02 Μάι 2024
READING

Τι σημαίνουν οι 150 εκατομμύρια μηνιαίοι χρήστες του TikTok στην Ευρώπη;

4 MIN READ

Τι σημαίνουν οι 150 εκατομμύρια μηνιαίοι χρήστες του TikTok στην Ευρώπη;

Τι σημαίνουν οι 150 εκατομμύρια μηνιαίοι χρήστες του TikTok στην Ευρώπη;

Ποιος μπορεί τελικά να ανταγωνιστεί το TikTok; 

Η πιο “hot” κοινωνική εφαρμογή του 2022 ήταν το TikTok, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει τα περισσότερα downloads στον κόσμο. Τώρα, για πρώτη φορά, η κινεζική εφαρμογή αποκαλύπτει δημοσίως τον αριθμό των ενεργών χρηστών της στην Ευρώπη, με αφορμή την Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) της Ε.Ε. που επιτρέπει την άμεση σύγκριση με τα ανταγωνιστικά κοινωνικά δίκτυα.

Το TikTok αγγίζει τους 150 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες (MAUs) στην Ευρώπη. Τους τελευταίους 6 μήνες το Facebook έχει 255 εκατομμύρια μέσους μηνιαίους ενεργούς χρήστες, ενώ το Instagram 250 εκατομμύρια MAUs, σύμφωνα με τις εκθέσεις της ίδιας της Meta. Ενώ το Twitter ισχυρίζεται ότι έχει 100 εκατομμύρια MAUs στην Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το TikTok νίκησε το Instagram

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το TikTok, η πρώτη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που γεννήθηκε εκτός των Η.Π.Α., ανταγωνίζεται σε σημαντικό βαθμό τις εδραιωμένες εταιρείες της Silicon Valley και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία αναδεικνύεται σε ένα νέο, πολύτιμο πεδίο δράσης.

Η άνοδος του TikTok

Κατασκευασμένο από την κινεζική εταιρεία ByteDance, το TikTok έκανε το ντεμπούτο του σε διεθνές επίπεδο το 2017. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, μια απλή πλατφόρμα φιλοξενίας βίντεο λίγων δευτερολέπτων, κατάφερε να σημειώσει τέτοια αύξηση της δημοτικότητάς του που σήμερα διαθέτει πλέον πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως – και το 1 δισεκατομμύριο από αυτούς είναι μηνιαίως ενεργοί χρήστες.

Σύμφωνα με έρευνα της Data.ai -μίας εταιρείας που παρέχει εργαλεία για δεδομένα ανάλυσης εφαρμογών- το TikTok δημιούργησε τα περισσότερα έσοδα εντός της εφαρμογής από κάθε άλλη κοινωνική εφαρμογή την περασμένη χρονιά. Η κινεζική εφαρμογή πούλησε τα περισσότερα από τα in-app Coins της, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να δωρίζουν χρήματα στους δημιουργούς ή να αγοράζουν αντικείμενα εντός της εφαρμογής.

Τα in-app Coins (νόμισμα εντός της εφαρμογής) είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις ζωντανές μεταδόσεις. Το livestream shopping, δεν έχει γίνει ακόμη σημαντική τάση σε αγορές εκτός Κίνας, αλλά τα στατιστικά στοιχεία εδώ δείχνουν ότι περισσότεροι χρήστες του TikTok αγοράζουν νόμισμα εντός της εφαρμογής, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες για τη διαδικασία στο μέλλον, αν μπορέσει να το κάνει σωστά.

Η πρωτοφανής επιτυχία

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, το TikTok έχει γράψει ένα ανεπανάληπτο success story. Ο ρυθμός ανάπτυξής του ήταν περίπου διπλάσιος από εκείνον των παλαιότερων ανταγωνιστών του, εν μέρει χάρη στο κατάλληλο timing- η πλατφόρμα ξεκίνησε σε ένα πιο ώριμο περιβάλλον κοινωνικών μέσων– αλλά και επειδή προσέφερε στους χρήστες κάτι νέο.

Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της πλατφόρμας είναι ο τρόπος με τον οποίο συστήνει βίντεο. Κάθε βίντεο είχε τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας, είτε είχε δημιουργηθεί από έναν λογαριασμό με 12 followers είτε από έναν λογαριασμό με 120.000 followers. Αυτό σημαίνει ότι τα βίντεο στην πλατφόρμα γίνονται δημοφιλή καθαρά με βάση την αξία της ψυχαγωγίας και της εμπλοκής τους και όχι με βάση το μέγεθος του λογαριασμού που ανέβασε το βίντεο.

Εξαιτίας αυτού του πρωτοφανούς εκδημοκρατισμού, η πιθανότητα το βίντεο ενός -τυχαίου- χρήστη να γίνει viral στο TikTok είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες πλατφόρμες. Αλλά μόλις ένας δημιουργός πετύχει το viral-video, είναι δύσκολο να κάνει τη δημοτικότητά του να παραμείνει. Αυτό συμβαίνει επειδή στο TikTok, κάθε βίντεο που δημιουργεί ένας δημιουργός πρέπει να ξεπερνά κάθε άλλο βίντεο στην πλατφόρμα. Γεγονός που δημιουργεί ένα ατελείωτο ντόμινο από βίντεο που γοητεύει τους χρήστες του TikTok, οι οποίοι ενθουσιάζονται συνεχώς από το πιο ενδιαφέρον περιεχόμενο.

Οι απαγορεύσεις στις ΗΠΑ

Εδώ και χρόνια υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι το TikTok συλλέγει δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο και τα παρουσιάζει στη μητρική του εταιρεία, ByteDance, στην Κίνα – και ενδεχομένως από εκεί στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Τον Δεκέμβριο η Γερουσία των Η.Π.Α. ενέκρινε νομοθεσία για την απαγόρευση του TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές (“No TikTok on Government Devices Act”). Από τότε, περισσότερες από 25 πολιτείες έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση του TikTok σε κρατικό εξοπλισμό.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως ξεκίνησε η απαγόρευση του TikTok στις Η.Π.Α.;

Πρόσφατα οι περιορισμοί αυτοί επεκτείνονται και στον τομέα της εκπαίδευσης. Ουσιαστικά, περιορίζουν την πρόσβαση στην εφαρμογή, αποκλείοντάς την από τα δίκτυα Wi-Fi των πανεπιστημιακών campus και τις συσκευές που ανήκουν στις σχολές.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, φαίνεται πως το TikTok “χρειάζεται” την Ευρώπη. Γι’ αυτό και ισχυρίζεται πως συνεχίζει να υλοποιεί τη στρατηγική πολιτική διαχείρισης δεδομένων που καθόρισε πέρυσι για την ευρωπαϊκή αγορά, η οποία περιλαμβάνει την περαιτέρω μείωση της πρόσβασης των εργαζομένων της εταιρείας στα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών, την ελαχιστοποίηση των ροών δεδομένων εκτός Ευρώπης και την τοπική αποθήκευση των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.