24 Ιούν 2024
READING

Το BOX της Cosmote μεγαλώνει

4 MIN READ

Το BOX της Cosmote μεγαλώνει

Το BOX της Cosmote μεγαλώνει

Τι οδήγησε σε αυξημένες παραγγελίες, μεγαλύτερο αριθμό συνεργαζόμενων καταστημάτων και νέες υπηρεσίες

Σήμερα με περισσότερα από 11.000 καταστήματα σε 70 πόλεις σε όλη τη χώρα Ελλάδα, το BOX σημειώνει μια σταθερά ανοδική πορεία και επεκτείνεται σε νέες περιοχές, σε συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες εστίασης, δημοφιλή brands, food markets και τοπικές επιχειρήσεις, διπλασιάζοντας τις παραγγελίες σε σχέση με το 2021.

Μια αγορά σε διαρκή ανακατάταξη

Η υπηρεσία online παραγγελίας φαγητού της Cosmote ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2019, αντικαθιστώντας το giaola.gr που “έτρεχε” μέχρι τότε, με το BOX, κάνοντας έτσι την είσοδό της σε μια αγορά που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Εκείνη την εποχή το Skroutz Food μετρούσε λίγες μόνο μήνες ζωής, η παρουσία της Wolt συμπλήρωνε ένα χρόνο λειτουργίας στην ελληνική αγορά, ενώ το efood της Delivery Hero βρισκόταν σε κυρίαρχη θέση.

Η αναδυόμενη και τεράστια αγορά ανέβηκε κατηγορία όταν το 2015, η Delivery Hero εξαγόρασε το efood, και από τότε άρχισε να μεγαλώνει αποκτώντας διαφορετικά χαρακτηριστικά από την περίοδο που ξεκίνησε. Η πανδημία φυσικά έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Από την περίοδο του δεύτερου lockdown και μετά, μάλιστα, το ΒΟΧ κατάφερε να διπλασιάσει τις παραγγελίες μέσω site και app, ενώ οι υπηρεσίες του έφτασαν να καλύπτουν 6.500 καταστήματα σε 48 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Η συνεργασία με το Skroutz και η πανδημία

Ύστερα από έναν μόλις χρόνο λειτουργίας, τον Νοέμβριο του 2020, το Skroutz Food μετακόμισε στην πλατφόρμα του BOX της Cosmote και μαζί του ένα μέρος από τους 40.000-50.000 ενεργούς πελάτες του. Η μεγάλη “μετάλλαξη” όμως πραγματοποιήθηκε το 2020 με την πανδημία και την ανάγκη να μεταφερθούν τρόφιμα από τα super market στα σπίτια των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό και ως “απάντηση” στην συνεργασία της efood με την Σκλαβενίτης, η πλατφόρμα online delivery της Cosmote προχώρησε στη σύμπραξή της με τα σούπερ μάρκετ Μασούτης και Κρητικός.

Οι κινήσεις αυτές έφεραν το BOX σε θέση μεγάλου πλέον παίκτη, που μαζί με τις ανταγωνίστριές του, μοιράζονταν μια αγορά που κάλυπτε πάνω από 9.000 επιχειρήσεις φαγητού και 7.500-8.000 επιχειρήσεις με καφέ/ποτά σε ένα σύνολο 81.000 επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης.

Το ισχυρό πλεονέκτημα

Χάρη στο πρόγραμμα επιβράβευσης που διαθέτει, το ΒΟΧ αποτελεί μια έξυπνη και δημοφιλή λύση στους καταναλωτές. Με κάθε παραγγελία οι πελάτες της πλατφόρμας κερδίζουν πόντους, τους οποίους μπορούν να εξαργυρώσουν άμεσα σε GB ή εκπτώσεις σε κάθε πιάτο, σε κάθε μαγαζί, χωρίς περιορισμούς. Επιπλέον, στο ΒΟΧ θα βρουν καθημερινά πάρα πολλές προσφορές (1+1 δώρο, combo προσφορές, μενού αξίας 5€, θεματικές προσφορές κ.ά.), αλλά και προσφορές από τα ίδια τα καταστήματα, αποκομίζοντας διπλό όφελος από τις παραγγελίες τους.

Με δικό του στόλο

Με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να έχουν προ πολλού πάψει να αποτελούν απλές εφαρμογές για καταχώρηση παραγγελιών και να έχουν συνδεθεί με τη διανομή τροφίμων και άλλων προϊόντων, η Cosmote ήθελε ήδη από το 2021 να ανοιξει τον δρόμο, ώστε το BOX να μην παραμείνει μια πλατφόρμα παραγγελιών που ενδεχομένως θα βλέπει τα μερίδια της να σημειώνουν αργή ανάπτυξη ή και να μειώνονται, αλλά να μπορεί να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση online delivery με ιδιόκτητο στόλο. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, κάτι τέτοιο κατέστη εφικτό, αφού ξεκίνησαν παραδόσεις παραγγελιών με μηχανάκια που φέρουν την επωνυμία BOX. Η υπηρεσία απασχολεί 100 διανομείς στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ σταδιακά θα επεκτείνει το last mile delivery και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα συνεργάζεται με εταιρείες που διαθέτουν στόλο δικύκλων για διανομές προκειμένου αρχικά να καλύψει επιχειρήσεις εστίασης που δεν έχουν τη δυνατότητα αποστολής των δικών τους προϊόντων.

Περισσότερες συνεργασίες

Μέσα από το BOX οι καταναλωτές μπορούν να παραγγείλουν εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, όχι μόνο το φαγητό ή τον καφέ τους, αλλά και τα ψώνια τους από τις αλυσίδες Μασούτης και Κρητικός, το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ στην Αττική e-fresh.gr, αλλά και από χιλιάδες καταστήματα φρέσκων τροφίμων. Με χιλιάδες προϊόντα, παράδοση ακόμα και αυθημερόν, και με τις ίδιες τιμές και προσφορές που ισχύουν και στα φυσικά καταστήματα.

Τα σούπερ μάρκετ εξάλλου αποτελούν μια κατηγορία που ενισχύεται δυναμικά, με σταθερά ανοδικές πωλήσεις. Παράλληλα, το BOX κατέγραψε μια αύξηση σχεδόν 60% των τοπικών καταστημάτων με τα οποία συνεργάζεται, όπως μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα με delicatessen και βιολογικά προϊόντα, παντοπωλεία κ.ά.

Την χρονιά που πέρασε η πλατφόρμα του BOX ενσωμάτωσε περισσότερους από 250.000 κωδικούς προϊόντων, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία σε κουζίνες και γεύσεις, για να έχουν οι πελάτες της ακόμα περισσότερες επιλογές. Αναβαθμίζοντας την εμπειρία του πελάτη, η πλατφόρμα του ΒΟΧ εμπλουτίζεται συνεχώς και με νέες κατηγορίες όπως το “Fine Ordering”, στην οποία ο χρήστης μπορεί -με μία ματιά στην αρχική σελίδα- να βρίσκει τα πιο καλά μαγαζιά της πόλης του, με τις υψηλότερες βαθμολογίες και τις καλύτερες κριτικές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.