29 Απρ 2024
READING

Η Nestlé θέτει τους κανόνες του AI marketing

4 MIN READ

Η Nestlé θέτει τους κανόνες του AI marketing

Η Nestlé θέτει τους κανόνες του AI marketing

O όμιλος Nestlé χαράσσει μία νέα πορεία στο marketing τροφίμων χρησιμοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Συγκεκριμένα, καταφέρνει να χαράξει ένα σύνολο κανόνων για τους δημιουργούς των διαφημίσεών της, που δοκιμασμένα οδηγούν στην επιτυχία.

Η Nestlé, ως εταιρεία τροφίμων με παγκόσμια παρουσία, διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο, από ροφήματα και λύσεις για γεύματα μέχρι γλυκίσματα και προϊόντα υγιεινής διατροφής. Με πάνω από 150 χρόνια παρουσίας, η εταιρεία δεσμεύεται να προσφέρει διαχρονικά ασφαλή, οικονομικά προσιτή, βιώσιμη και υψηλής ποιότητας διατροφή για τους ανθρώπους παντού και σε όλα τα στάδια της ζωής τους.

Διαβάστε επίσης: Τέσσερις τεχνολογίες που αλλάζουν τις επιχειρήσεις

Η ανάγκη για πιο στοχευμένες στρατηγικές marketing

Το content marketing αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ως ένας από τους βασικότερους άξονες των στρατηγικών του ψηφιακού marketing. Το εύστοχο και σχετικό με το target group του περιεχόμενο μπορεί να προσελκύσει τους χρήστες του διαδικτύου και να τους πείσει σχεδόν για τα πάντα: από το να επισκεφθούν ένα site, να κατεβάσουν ένα ebook, να αγοράσουν συγκεκριμένα προϊόντα μέχρι και να μοιραστούν -με προθυμία- τα προσωπικά τους στοιχεία ξεπερνώντας κάθε δισταγμό τους περί απορρήτου.

Την ίδια στιγμή ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Ειδικότερα για έναν τόσο μεγάλο όμιλο όπως η Nestlé κάθε λεπτομέρεια μετράει, καθώς αυτή μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία μίας καμπάνιας για την οποία ο όμιλος έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, η διαδικασία είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς συνεργάζεται με χιλιάδες εμπόρους –και ακόμη περισσότερες διαφημιστικές εταιρείες – σε εκατοντάδες χώρες. Η μετατόπιση και η εξέλιξη των μέσων ενημέρωσης ταυτόχρονα με την πολυπλοκότητα της Nestlé σήμαινε ότι χρειαζόταν έναν τρόπο για να δώσει καθοδήγηση και ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα δημιουργηθούν digital καμπάνιας της.

Τα πρώτα βήματα και η συνεργασία με την CreativeX

Το 2021, η Nestlé ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο με επικεφαλής την Global Chief Marketing Officer Aude Gandon, θέλοντας να βελτιώσει τις αποδόσεις του ψηφιακού marketing. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχώρησε σε μία επένδυση, αποφασίζοντας να μεταφέρει όλο το περιεχόμενο της επικοινωνίας της σε πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η ιδέα της ήταν να ταξινομηθούν οι διαφημίσεις βάσει περιεχομένου και βάσει της καταλληλότητάς του σε διαφορετικές διαδικτυακές πλατφόρμες. Μάλιστα, η επιλογή της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης έγινε ώστε η διαδικασία να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια για να μπορέσει να αντλήσει τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για τη μέγιστη απόδοση. Φυσικά ένα τέτοιο έργο δεν ήταν απλό. Έτσι, η Gandon ζήτησε τη βοήθεια της CreativeX, μιας εταιρείας που δημιουργεί δημιουργικές πλατφόρμες δεδομένων για brands.

Η δημιουργία του Creative Quality Score

Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν την συνεργασία τους «ανεβάζοντας» στην πλατφόρμα χιλιάδες ιστορικές καμπάνιες σχηματίζοντας έναν κατάλογο. Έπειτα, οι καμπάνιες αυτές αξιολογήθηκαν μέσω ενός συστήματος Creative Quality Score και προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Αποδείχθηκε ότι «κλειδί» της επιτυχίας για μία digital καμπάνια είναι να πληρεί τις προϋποθέσεις- χαρακτηριστικά της εκάστοτε πλατφόρμας που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα το περιεχόμενο στο YouTube χρειάζεται να συνοδεύεται από ήχο, ενώ στο Meta το 90% του περιεχομένου παρακολουθείται χωρίς ήχο.

Διαβάστε ακόμα: 5 σημεία – κλειδί για να αποκτήσει ένα brand αυθεντική παρουσία στα social media

Πλέον, οι 15.000 επαγγελματίες του marketing της Nestlé –οι οποίοι εργάζονται πάνω στην προβολή 2.000 brands– καθώς και οι συνεργάτες της πρέπει να εκτελούν όλα τα δημιουργικά στοιχεία μέσω του συγκεκριμένου συστήματος για να ελέγξουν ότι πληρούν τις νέες προϋποθέσεις πριν μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Marketing και Τεχνητή νοημοσύνη

Αυτή η κίνηση της Nestlé αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως το marketing με τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια επιτυχημένη στρατηγική για πολλές επιχειρήσεις. Είναι ένας νέος τρόπος προσέγγισης πελατών και μπορεί να γίνει πολύ πιο εξατομικευμένος, στοχευμένος και ελκυστικός σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση πελατών, τις πωλήσεις και την προώθηση, αλλά και την εύρεση δυνητικών πελατών.

Αρκετά brands πειραματίζονται εξάλλου ήδη με τη διαφήμιση που είναι φτιαγμένη από συστήματα AI. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Lexus που συνεργάστηκε με την IBM Watson για να κυκλοφορήσει το πρώτο διαφημιστικό φτιαγμένο εξ ολοκλήρου μέσω AI. 

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης στη διαφήμιση είναι αποτέλεσμα της μετάβασης από το παραδοσιακό marketing σε μια εξελιγμένη μορφή του που βασίζεται σε πληροφορίες και αναλυτικά στοιχεία δεδομένων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους διαφημιστές να χρησιμοποιούν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, οι οποίοι τους βοηθούν να στοχεύουν το κοινό τους με περιεχόμενο με το οποίο είναι πιο πιθανό να αλληλεπιδράσουν.

 Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.