02 Μάι 2024
READING

Πώς διαμορφώνεται η αγορά αθλητικών ειδών μετά την πανδημία;

3 MIN READ

Πώς διαμορφώνεται η αγορά αθλητικών ειδών μετά την πανδημία;

Πώς διαμορφώνεται η αγορά αθλητικών ειδών μετά την πανδημία;

Μήπως το fitness trend έφυγε μαζί με τους περιορισμούς της πανδημίας;

Όταν η πανδημία πήρε μεγάλες διαστάσεις και τα γυμναστήρια έκλεισαν, οι διαδικτυακές αναζητήσεις για “γυμναστική στο σπίτι” αυξήθηκαν πάνω από 400%, σύμφωνα με έρευνα της Adidas. Και αυτή η στροφή στην γυμναστική κράτησε αρκετά. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας έδωσε σε πολλούς ανθρώπους μια νέα προοπτική για τον αθλητισμό και τη φυσική τους κατάσταση.

Φαίνεται, όμως, πως η τάση αυτή ήταν περαστική, αφού οι πωλήσεις στην αγορά αθλητικών ειδών μειώθηκαν κατά 4% με 8% τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της McKinsey & Co. Και οι ηγέτες του κλάδου πιστεύουν ότι η πτώση αυτή θα συνεχιστεί, λόγω της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών ως προς τις σχετικές δαπάνες.

Διαβάστε ακόμα: Η βραβευμένη καμπάνια της Adidas που προώθησε τη γυμναστική στα lockdowns

Οι οικονομικές επιδόσεις της βιομηχανίας αθλητικών ειδών μαρτυρούν την ιστορία των αλλαγών στον τρόπο ζωής μετά την πανδημία. Κάποιοι άνθρωποι συνήθισαν να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους ή στο σπίτι και όχι σε γυμναστήρια. Άλλοι πάλι που ξεκίνησαν να γυμνάζονται κατά την πανδημία, έχουν πλέον αντικαταστήσει την άσκηση με άλλες δραστηριότητες.

Οι καταναλωτές μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους για αθλητικά είδη

Σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές αναμένεται να αγοράσουν λιγότερα αθλητικά είδη το 2023, ενώ από όσους το πράξουν παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, θα κατευθυνθούν σε λιγότερο ακριβές μάρκες σε ένα ποσοστό 20%. Ως αποτέλεσμα, το 22% των επικεφαλής των εταιρειών αθλητικών ειδών προβλέπουν ότι τα έσοδα θα συρρικνωθούν περισσότερο από 5% το 2023.

Οι πωλήσεις της Peloton βρίσκονται σε καθοδική πορεία

Η αμερικανική εταιρεία εξοπλισμού γυμναστικής και πολυμέσων είδε πολύ μεγάλα κέρδη κατά τη διάρκεια τη πανδημίας. Οι πωλήσεις των ψηφιακά συνδεδεμένων ποδηλάτων της σημείωσαν μεγάλη αύξηση, καθώς οι καταναλωτές ανακατεύθυναν τα χρήματα που προορίζονταν για την ψυχαγωγία τους, σε προπονήσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Όταν όμως οι άνθρωποι άρχισαν να βγαίνουν και πάλι μετά την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας, αυτά τα ποδήλατα παροπλίστηκαν. Ενδεικτικό είναι ότι στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο που έληξε τον Νοέμβριο του 2022, οι νέες συνδρομές γυμναστικής της Peloton μειώθηκαν κατά 95%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μεταπώλησή τους να βρίσκεται σε άνοδο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, το Craigslist, το Facebook και το eBay ήταν γεμάτα από μεταχειρισμένα Peloton, σύμφωνα με τους New York Times. Μερικά από αυτά, μάλιστα, πωλούνταν στο μισό της τιμής αγοράς τους.

Διαβάστε ακόμα: Η Under Armour επανέρχεται δριμύτερη στον χώρο της αθλητικής ένδυσης

Οι συνδρομές σε γυμναστήρια δεν ανανεώνονται

Έρευνα της UpSwell Marketing, μιας εταιρείας που βοηθά τα γυμναστήρια να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα μέλη τους, διαπίστωσε ότι μόνο οι μισοί από όσους είχαν συνδρομές σε γυμναστήρια πριν από την πανδημία επέστρεψαν μέσα σε εννέα μήνες από την άρση των περιορισμών του Covid. Σχεδόν το ένα τρίτο δεν έχει επιστρέψει ακόμη – και το 25% δεν σκοπεύει να το κάνει.

Η βιομηχανία αθλητικών ειδών συνεχίζει να εξελίσσεται εν μέσω αυξημένης ευαισθητοποίησης για την υγεία, μεταβαλλόμενων προτιμήσεων και αυξανόμενων ανησυχιών για τη βιωσιμότητα. Οι retailers αθλητικών ειδών όμως έχουν ένα δυνατό χαρτί στα χέρια τους. Και αυτό είναι ότι ξέρουν τι ζητούν οι καταναλωτές. Σύμφωνα με τη McKinsey, το 20% αναζητά χαμηλές τιμές. Με μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική, αυτό το ένα πέμπτο της αγοράς μπορεί να αποτελέσει έναν δρόμο προς το κέρδος.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.