μορφές διαφήμισης σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram, έχουν σχετικά υψηλότερο επίπεδο ωριμότητας και αποτελεσματικότητας, η Gartner, αναμένει ότι το TikTok θα τις αμφισβητήσει μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες.

Καθώς, λοιπόν, οι πλατφόρμες εξομαλύνουν τις στρατηγικές τους για το κοινωνικό εμπόριο, οι διαφημιστές αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Συγκεκριμένα, οι συνεχείς μετατοπίσεις και αλλαγές στα χαρακτηριστικά του social commerce που προσφέρονται στις διάφορες πλατφόρμες δημιουργούν ένα ορισμένο επίπεδο αβεβαιότητας.

Ως εκ τούτου, ο προσδιορισμός της πιο αποτελεσματικής στρατηγικής θα μπορούσε να γίνει ασαφής. Αυτό σημαίνει ότι οι marketers θα αναγκαστούν να δώσουν προτεραιότητα στη μέτρηση της συνολικής ωριμότητας και της καινοτομίας των τακτικών που ήδη χρησιμοποιούν με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να αποφεύγουν την εξερεύνηση νέων.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούν οι retailers να προσεγγίσουν το καταναλωτικό κοινό του Instagram;

Το επόμενο μεγάλο βήμα φαίνεται πως θα αφορά το livestreaming. Tο “live shopping” ξεπερνά πλέον κατά πολύ το social commerse, επειδή μπορεί να ενσωματωθεί στον ιστότοπο μιας εταιρείας και να μεταδοθεί εκ νέου στα social media. Για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις αγορές μέσω livestream, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν μακροπρόθεσμη στρατηγική, σαφές όραμα και καθορισμένους στόχους πωλήσεων και αλληλεπίδρασης με τους καταναλωτές.

Το κλειδί για επιτυχημένη προώθηση και πώληση προϊόντων μέσω των social media, είναι η συνέπεια. Αναρτήσεις, tags, φωτογραφίες, βίντεο και livestreams την ίδια ώρα κάθε μέρα ή εβδομάδα, ώστε οι χρήστες να συνηθίσουν να βλέπουν αυτές τις ειδοποιήσεις και να τις περιμένουν.

Με πληροφορίες από Marketing Dive | Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.