29 Απρ 2024
READING

Η Nestlé στέλνει ένα περιβαλλοντικό sos

4 MIN READ

Η Nestlé στέλνει ένα περιβαλλοντικό sos

Η Nestlé στέλνει ένα περιβαλλοντικό sos

Η ελβετική πολυεθνική αυξάνει το ποσό της επένδυσης σε πάνω από 1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε συνέχεια της δέσμευσής της να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να υποστηρίξει τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία, η Nestlé αποκάλυψε το “Nescafé Plan 2030”, ένα οριοθετημένο πλάνο του δημοφιλούς brand στιγμιαίου καφέ προκειμένου να επιταχύνει την μετάβαση αυτή, όπως και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αγροτών, μα πρωτίστως τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Κάθε χρόνο, ο Nescafé υποστηρίζει περίπου 100.000 παραγωγούς καφέ και αγοράζει περισσότερους από 800.000 τόνους πράσινου καφέ – δηλαδή περισσότερα από 13 εκατομμύρια σακιά από περισσότερες από 20 χώρες. Αυτό το επίτευγμα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς το “Nescafé Plan”, μια παγκόσμια πρωτοβουλία βιωσιμότητας που ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια για την επέκταση της υπεύθυνης προμήθειας καφέ.

Τώρα, η Nestlé αποφάσισε να εξειδικεύσει τα μακροχρόνια σχέδιά της για επένδυση στην αναγεννητική γεωργία, θέτοντας σε λειτουργία το “Nescafé Plan 2030”, την ανανεωμένη στρατηγική της για να κάνει την καφεκαλλιέργεια πιο βιώσιμη, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών και ιδιαίτερα στον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μη θεμιτών πρακτικών καλλιέργειεας. Αυτό θα βοηθήσει τους αγρότες να γίνουν πιο ανθεκτικοί και να προετοιμαστούν πολύ καλύτερα να αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Nestlé επενδύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη βιωσιμότητα του καφέ

Επείγον περιβαλλοντικό sos

Μετά και την COP27 τον περασμένο Νοέμβριο στη Νότια Αφρική, έγινε πασιφανές ότι η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τις θερμοκρασίες και τα καιρικά μοτίβα, γεγονός που επηρεάζει ολοένα και πιο άμεσα τη γεωργία σε όλο τον κόσμο, με άμεσες επιπτώσεις στη σίτιση του πλανήτη – ο καφές δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η κλιματική αλλαγή θέτει υπό πίεση τις περιοχές όπου καλλιεργείται ο καφές λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, της ξηρασίας και των πλημμυρών. Σύμφωνα με την Inter-American Development Bank, η άνοδος της θερμοκρασίας θα μειώσει την περιοχή που είναι κατάλληλη για καλλιέργεια καφέ έως και 50% έως το 2050. Την ίδια στιγμή, περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τον καφέ για τα προς το ζην, σύμφωνα με το Fairtrade Foundation. Τα στοιχεία της Technoserve υπολογίζουν ότι το 80% των οικογενειών που καλλιεργούν καφέ ζουν στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό. Μπροστά στα στοιχεία αυτά, απαιτείται δράση για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του καφέ και της παγκόσμιας αγοράς.

Η αναγεννητική γεωργία, μια προσέγγιση διατήρησης και αποκατάστασης στη γεωργία, είναι μια μέθοδος που κρατά το κλειδί για μια μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Η προσέγγισή της στη γεωργία στοχεύει στη βελτίωση της υγείας και της γονιμότητας του εδάφους, καθώς και στην προστασία των υδάτινων πόρων και της βιοποικιλότητας. Τα πιο υγιή εδάφη είναι πιο ανθεκτικά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και μπορούν να αυξήσουν τις αποδόσεις, συμβάλλοντας στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αγροτών. Για να γίνει η μετάβαση, ο Nescafé θα παρέχει στους αγρότες εκπαίδευση, τεχνική βοήθεια και καφεόδεντρα υψηλής απόδοσης.

Η συμβολή της αναγεννητικής γεωργίας

Κυρίως όμως θα παρακινήσει τους αγρότες να ενσωματώσουν οργανικά λιπάσματα για να συμβάλουν στη γονιμότητα του εδάφους, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του εδάφους, και να αυξήσει τη χρήση της αγροδασοκομίας και της διατροφικής καλλιέργειας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η εταιρεία θα διευκολύνει επίσης το κλάδεμα των υπαρχόντων καφεόδεντρων ή την αντικατάστασή τους με ποικιλίες ανθεκτικές στις ασθένειες και τις κλιματικές αλλαγές, κάτι που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των εκτάσεων καφέ και θα αυξήσει τις αποδόσεις για τους αγρότες.

Διαβάστε ακόμα: Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Mondelēz στη συμμαχία για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου της εφοδιαστικής τους αλυσίδας

Ο Nescafé θα συνεργαστεί με παραγωγούς καφέ σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Βιετνάμ, το Μεξικό, η Κολομβία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Ινδονησία και η Ονδούρα, για να δοκιμάσει, να μάθει και να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα πολλαπλών πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας. Για να επιτευχθή αυτό, η Nestlé έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει τις πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας και τους βασικούς δείκτες απόδοσης, με βάση μια ολιστική προσέγγιση.

Τα επιτεύγματα του προηγούμενου “Nescafé Plan” περιλαμβάνουν την εφαρμογή αξιολόγησης επιπτώσεων προγραμμάτων πεδίου σε συνεργασία με την Rainforest Alliance σε 14 χώρες και την επίτευξη μείωσης 46% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε εργοστάσια στιγμιαίου καφέ ανά τόνο προϊόντος. Ο Nescafé έχει επίσης φθάσει σε 53% λιγότερη χρήση νερού στις εργοστασιακές του μονάδες.

Στόχος της νέας πρωτοβουλίας της ελβετικής πολυεθνικής είναι ο καφές να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Η βιωσιμότητα όμως είναι ένα ταξίδι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο του. Οι ενέργειες που οριοθετούνται με το “Nescafé Plan 2030” μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή στη βιομηχανία του καφέ. H αναγεννητική γεωργία είναι μια ισχυρή μορφή βιώσιμης ανάπτυξης που συμβάλλει στην αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Γι’ αυτόν τον λόγο αποτελεί βασικό μέρος του οδικού χάρτη Zero Net του Nescafé, μια δέσμευση να μειώσει στο μισό τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 και να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Με πληροφορίες από GCRMag | PRNewswire

Photo: Nestlé

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.