03 Μάι 2024
READING

Η Cafetex (Coffeeway) στο δρόμο της διεθνοποίησης

4 MIN READ

Η Cafetex (Coffeeway) στο δρόμο της διεθνοποίησης

Η Cafetex (Coffeeway) στο δρόμο της διεθνοποίησης

Ετοιμάζεται για εξαγορά βρετανικής εταιρείας αρωματικού στιγμιαίου καφέ

Μετά από ένα εξαιρετικό 2022 όπου σημείωσε αύξηση πωλήσεων, η Cafetex, ιδιοκτήτρια εταιρεία των Coffeeway και Brazita, κάνει ένα σημαντικό βήμα εξωστρέφειας και ετοιμάζεται για την πρώτη της εξαγορά στην Αγγλία, αποσκοπώντας στην επέκταση των δραστηριοτήτων της σε αγορές του εξωτερικού.

Από την ίδρυσή της το 1974 μέχρι και σήμερα, η Cafetex εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες καθετοποιημένες βιομηχανίες επεξεργασίας καφέ στην Ελλάδα. Το βασικό της brand, Coffeeway, ήταν το πρώτο που δημιούργησε τα σύγχρονα καφεκοπτεία το 1994, λανσάροντας τους φερώνυμους αρωματικούς καφέδες φίλτρου. Μετά την είσοδο και στα ράφια των σούπερ μάρκετ το 2017, τα Coffeeway παρουσίασαν και κάψουλες αρωματικού espresso στο κανάλι της οργανωμένης λιανικής.

Το βήμα στο εξωτερικό

Επόμενο βήμα για την εταιρεία του Γιάννου Μπενόπουλου, η είσοδος στον στιγμιαίο αρωματικό καφέ, μέσα από την απόκτηση βρετανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ανάλογων προϊόντων για σούπερ μάρκετ σε 30 χώρες. Η εξαγορά, που αφορά πλειοψηφικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Ο κύκλος εργασιών της βρετανικής εταιρείας είναι της τάξης των 8 εκατ. ευρώ και κινείται σταθερά ανοδικά τα τελευταία χρόνια.

Ο Γιάννος Μπενόπουλος

Το 1994 ίδρυσε την Coffee Connection Α.Β.Ε.Ε., εταιρεία παραγωγής και εμπορίας καφέ και από το 2005 είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής καφέ Cafetex ABEE που διαχειρίζεται σήμερα τα brands Coffeeway και Brazita. Εκτός από την επιχειρηματικότητα, από το 2006 έως το 2009 υπηρέτησε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνοντος Συμβούλου των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Ρantheon Airways, όπως και του μη Εκτελεστικού Προέδρου της Olympic Air. Έχει διατελέσει µέλος του ΔΣ του ΣΕΛΠΕ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος) και του ΔΣ του ΟΤΕ. Από τον Ιανουάριο του 2018 είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, στην οποία συμμετέχουν 24 μέλη, στόχος της οποίας είναι προώθηση και προβολή των θέσεων των επαγγελματιών του κλάδου του καφέ στην Ελλάδα.

Η συνεργασία με τη Χελίττα

Τον περασμένο Ιούνιο η εταιρεία ανακοίνωσε τη σύμπραξή της με τη Χελίττα για τη διάθεση των προϊοντων της στην αγορά Horeca. Η επιλογή του συγκεκριμένου στρατηγικού συνεργάτη δεν είναι τυχαία, καθώς η Χελίττα της οικογένειας Δοπτόγλου δραστηριοποιείται πάνω από 50 χρόνια στην αγορά του καφέ. Το 1969 εισήγαγε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά καφέ φίλτρου και μέχρι σήμερα υποστηρίζει συστηματικά το προϊόν με καφετιέρες και χάρτινα φίλτρα Melitta. Δέκα χρόνια αργότερα, η εταιρεία ξεκίνησε την εισαγωγή ιταλικού espresso, φέρνοντας για πρώτη φορά στην εγχώρια αγορά τον Lavazza. Ενώ το 2017 συνεργάστηκε με το Saquella Caffè και την Arthemia για προμήθεια υψηλής ποιότητας σοκολάτας, τσαγιού και γρανίτας.

Η συνεργασία της Cafetex με τη Χελίττα αφορά τη διανομή της ολοκληρωμένης προϊοντικής σειράς της πρώτης αξιοποιώντας το υπάρχον πανελλήνιο δίκτυο των 1.000 συνεργατών της δεύτερης. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει προϊόντα Coffeeway και Brazita σε αρωματικό και κλασικό καφέ φίλτρου, ελληνικό και στιγμιαίο καφέ καθώς και την επαγγελματική σειρά Coffeeway Esclusivo, με είδη όπως καφέ espresso σε κόκκους, κάψουλες, pods. Προκειμένου να βρεθούν το σήμα και τα προϊόντα της Coffeeway σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία στην κατηγορία Horeca, η εταιρεία επενδύει και στην αγορά μηχανών παρασκευής καφέ, οι οποίες θα διατίθενται στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις μέσω χρησιδανείου.

Συρρίκνωση δικτύου Coffeeway

Μπορεί τα Coffeeway, άμα τη εμφανίσει τους, να αποτελούσαν ένα καινοτόμο project, σήμερα όμως που η εγχώρια αγορά ακολουθεί τα trends του εξωτερικού, με on-site roasting και new age καφεκοπτεία, το συγκεκριμένο coffee concept αναπροσαρμόζεται. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να μειωθεί δραστικά το δίκτυο των 15 φερώνυμων καταστημάτων, εταιρικών και franchise. Στόχος είναι να μείνει ένας μικρός αριθμός, στη λογική των flagship stores. Ανάλογα καταστήματα ανοίγουν εξάλλου ολοένα και περισσότερες εταιρείες επεξεργασίας καφέ στην αγορά -χαρακτηριστικά είναι τα cafe taf, Coffee Theory της Delmocca Speciality Coffee Roasters, Samba Coffee Roasters The Shop και Crossroads- προκειμένου ο τελικός καταναλωτής να βρίσκει όλη την γκάμα των προϊόντων της κάθε εταιρείας και να γίνεται κοινωνός της coffee culture της.

Η ενίσχυση του αποτυπώματός της αποτελεί το βασικό στόχο της Cafetex, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μετά τη δραστηριοποίησή της στην αγορά Horeca, την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας και την επέκτασή της σε αγορές του εξωτερικού. Πέρυσι εξάλλου οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με το 2021, εκ των οποίων οι 8 μονάδες οφείλονται σε ανατιμήσεις. Το υπόλοιπο ποσοστό της ανάπτυξης της Cafetex προήλθε από την αύξηση της πελατειακής βάσης, του όγκου πωλήσεων ανά πελάτη και την ενίσχυση των πωλήσεών της στα branded προϊόντα της και στα private label.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.