01 Μάι 2024
READING

Πώς η Skroutz κατέγραψε το αποτύπωμα της χρονιάς της εξωστρέφειας

4 MIN READ

Πώς η Skroutz κατέγραψε το αποτύπωμα της χρονιάς της εξωστρέφειας

Πώς η Skroutz κατέγραψε το αποτύπωμα της χρονιάς της εξωστρέφειας

Οι Έλληνες έχουν επιστρέψει πανηγυρικά στην κανονική ζωή τους

Παντελόνια σκι και snowboard, μπασκετικά παπούτσια και παιδικά ποδοσφαιρικά παπούτσια, αποτέλεσαν τις τρεις προϊοντικές κατηγορίες που παρουσίασαν από τις υψηλότερες αυξήσεις σε αναζητήσεις στο Skroutz Μarketplace κατά την προηγούμενη χρονιά. Tεκμηριώνοντας έτσι την επιλογή των καταναλωτών να επιστρέψουν με μεγαλύτερη ζέση στην ζωή της νέας κανονικότητας – ή αλλιώς, να βιώσουν το δικό τους revenge living μέσω αυξημένων ηλεκτρονικών αγορών.

Από το 2005 η Skroutz συνδέει εκατομμύρια καταναλωτές με χιλιάδες καταστήματα που επιλέγουν την προβολή τους μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγορών. Πέρα από το γεγονός ότι πλέον τα συνεργαζόμενα καταστήματα ξεπερνούν τις 13.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,86% σε σχέση με το 2021, ενώ τα διαθέσιμα προϊόντα στο Marketplace κατέγραψαν αύξηση 35,05%, αυτό κυρίως που δημιουργεί προστιθέμενη αξία είναι το πακέτο υπηρεσιών που προσφέρει πλέον η Skroutz, πακέτο το οποίο συνεχώς διευρύνεται.

Πλέον διαθέτει δική της εταιρεία ταχυμεταφορών, δικό της στόλο οχημάτων για τις αποστολές των προϊόντων, δική της εταιρεία fintech, καθώς φέτος εξαγόρασε και το υπόλοιπο 75% της Every Pay (το 2020 είχε εξαγοράσει το 25%), συνδρομητική υπηρεσία με προνόμια για τους συνδρομητές, τη Skroutz Plus, στα πρότυπα του Amazon Prime, πάνω από 600 θυρίδες για την παραλαβή των προϊόντων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Skroutz Points), παρέχει μικροπιστώσεις (δάνεια 300 έως 2.000 ευρώ για αγορές που γίνονται μέσω του Skroutz Marketplace), αλλά και υπηρεσία Buy Now, Pay Later (BNPL) για αγορές από 20 έως 300 ευρώ σε συνεργασία με την TBI Bank.

Η αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων

Παρά την επιστροφή στην κανονικότητα και την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων το 2022, οι ηλεκτρονικές αγορές συνέχισαν να καταγράφουν σημαντική αύξηση, γεγονός που αποτυπώνει την εξέλιξη στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και ανέλυσε η Skroutz, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 7,1 εκατ. παραγγελίες από το Skroutz Marketplace, καταγράφοντας αύξηση ύψους 61,48% σε σύγκριση με το 2021. Από το σύνολο των online αγορών το 2022, το 88,93% υλοποιήθηκε από επαναλαμβανόμενους πελάτες, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές είναι όλο και περισσότερο εξοικειωμένοι με τις online αγορές και συνεχίζουν να τις επιλέγουν.

Η χρονιά της εξωστρέφειας

Το στοιχείο που κατέγραψε όμως εύγλωττα ήταν η αλλαγή στον τρόπο που ξοδεύουν οι καταναλωτές, αντανακλώντας τη νοοτροπία που βασίζεται στην εμπειρία και την οποία πολλοί έχουν υιοθετήσει για να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο της πανδημίας. Παραφράζοντας τον όρο “revenge travel” που εμφανίστηκε το περασμένο καλοκαίρι για να περιγράψει τον άκρατο ενθουσιασμό των καταναλωτών να ζήσουν τα ταξίδια και τις θερινές τους διακοπές όπως ποτέ στο παρελθόν ύστερα από μια διετία απαγορεύσεων και εγκλεισμού, τα brands και οι marketers βλέπουν την ανάδυση της τάσης του “revenge living”.

Σ΄αυτήν, ο καταναλωτής θέλει να ζήσει όλες τις εμπειρίες που όριζαν την ζωή του προπανδημικά και να αφήσει πίσω του μερικές συνήθειες εσωστρέφειας που ανάπτυξε λόγω της εξ ανάγκης παραμονής του στο σπίτι. Και κάπως έτσι φαίνεται να δικαιολογείται το γεγονός ότι στην απολογιστική έκθεση της αγοραστικής κίνησης στο Skroutz Marketplace για το 2022, προϊόντα που συνδέονται με την επικοινωνία και με τις εκτός σπιτιού δραστηριότητες αναδείχθηκαν τα πλέον ευπώλητα.

Τα δημοφιλή προϊόντα

Οι δέκα πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων που αναζήτησαν οι καταναλωτές στο Skroutz το 2022 περιλαμβάνουν τα κινητά τηλέφωνα, τα sneakers, τα αθλητικά παπούτσια, τα smartwatches, τις θήκες κινητών, τις τηλεοράσεις, τα ανδρικά μπουφάν, τις γυναικείες τσάντες, τα laptops και τα bluetooth handsfree. Από τις υψηλότερες αυξήσεις σε αναζητήσεις παρουσίασαν κατηγορίες προϊόντων όπως τα παντελόνια σκι και snowboard, τα μπασκετικά παπούτσια και τα παιδικά ποδοσφαιρικά παπούτσια. Ενώ ενδεικτικό της εξωστρέφειας της αγοραστικής κίνησης είναι η μεγάλη πτώση που σημείωσαν προϊοντικές κατηγορίες όπως τα αξεσουάρ γυμναστικής, τα WII games και τα εργαλεία περιποίησης νυχιών.

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, η οποία ξεπέρασε το 85% για το περυσινό έτος 2022, βάσει των ερευνών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Εμπορίου (eCommerce Europe), αποτελεί μια ακόμη διαβεβαίωση ότι το εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να εξελίσσεται στη χώρα μας με γοργούς ρυθμούς και να κερδίζει έδαφος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.