29 Απρ 2024
READING

Γιατί η Ralph Lauren και η Coach έχουν απήχηση στους νέους ψηφιακούς καταναλωτές

4 MIN READ

Γιατί η Ralph Lauren και η Coach έχουν απήχηση στους νέους ψηφιακούς καταναλωτές

Γιατί η Ralph Lauren και η Coach έχουν απήχηση στους νέους ψηφιακούς καταναλωτές

Τα luxury brands που “απογειώνει” η Gen Z

Ενώ η αγορά ειδών πολυτελείας στο σύνολό της υπήρξε σχετικά ευάλωτη απέναντι στον πληθωρισμό, η Ralph Lauren και η Tapestry -η μητρική εταιρεία της Coach New York- απολαμβάνουν σταθερή δυναμική, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη βάση των πιο εύπορων καταναλωτών της Gen Z.

Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων διαχείρισης, Bain & Co, οι καταναλωτές της Gen Z αλλά και οι Millennials, ευθύνονται για το σύνολο της ανάπτυξης της αγοράς πολυτελείας τον προηγούμενο χρόνο. Τόσο η Ralph Lauren όσο και η Tapestry έχουν καταστήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ψηφιακή τεχνολογία βασικά μέρη των στρατηγικών λιανικής τους, βοηθώντας τους να συνδεθούν με μια γενιά που ουσιαστικά έχει ζήσει ολόκληρη τη ζωή της στο διαδίκτυο.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούν οι επιδείξεις μόδας να φρενάρουν τη “γρήγορη” μόδα;

Αύξηση εσόδων

Και τα δύο luxury brands είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, η Ralph Lauren ανακοίνωσε καθαρά έσοδα ύψους 1,71 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 1% σε ετήσια βάση. Διατήρησε επίσης τις προβλέψεις της για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους 2023, παραμένοντας αισιόδοξη για τη ζήτηση των ειδών πολυτελείας.

Οι νεαρότεροι καταναλωτές που αγοράζουν τα φούτερ, τα πλεκτά και τη σειρά προϊόντων Polo έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των αποτελεσμάτων της Ralph Lauren.

Αλλά και η Tapestry, στην οποία ανήκουν επίσης η Kate Spade New York και η Stuart Weitzman, ανακοίνωσε 1,87 δισεκατομμύρια ευρώ σε καθαρά έσοδα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όμως τα καθαρά κέρδη της για την περίοδο ήταν 309 εκατομμύρια ευρώ, από 297 εκατομμύρια ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Η Tapestry, μάλιστα, σημείωσε ότι βλέπει περισσότερα περιθώρια για αυξήσεις τιμών μετά την ισχυρή ζήτηση για τις τσάντες Coach της από τους καταναλωτές της Gen Z και τους Millennials, η οποία ενίσχυσε σημαντικά τα τριμηνιαία κέρδη της. Μάλιστα, η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 2,6 εκατομμύρια νέους πελάτες της ανήκουν σε αυτές τις δύο δυναμικές γενιές.

Ο ανταγωνισμός όμως δεν φαίνεται να τις ακολουθεί. Τα αποτελέσματα των δύο luxury brands έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα απογοητευτικά αποτελέσματα και τις προβλέψεις της ανταγωνίστριας Capri Holdings -στην οποία ανήκουν οι Jimmy Choo, Versace και Michael Kors- που δυσκολεύεται να φέρει πωλήσεις.

Η Ralph Lauren παίζει ψηφιακά

Η Ralph Lauren στοχεύει επίσης όλο και περισσότερο σε νεότερους, ψηφιακούς high-value πελάτες. Τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε μια συνεργασία με την Epic Games, τη δημιουργό του δημοφιλούς Fortnite, για ένα διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι που θα διαθέτει περισσότερους από 400 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών παγκοσμίως.

Η αμερικανική εταιρεία μόδας φιλοξένησε ένα livestream στο Twitch για να σηματοδοτήσει την περίσταση, καθιστώντας την την πρώτη μάρκα πολυτελείας που συνδιοργανώνει ένα τουρνουά παικτών στο Fortnite. Παράλληλα, η εταιρεία φιλοξένησε ένα εικονικό τουρνουά Fortnite το “Polo Stadium Cup”, το οποίο θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που μια μάρκα πολυτελείας θα διοργανώσει ένα παγκόσμιο τουρνουά παικτών στο Fortnite. Μάλιστα, εκεί οι παίκτες μπορούν να κερδίσουν την ευκαιρία να είναι από τους πρώτους που θα έχουν πρόσβαση στη συλλογή Polo Stadium.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το brand προχώρησε σε μια ακόμη επαναστατική κίνηση, δείχνοντας ότι δεν φοβάται τον πειραματισμό και τις σύγχρονες προκλήσεις. Επανασχεδίασε το διάσημο logo του για τον κόσμο του Fortnite: ο γνωστός σε όλους αθλητής polo δεν ιππεύει ένα άλογο αλλά σε ένα λάμα, που αποτελεί και το logo του δημοφιλούς παιχνιδιού.

Διαβάστε ακόμα: Τα brands χρειάζονται τον δικό τους ήρωα

Η Coach εστιάζει στα social media

Την ίδια στιγμή η Coach ξεκίνησε μια καμπάνια “Courage To Be Real”, η οποία αξιοποίησε περιεχόμενο βίντεο που δημιουργείται από τους χρήστες. Η Tapestry διόρισε επίσης τον Αμερικανό ράπερ και στιχουργό, Lil Nas X, ως έναν από τους νέους παγκόσμιους πρεσβευτές της μάρκας Coach και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της εμβέλειας στο TikTok και το YouTube για τα brands της.

Η Gen Z είναι η μεγαλύτερη, η πιο ποικιλόμορφη και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική ομάδα στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που ο κόσμος του retail “διψά” για την αφοσίωσή της. Και, φυσικά, τα luxury brands δεν εξαιρούνται.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.