01 Μάι 2024
READING

Έρευνα Ogilvy | Ποιες αλλαγές θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις την επόμενη δεκαετία;

9 MIN READ

Έρευνα Ogilvy | Ποιες αλλαγές θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις την επόμενη δεκαετία;

Έρευνα Ogilvy | Ποιες αλλαγές θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις την επόμενη δεκαετία;

Η έκθεση “The 2030 Forecast” της Οgilvy αποκαλύπτει το μέλλον των επιχειρήσεων

Η Ogilvy παρουσιάζει την έκθεση “The 2030 Forecast”, η οποία εξετάζει δέκα θεμελιώδεις πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που επιτελούνται σήμερα και προβλέπει πού θα βρίσκεται ο κόσμος στο τέλος της δεκαετίας. Καθώς τα επόμενα επτά χρόνια θα είναι κρίσιμα για την ανθρωπότητα και τις επιχειρήσεις, η νέα έκθεση της Ogilvy θέτει το θεμελιώδες ερώτημα: Είναι η επιχείρησή σας έτοιμη;

Τα πολλαπλά πεδία δραστηριοποίησής της έχουν δώσει στην Ogilvy τη δυνατότητα να διαβλέπει εγκαίρως τις αλλαγές που συντελούνται αυτή την στιγμή στις αναπτυγμένες αγορές. Η βρετανική εταιρεία διαφήμισης, marketing και δημοσίων σχέσεων που ιδρύθηκε το 1850 από τον Edmund Mather και εξελίχθηκε σε έναν επικοινωνιακό κολοσσό σε όλο τον κόσμο, με έδρα τη Νέα Υόρκη, προσδιορίζει μέσα από την έκθεση “The 2030 Forecast” δέκα σημαντικές αλλαγές που θα αλλάξουν τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

1. Οι επιχειρήσεις παίρνουν περισσότερο χώρο

Οι επιχειρήσεις έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον ασταθή πλέον κόσμο που μας περιτριγυρίζει. Στην πραγματικότητα, τα χρόνια μέχρι το 2030 θα είναι μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις για να γίνουν πιο ανθεκτικές, ευέλικτες και καινοτόμες. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και, το πιο σημαντικό, για την ανθρωπότητα στο σύνολό της. Οι επιχειρήσεις που θα πετύχουν αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, θα είναι όσες θα έχουν δώσει προτεραιότητα στην ανθεκτικότητα και την ευελιξία. Υπάρχουν προφανή βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, όπως η διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό τους και η θωράκιση των εφοδιαστικών τους αλυσίδων για να γίνουν πιο ανθεκτικές. Και ενώ όλα αυτά μέχρι σήμερα ήταν επιχειρηματικοί στόχοι, τώρα αναβαθμίζονται σε επιτακτικές ανάγκες. Τεχνολογίες που μπορούν να εξορθολογίσουν τις ροές εργασίας, να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες παραγωγής και να βελτιώσουν τις επικοινωνίας θα είναι ουσιαστικής σημασίας επενδύσεις για κάθε επιχείρηση που επιδιώκει να στραφεί γρήγορα σε νέες ευκαιρίες και μακριά από κινδύνους.

2. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Οι αγγελίες εργασίας δεν προβλέπεται να εξαφανιστούν σύντομα, ακόμη και με οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι διαθέσιμοι αυτή την στιγμή, ωστόσο δεν έχουν όλοι τις κατάλληλες δεξιότητες για τις κατάλληλες θέσεις. Οι επιχειρήσεις απολάμβαναν για δεκαετίες τη ροή αξιόπιστων και πρωτίστως πολλών ταλαντούχων εργαζόμενων. Καθώς ο πληθυσμός διευρύνθηκε, η οικονομία αναπτυσσόταν, αλλά όχι με τρόπο τέτοιο που να παρέχει πλήρη απασχόληση. Οι μέρες αυτές φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η πανδημία και η “Μεγάλη Παραίτηση” που την ακολούθησε, οδήγησαν τις επιχειρήσεις σε ένα κυνήγι εργαζομένων, την ίδια στιγμή που οι τεχνολογικοί κολοσσοί απολύουν σωρηδόν υπαλλήλους τους. Όσοι κατέχουν τεχνολογικές δεξιότητες θα απορροφηθούν γρήγορα, κάτι που όμως δεν φαίνεται να ισχύει για τους εργαζομένους γνώσης. Ούτε η είσοδος της Gen Z στο εργατικό δυναμικό φαίνεται να δίνει μια λύση στο μεγάλο πρόβλημα που θα ανακύψει από τη συνταξιοδότηση των Boomers, για την κάλυψη των αναγκών της οικονομίας.

Το σύνολο των ωρών που περιλαμβάνουν φυσικές και χειρωνακτικές εργασίες θα μειωθούν κατά 14 δισεκατομμύρια έως το 2030, ενώ όσες απαιτούν τεχνολογικές δεξιότητες θα αυξηθούν κατά 55 δισ. Η άμβλυνση της ζήτησης για σωματική και χειρωνακτική εργασία -εν μέρει λόγω του αυτοματισμό και της AI- θα περιθωριοποιήσει περαιτέρω όσους δεν έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, και αυτό μπορεί να έχει βαθύ κοινωνικό αντίκτυπο. Το αποτέλεσμα θα είναι μια παγκόσμια αγορά εργασίας με έλλειμμα 85 εκατομμυρίων ακάλυπτων θέσεων εργασίας έως το 2030.

3. Ευεξία παντού

Καθώς η κοινωνία γίνεται πιο προσεκτική και προνοητική προωθώντας την αξία της καλής υγείας, οι εταιρείες που επικεντρώθηκαν στο παρελθόν στην συμβατική ιατρική, θα έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο με νέες επιλογές ευεξίας. Το κλειδί -όπως παντού εξάλλου- είναι τα κόστη. Ενώ τα wearables για παράδειγμα υιοθετήθηκαν σχεδόν αμέσως από τους καταναλωτές με ίδιο κόστος, δεν συμβαίνει το ίδιο με ανάλογα προγράμματα ή φαρμακευτικές αγωγές -όπως η νέα γενιά ουσιών που δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τους διαβητικούς και στη συνέχεια βρήκαν εφαρμογή στη σύγχρονη διατροφολογία και μεταβολικά νοσήματα-, για τα οποία όμως χρειάζεται η συνδρομή των ιδιωτικών ή δημόσιων ασφαλιστικών εταιρειών. Οι καταναλωτές όμως πλέον αναζητούν την ευεξία παντού και η τεχνολογία του βοηθά σε προϊόντα, υπηρεσίες και εμπειρίες, με αποτέλεσμα κάθε επιχείρηση να εξελίσσεται εν μέρει σε μια εταιρεία ευεξίας.

4. Τα δύο σύνορα της οικονομικής ανάπτυξης

Η εποχή της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Νότου και Βορρά, πλησιάζει στο τέλος του. Ο κόσμος δεν θα απευθύνεται πλέον στις δυτικές πολυεθνικές ως εκπροσώπους της οικονομικής επιτυχίας και των ποιοτικών προϊόντων. Αναδύεται μια διπολική οικονομική τάξη. Με τη Δύση και την Ανατολή να μειώνουν την αλληλεξάρτησή τους, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να οικοδομήσουν υποδομές με τοπικό προσανατολισμό, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την συνεργασία τους με τις κυβερνήσεις. Αντί να δώσουν σε έναν Ασιάτη ή Αφρικανό καταναλωτή ένα επανασυσκευασμένο δυτικό προϊόν, οι εταιρείες πρέπει να αρχίσουν να καλύπτουν τα συμφέροντά τους με βάση τα δικά τους πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κινεζική ByteDance που παρέχει στη Δύση το TikTok και το Douyin στην Κίνα.

5. Το νέο συνεργατικό μοντέλο

Συνδρομές, ενοικιάσεις και δραστηριότητες με επίκεντρο το συνεργατικό μοντέλο θα αποτελέσουν μια σημαντική ευκαιρία για όλες τις εταιρείες ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Οι νεότερες γενιές που ενδιαφέρονται λιγότερο από τις προγενέστερες για το τι θα έχουν στην κατοχή τους όπως και για τον τρόπο με τον οποίο θα το επιτύχουν, έχουν εξοικειωθεί με την κοινή χρήση προϊόντων, υπηρεσιών και την απόκτηση άγνωστων εμπειριών. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ανάγκη τους επανεξετάζοντας τη σύμβαση που βρισκόταν στο επίκεντρο της σχέσης μεταξύ πελάτη και εταιρείας. Εάν για παράδειγμα, τα αυτοκίνητα δεν χρειάζεται πλέον να είναι αγορασμένα ή ιδιόκτητα για να τα χρησιμοποιούν οι καταναλωτές, τι άλλο θα μπορούσε να αποδεσμευτεί από αυτό το μοντέλο; Οι συσκευές, τα έπιπλα, ο εξοπλισμός και τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά είδη καταναλωτές είναι τέσσερις τομείς που σύντομα θα εξελιχθούν μέσα από μια φιλοσοφία συνδρομών ή κοινής χρήσης. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι, καθώς οι επιχειρήσεις βλέπουν τα οφέλη από τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις πλατφόρμες κοινής χρήσης, που επιτρέπουν την εύκολη ανταλλαγή μεταξύ αυτών που τα κατέχουν και όσων θέλουν να τα χρησιμποιήσουν.

Αυτή η πιο συλλογική προσέγγιση σε αγαθά και υπηρεσίες θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο όσο η προγραμματισμένη απαξίωση των προϊόντων δεν είναι πια της μόδας και λειτουργει πολλές φορές σε βάρος των επιχειρήσεων. Το ενδιαφέρον θα στραφεί σε προϊόντα που αντέχουν, διατηρούν τη χρησιμότητά τους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, έχουν περισσότερους κύκλους κοινής χρήσης ή και τα δύο.

6. Επιτακτική η ανάγκη για πολιτικές ESG

Δεδομένης της συχνά αναφερόμενης τάσης των καταναλωτών να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες από εταιρείες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εκείνους, οι εταιρείες πρέπει να προβάλλουν τις πολιτικές ESG και να τις “εμπορεύονται”. Δεδομένου ότι πολλές έχουν ανακοινώσει θριαμβευτικά ότι ακολουθούν ορθές εταιρικές πρακτικές, ενώ αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν στην πράξη τις δημόσιες δεσμεύσεις τους, ο σκεπτικισμός βασιλεύει μεταξύ καταναλωτών και επενδυτών. Παρόλα αυτά, τα εμπορικά σήματα του μέλλοντος θα στηρίζονται σε μια ισχυρή βάση βιωσιμότητας, ισότητας μεταξύ φύλων και συμπερίληψης.

7. Όλα γυρίζουν γύρω από την ΑΙ

Οι πρωτοπόρες επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν το πλεονέκτημα να κερδίσουν τους πιο ποιοτικούς πελάτες, σύμφωνα και με την PwC. Τα άμεσα ανταγωνιστικά οφέλη περιλαμβάνουν τη βελτιωμένη ικανότητα αξιοποίησης των καταναλωτικών προτιμήσεων, την προσαρμογή της παραγωγής τους στις ατομικές τους ανάγκες και συνακόλουθα στην αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά. Με τη χρήση της ΑΙ οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν την τεχνογνωσία τους σε καλύτερα προϊόντα και παρεχόμενες υπηρεσίες, στην καλύτερη διάθεσή τους και την αποδοτικότερη επικοινωνία τους μέσω εξελιγμένων μεθόδων marketing και διαφήμισης. Και οι καταναλωτές με τη σειρά τους θα ανταποκριθούν πιο εύκολα, βασιζόμενοι ολοένα και περισσότερο σε “έξυπνα” συστήματα για κάθε δραστηριοτητά τους, από την υγειονομική περίθαλψη, τα ταξίδια και τις αγορές τους, μέχρι τη δουλειά, τη διαχείριση του σπιτιού και την ψυχαγωγία τους.

8. Το μέλλον βρίσκεται στους ηλικιωμένους

Όχι άλλη Gen Z ή Alpha. Η πραγματική καταναλωτική δύναμη μέχρι το 2030 θα βρίσκεται στα χέρια των παλαιότερων γενεών, ειδικά στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, στην Ασία, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Γιατί λοιπόν να εστιάσουν οι επιχειρήσεις όλο τους το ενδιαφέρον και τον προϋπολογισμό τους στο marketing στις νεότερες γενιές; Μάρκες, προϊόντα, σχεδιαστές και retailers ασχολούνται μόνο με το πώς θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των δυναμικών νέων κοινών. Εξάλλου είναι το μέλλον του πλανήτη και επενδύοντας στην πιστότητά τους τώρα, θα έχουν ένα ώριμο και πιστό αγοραστικό κοινό στη συνέχεια. Μέχρι σήμερα, η θεωρία ήθελε τους μεγαλύτερους σε ηλικία να διαθέτουν μεν εισόδημα, να το δαπανούν όμως σε υγειονομική περίθαλψη, κρουαζιέρες και ανατομικά παπούτσια. Αυτή η ιστορία όμως έχει τελειώσει. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι καταναλωτές που μέχρι το 2030 θα έχουν δαπανήσει χρήματα στο e-commerce, σε εμπειρίες και ταξίδια, εκτός από όλα τα άλλα που συμβαδίζουν με μια δραστήρια ζωή.

9. Η ενεργειακή πρόκληση

Ακόμα κι αν οι υποστηρικτές τους δεν έχουν λάβει ακόμη το μήνυμα, τα ορυκτά καύσιμα ανήκουν πλέον στο παρελθόν και οποιαδήποτε επένδυση σ’ αυτά είναι εγγενώς βραχυπρόθεσμες. Δεν αρκεί όμως η διαπίστωση ή ακόμη ένα ευχολόγιο. Το κόστος του βιοτικού επιπέδου θα συνεχίζει να αυξάνεται, παραμένοντας όμως σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τη ζημία που έχει υποστεί ο πλανήτης. Η ανθρωπότητα μπορεί να αρχίσει να κινείται προς την αντίθετη πλευρά, προκειμένου όχι να αντιστρέψει την έκτη μεγάλη εξαφάνιση των ειδών, αλλά τουλάχιστον να την αναχαιτίσει. Η συλλογή και η αποθήκευση ενέργειας πλέον θα πραγματοποιείται σε τοπικό επίπεδο, μειώνοντας ένα σημαντικά μεγάλο κόστος για τις επιχερήσεις ή μετατρέποντάς το ακόμη και σε πηγή επιπλέον εσόδων. Οποιαδήποτε εξαρτώμενη βιομηχανία από την πρώτη ύλη των ορυκτών καυσίμων θα απειληθεί σε επίπεδο επιβίωσης και για το λόγο αυτό θα οδηγηθεί εξ ανάγκης στην απόλυτη ενεργειακή αναβάθμιση. Η ενεργειακή αξιοπιστία μπορεί να αναδειχθεί σε μια περιφερειακή, τοπική ή ακόμα και ατομική ευθύνη, ενώ οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν ένα αποκεντρωμένο ενεργειακό δίκτυο, θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες σε μια αναπτυσσόμενη αγορά.

10. Οι γυναίκες παίρνουν τον έλεγχο

Μια από τις μεγαλύτερες μεταβιβάσεις πλούτου στην ιστορία θα πραγματοποιηθεί με τις οι γυναίκες να αναλαμβάνουν τον έλεγχο τρισεκατομμυρίων νέων περιουσιακών στοιχείων έως το 2030. Μια γενιά εύπορων γυναικών θα οδηγήσει την παγκόσμια αγορά να σχεδιάσει προϊόντα και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των γυναικών, αλλά η πολιτική αντίδραση κατά των πολιτικών ESG υποδηλώνει ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι ομαλή. Ακόμη και έτσι, αυτή η μετατόπιση της κεφαλαιακής δύναμης δείχνει κάτι βαθύτερο: ότι ο κόσμος λειτουργεί καλύτερα όταν οι γυναίκες έχουν περισσότερες ευκαιρίες. Οι retailers εξυπηρετούν άψογα τις γυναίκες ως καταναλωτές, αλλά στις αγορές επικρατεί αμηχανία όταν οι γυναίκες βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις.

Οι έμφυλοι κανόνες και οι περιορισμένες ευκαιρίες είναι τόσο βαθιά ριζωμένες σε μια παλιακή αντίληψη, που οι επιχειρήσεις, μαζί με την κοινωνία, την πολιτική και τους εκπαιδευτικούς θεσμούς πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να προχωρήσουν πέρα από τα στεγανά του παρελθόντος και να καλλιεργήσουν την ισότητα των φύλων στην πράξη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.