01 Μάι 2024
READING

Το Amazon θα συνεργάζεται απευθείας με τις μάρκες στην Ευρώπη

4 MIN READ

Το Amazon θα συνεργάζεται απευθείας με τις μάρκες στην Ευρώπη

Το Amazon θα συνεργάζεται απευθείας με τις μάρκες στην Ευρώπη

Τι συμβαίνει με το Amazon;

Το Amazon διακόπτει τους δεσμούς του με τους διανομείς του στην Ε.Ε. και θα προμηθεύεται πλέον τα προϊόντα απευθείας από τις μάρκες. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα του διευθύνοντος συμβούλου Andy Jassy, για τον έλεγχο του κόστους και τη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα για τους πελάτες του retailer.

Κόβοντας τους δεσμούς με τους διανομείς, το Amazon αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο στη σχέση του με τις μάρκες που θέλουν να πωλούν τα προϊόντα τους στον ιστότοπό του. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο retailer θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο του κόστους και της πραγματικής επιλογής προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα: Ζητάει το Amazon από τους εργαζόμενους να “επαναπροσδιορίσουν” την εταιρεία;

Εξάλλου, οι διανομείς είναι μεσάζοντες που επιβαρύνουν το κόστος κάθε προϊόντος. Η συνεργασία μαζί τους κάποτε -όταν το Amazon ήταν μια μικρότερη εταιρεία- μπορεί να βοηθούσε σημαντικά την προσβασιμότητα των προϊόντων αλλά τώρα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα αύξησης κόστους που δεν είναι πλέον απαραίτητος.

Κατάργηση 18.000 θέσεων εργασίας

Ο Jassy έχει μειώσει επιθετικά το κόστος όπου είναι δυνατόν. Ορισμένες περικοπές έγιναν μέσω της απόλυσης περίπου 18.000 εργαζομένων σε συνδυασμό με το πάγωμα προσλήψεων που είναι σε ισχύ.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου φερόταν να σχεδιάζει περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας. Τελικά η πλήρης έκταση αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη απ΄ότι αρχικά υπολογιζόταν, αφού η εταιρεία κατήργησε πάνω από 18.000 θέσεις εργασίας.

Αυτός ο αριθμός είναι, προφανώς, σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των αναμενόμενων περικοπών που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις δύο εβδομάδες αφότου το Amazon ενημέρωσε το προσωπικό με υπόμνημα ότι εφαρμόζει πάγωμα προσλήψεων. Αν και εξακολουθεί να είναι μόνο το 1% του 1,5 εκατομμυρίου εργαζομένων του σε παγκόσμιο επίπεδο, οι απολύσεις είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία της εταιρείας και αποτελούν ακόμη ένα σημάδι μιας βίαιης αναμέτρησης για τον μεγαλύτερο διαδικτυακό retailer στον κόσμο, αφού η μετοχή του έχασε το μισό της αξίας της το 2022.

Το Amazon κλείνει φυσικά καταστήματα

Μετά τις απολύσεις, το νέο μέτρο που σχεδιάζει το Amazon αφορά στα φυσικά του καταστήματα, Amazon Fresh και Amazon Go. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει -πάλι- την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, καθώς τα Amazon Fresh αλλά και τα Amazon Go αποτελούν φυσικά καταστήματα με τα οποία μέχρι πρότινος το Amazon αποσκοπούσε να “σπάσει” το μονοπώλιο μεγάλων αλυσίδων φυσικού retail, αυξάνοντας τον αριθμό τους στις Η.Π.Α. αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στόχος η λιτότητα

Το Amazon αποσκοπεί στο να γίνει μια πιο λιτή και ευέλικτη εταιρεία που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που έρχονται. Παράλληλα με τη λήξη της συνεργασίας με τους διανομείς στην Ε.Ε., το Amazon αυτοματοποιεί τη σχέση του με τους προμηθευτές για να είναι πιο αποτελεσματική. Έχει μειώσει το προσωπικό που ασχολείται με τη διαχείριση κάθε κατηγορίας προϊόντων, βελτιώνοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους και συχνά βελτιώνοντας και την πραγματική λειτουργία.

Όπως είναι σύνηθες για όλες τις επιχειρήσεις, έτσι και ο τεχνολογικός κολοσσός επανεξετάζει τακτικά την προσέγγισή του για την προμήθεια προϊόντων, καθώς προσπαθεί να ελέγχει το κόστος και να διατηρεί τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα για τους πελάτες του. Σε αυτό το πλαίσιο, επικεντρώνεται τώρα στην προμήθεια ορισμένων προϊόντων για τα ευρωπαϊκά του καταστήματά απευθείας από τους ιδιοκτήτες των εμπορικών σημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Με μόλις 3 λέξεις, ο CEO του Amazon επαναπροσδιόρισε την εταιρεία

Ο Andy Jassy πιστεύει ότι ο δρόμος προς την κερδοφορία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των μετόχων ξεκινά με το να ελέγξει το κόστος και να κάνει περισσότερα με λιγότερα. Το κατά πόσον μπορεί να αποκαταστήσει αυτή τη νοοτροπία σε μια εταιρεία που είναι πλέον τόσο μεγάλη όσο το Amazon, θα είναι πιθανώς η μεγαλύτερη δοκιμασία της θητείας του ως CEO – και ο κύριος παράγοντας που θα καθορίσει πόσο θα διαρκέσει αυτή η θητεία.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως το Amazon αλλάζει ριζικά κατεύθυνση. Όπως, εξάλλου αποκαλύφθηκε -από ένα ηχητικό υλικό που διέρρευσε και έχει καταγράψει τον CEO του Amazon, Andy Jassy, να μιλάει στο προσωπικό του- η πορεία προς την αλλαγή θα πάρει πολλούς μήνες και οι κινήσεις της εταιρείας πιθανότατα θα “παρεξηγηθούν” από την αγορά, αλλά στο τέλος, το Amazon θα “επαναπροσδιορίσει” τον εαυτό του.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.