25 Ιούν 2024
READING

Τα McDonald’s και η Polygreen μαζί στην κυκλική οικονομία

4 MIN READ

Τα McDonald’s και η Polygreen μαζί στην κυκλική οικονομία

Τα McDonald’s και η Polygreen μαζί στην κυκλική οικονομία

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται με στόχο τη μείωση των απορριμάτων της αλυσίδας

Μετά το Public Group και τη Nestlé Ελλάς, και αφού ανέδειξε την Τήλο ως το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων στον κόσμο, η Polygreen ενώνει τις δυνάμεις της με την Premier Capital Ελλάς, την εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο εστιατορίων McDonald’s στην Ελλάδα, στοχεύοντας στην μείωση των απορριμμάτων των καταστημάτων της αλυσίδας.

Από το 2018 όταν ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος έδωσε σάρκα και οστά στην ελληνική εταιρεία κυκλικής οικονομίας και μέχρι σήμερα, η Polygreen παρέχει διεθνώς ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις κυκλικής οικονομίας, διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, καθώς και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης. Παράλληλα, στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης της κοινωνίας, μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες και στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης που σχεδιάζει και υλοποιεί.

Η Polygreen

Με παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, η Polygreen είναι στρατηγικά τοποθετημένη με τρόπο που της επιτρέπει να αναλαμβάνει άμεσα και να υλοποιεί με επιτυχία τα πιο απαιτητικά, σε τεχνικό επίπεδο, περιβαλλοντικά έργα σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αποκατάστασης της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε από το μεγαλύτερο οικολογικό ατύχημα του 2020, όταν το πλοίο MV Wakashio προσάραξέ ανοικτά των ακτών του Μαυρικίου προκαλώντας τεράστιας έκτασης θαλάσσια ρύπανση. Όπως και η διαχείριση 20.000 τόνων αποβλήτων που παρήχθησαν όταν το εμπορικό πλοίο Maersk Honam υπέστη εκτενείς ζημιές από πυρκαγιά ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα.

Η αλλαγή που θέλουν τα McDonald’s

Το 2011 η Premier Capital Ελλάς ανέλαβε 19 καταστήματα McDoland’s με ένα τζίρο της τάξης των 19 εκατ. ευρώ και αρνητικό αποτέλεσμα, αφού το προηγούμενο διάστημα η McDoland’s είχε υποχρεωθεί να κλείσει καταστήματα σε κομβικά εμπορικά σημεία όπως η Κηφισιά, ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν διέθετε κατάστημα. O μαλτέζος επιχειρηματίας Μέλο Χίλι, ιδιοκτήτης της Premier Capital, μέσω του ελληνικού branch του ομίλου του, έχει επενδύσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα περισσότερα από 32,8 εκατ. ευρώ για το άνοιγμα νέων εστιατορίων, την ανακαίνιση υφιστάμενων καθώς και για αναβάθμιση υποδομών και τεχνολογίας σε ολόκληρο το δίκτυο.

Τώρα, στρέφεται στην κυκλική οικονομία για να καταστήσει σαφές ότι τα McDonald’s κινούνται με γνώμονα βασικές αξίες όπως είναι ένας πιο βιώσιμος πλανήτης μειώνοντας τα απόβλητα, ανακυκλώνοντας, δημιουργώντας νέα εστιατόρια με μηδενικό αποτύπωμα, εναρμονιζόμενη με τα διεθνή στάνταρ. Εξάλλου, η αμερικανική αλυσίδα fast food λάνσαρε ήδη από το 2021 μια νέα πλατφόρμα και εκστρατεία branding χαρακτήρα με στόχο να υποστηρίξει το έργο της σχετικά με τη βιωσιμότητα, καθώς η μάρκα αποκάλυψε ότι στοχεύει να γίνει μια επιχείρηση με μηδενικές εκπομπές έως το 2040.

To πρόγραμμα Just Go Zero στα McDonald’s

Βασική αποστολή της Polygreen είναι η αλλαγή της περιβαλλοντικής κουλτούρας μέσα από στοχευμένες δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Μέσω του καινοτόμου προγράμματος κυκλικής οικονομίας Just Go Zero, που εφαρμόζει πλέον και η Premier Capital Ελλάς, τα ρεύματα αποβλήτων θα διαχωρίζονται στην πηγή, θα συλλέγονται από τα καταστήματα και θα αξιοποιούνται με στόχο να αποκτήσουν δεύτερη ζωή.

Η πρώτη εφαρμογή του προγράμματος αφορά το νέο εστιατόριο McDonald’s, επί της Λεωφ. Δουκίσσης Πλακεντίας 1, στο Χαλάνδρι, όπου από τον περασμένο Οκτώβριο η Polygreen συλλέγει χαρτί και πλαστικό προς ανακύκλωση, οργανικά υλικά και υπολείμματα καφέ για την παραγωγή λιπάσματος και γενικά απόβλητα τα οποία προωθούνται για ενεργειακή αξιοποίηση.

Το χαρτί και το πλαστικό ανακυκλώνονται. Τα οργανικά υλικά και τα υπολείμματα του καφέ προορίζονται για λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό. Ως αποτέλεσμα περιορίζεται το φαινόμενο του ευτροφισμού λιμνών, ποταμιών και ρεμάτων, καθώς αποτρέπεται όχι μόνο η τελική απόθεση των οργανικών υπολειμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά και περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως η μόλυνση υδάτων και οι εκπομπές μεθανίου. Σημαντικό είναι επίσης ότι η χρήση του παραγόμενου εδαφοβελτιωτικού συμβάλλει στη μείωση της χρήση των επιζήμιων ορυκτών λιπασμάτων.

Έμμεσο όφελος του προγράμματος Just Go Zero είναι η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων του εστιατορίου, ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές της κυκλικής οικονομίας, όχι μόνο στο χώρο εργασίας αλλά σε όλα τα περιβάλλοντα στα οποία κινούνται. Εξάλλου οι εργαζόμενοι του εστιατορίου εκπαιδεύτηκαν για να απορρίπτουν με τον κατάλληλο τρόπο τα παραπάνω υλικά, ώστε τίποτα πλέον να μην πηγαίνει χαμένο. Ενώ τη δράση συμπληρώνει η εφαρμογή Just Go Zero App, που καταμετρά το βάρος των ποσοτήτων που συλλέγονται με στόχο την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση και ο υπολογισμός του περιβαλλοντικού οφέλους από την αξιοποίηση των υλικών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.