30 Απρ 2024
READING

Η Ελλάδα «μαγαζί γωνία» για την Coca-Cola με αύξηση της out of home κατανάλωσης

4 MIN READ

Η Ελλάδα «μαγαζί γωνία» για την Coca-Cola με αύξηση της out of home κατανάλωσης

Η Ελλάδα «μαγαζί γωνία» για την Coca-Cola με αύξηση της out of home κατανάλωσης

Μία χώρα με σημαντικές προοπτικές που συνεχίζει να αναπτύσσεται, είναι η Ελλάδα για τον όμιλο Coca-Cola Hellenic. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του 2022 και ενώ ο συνολικός όγκος της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε, η Coca-Cola κατάφερε να αυξήσει τον όγκο των πωλήσεών της στη χώρα μας συνολικά, ευνοούμενη κατά πολύ από την εκτός σπιτιού κατανάλωση.

Συγκεκριμένα ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας εντός ελληνικών συνόρων αυξήθηκε κατά 9,1% την περασμένη χρονιά. Ο όγκος πωλήσεων στην κατηγορία των μη ανθρακούχων αναψυκτικών αυξήθηκε κατά χαμηλό διψήφιο ποσοστό, κυρίως λόγω της κατηγορίας του νερού, η οποία εμφάνισε καλές επιδόσεις, καθώς η κατανάλωση στο κανάλι εκτός σπιτιού παρουσίασε ανάκαμψη. Θυμίζουμε ότι στον τομέα του εμφιαλωμένου νερού, η Coca-Cola διαθέτει στην Ελλάδα το φυσικό μεταλλικό νερό Αύρα, το οποίο μπορεί να μην έχει ισχυρή παρουσία στο κανάλι των σούπερ μάρκετ, διατηρεί όμως ισχυρή εμπορική παρουσία στον τομέα του HoReCa αλλά και στη μικρή λιανική όπως είναι τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών ειδών. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών στη διάρκεια του 2022 αυξήθηκε κατά υψηλό μονοψήφιο ποσοστό, κυρίως λόγω της Coke Zero, της Fanta και των ανθρακούχων αναψυκτικών για ενήλικες, ενώ τα ποτά ενέργειας σημείωσαν άνοδο στο μέσο επίπεδο του εύρους 20-30%.

Οι νέες δραστηριότητες στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας

Η Coca-Cola Hellenic κάνει σημαντικές προσπάθειες και κινήσεις το τελευταίο διάστημα, ενισχύοντας τη συνολική της δραστηριότητα καθότι πρόσφατα έφερε στο χαρτοφυλάκιό της τη μπύρα και τα προϊόντα της AB InBev, ξεκίνησε την διανομή των Three Cents, τα οποία εξαγόρασε από τον όμιλο Ideal Συμμετοχών στη διάρκεια του 2022, ενώ ενισχύει και την παρουσία της στην αγορά του καφέ. Στην τελευταία περίπτωση θυμίζουμε ότι ήδη διατηρούσε παρουσία με τον Costa Coffee, ωστόσο τώρα κάνει είσοδο και με τον ιταλικό καφέ Vergnano, ο οποίος αποτελεί την προσθήκη στην κατηγορία του premium καφέ, προσθέτοντας ένα premium εμπορικό σήμα στο χαρτοφυλάκιό της. 

Με όλους τους τρόπους το τελευταίο διάστημα η επιχείρηση ενισχύει το προϊόντικό της χαρτοφυλάκιο, εξυπηρετώντας τον στόχο να λειτουργεί ως μία εταιρεία που παρέχει την δυνατότητα κάλυψης των πελατών της με ένα κωδικολόγιο 24/7. Σε αυτό εντάσσονται αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών, των χυμών, του εμφιαλωμένου νερού, των ποτών για αθλούμενους, των ποτών ενέργειας, των ποτών βασισμένων σε φυτά, του έτοιμου προς κατανάλωση τσαγιού, του καφέ, των ανθρακούχων αναψυκτικών για ενήλικες και των premium οινοπνευματωδών ποτών. Αυτά τα ποτά και αναψυκτικά περιλαμβάνουν τα εξής σήματα: Coca-Cola, Coca- Cola Zero, Schweppes, Kinley, Costa Coffee, Valser, R.merquelle, Fanta, Sprite, Powerade, FuzeTea, Dobry, Cappy, Monster και Adez.

Στρατηγική προτεραιότητα ο καφές

Για τον καφέ που αποτελεί μία από τις στρατηγικές προτεραιότητες ανάπτυξης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν τις κινήσεις της Coca-Cola 3E που τον διακινεί στην ελληνική αγορά. Σε επίπεδο ομίλου, θα θυμίσουμε ότι η δραστηριοποίηση της Coca-Cola Hellenic στον τομέα του καφέ, είχε ξεκινήσει με τη Lavazza πριν από μερικά χρόνια, με το εμπορικό σήμα να περνάει στη συνέχεια στην επί ελληνικού εδάφους θυγατρική εταιρεία, Beverage World, του κυπριακού ομίλου Photos Photiades, δεδομένου ότι δεν είχε αποφέρει τα προσδοκόμενα.

Ακολούθησε η Costa Coffee, την οποία εξαγόρασε ο όμιλος Coca-Cola Company το 2018 για 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια, με τον οποίο η Coca-Cola 3E έχει κάνει κίνηση στην Ελλάδα τόσο στη λιανική και στα σούπερ μάρκετ, όσο και στον τομέα του HoReCa. Η Vergnano όμως, της οποίας απέκτησε ποσοστό 30% στη διάρκεια του 2022 ο όμιλος Coca-Cola Hellenic, είναι το νέο στοίχημα που καλείται να εκπληρώσει μέσα από το ομολογουμένως ευρύ και πολυδιάστατο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία.

Η Ελλάδα ως χώρα παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες στον τομέα του καφέ στην εστίαση, με πολυδιασπασμένη αγορά που ξεπερνάει τα 65.000 σημεία σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και σε αυτήν περιλαμβάνονται καφετέριες, κυλικεία, αρτοποιεία, φούρνοι, εστιατόρια, ξενοδοχεία και αρκετά ακόμη σημεία. Κυρίαρχος παίκτης στο HoReCa είναι αυτή τη στιγμή η Kafea Terra με περίπου 8.000 σημεία, με την Coca-Cola 3E να έχει στοχεύσει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να φτάσει τα 1.000 σημεία διάθεσης καφέ μέσα στην επόμενη τριετία. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.