02 Μάι 2024
READING

Η γαλακτοβιομηχανία Κολιός κρατάει αντίσταση στα κελεύσματα εξαγορών από τους ανταγωνιστές της

4 MIN READ

Η γαλακτοβιομηχανία Κολιός κρατάει αντίσταση στα κελεύσματα εξαγορών από τους ανταγωνιστές της

Η γαλακτοβιομηχανία Κολιός κρατάει αντίσταση στα κελεύσματα εξαγορών από τους ανταγωνιστές της

Η γαλακτοβιομηχανία Κολιός με έδρα το Κιλκίς έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σημαντικών επιχειρήσεων του κλάδου, με την προοπτική της εξαγοράς. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων έχουν υπάρξει η Δωδώνη για περισσότερες από μία φορές αλλά και πιο πρόσφατα ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη (Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Κλιάφα, Αγνό, Δουμπιά). 

Οι επανειλημμένες προσεγγίσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές

Ωστόσο όσες φορές και εάν έχουν προσεγγίσει τον πρόεδρο της εταιρείας, Νίκο Κολιό, οι προαναφερόμενες ή και άλλες κατά καιρούς επιχειρήσεις από τον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, ο επιχειρηματίας δεν έχει ενδώσει. Ο ίδιος σήμερα έχοντας υπερβεί ηλικιακά το κατώφλι των 80 ετών επιμένει να διατηρεί την ιδιοκτησία της εταιρείας, η οποία κατά το παρελθόν κυρίως αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, τα οποία με τον καιρό φάνηκε να εξομαλύνονται. Θυμίζουμε ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που κλήθηκε να ξεπεράσει η Κολιός, ήταν η πώληση της Αγνό, η οποία είχε δημιουργήσει ένα σημαντικό μέρος υποχρεώσεων για την εταιρεία καθότι όταν την εξαγόρασε ο Νίκος Κολιός, ίσως δεν φανταζόταν ότι τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν σε καμία περίπτωση όπως εκείνος θα περίμενε.

Η Αγνό έχει εξαγοραστεί από το 2022 από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ο οποίος έχει προγραμματίσει να επαναφέρει τη συγκεκριμένη μάρκα στην αγορά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Παρόλ’ αυτά εναντίον της εταιρείας εκκρεμούν ακόμη και σήμερα αγωγές που έχουν ασκηθεί από πρώην εργαζόμενους και κτηνοτρόφους της Αγνό, οι οποίοι ζητούν την ικανοποίησή τους για οφειλές προς το μέρος τους, ενώ εκκρεμούν και άλλες επίδικες υποθέσεις που αφορούν σε πρώην προμηθευτές της πτωχευμένης βιομηχανίας της Θεσσαλονίκης, πριν την εξαγοράσουν τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία και αποκτήσουν το εμπορικό σήμα και τις εγκαταστάσεις της έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μέσω του συνδίκου πτώχευσης επρόκειτο να διατεθεί βάσει νόμου για την ικανοποίηση απαιτήσεων της εταιρείας. 

Το τελευταίο διάστημα η Κολιός άρχισε να ξοδεύει χρήματα και για μάρκετινγκ, κάτι που είχε σταματήσει τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό να επανατοποθετήσει το όνομά της στην αγορά. Από κάποιους ερμηνεύεται ως μία κίνηση να φτιάξει το προφίλ της και στη συνέχεια να πουληθεί σε κάποιον από τους ενδιαφερόμενους σε όσο το δυνατόν καλύτερο τίμημα. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μία κίνηση διαφημιστικής δαπάνης από μία εταιρεία που δεν είχε συνηθίσει την αγορά σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ειδικά τα τελευταία χρόνια. 

H εταιρεία με έδρα το Κιλκίς, ξεκίνησε την πορεία της με ιδρυτή τον Δημήτρη Κολιό, ο οποίος το 1948 ξεκίνησε να παράγει κασέρι. Το πρώτο τυροκομείο λειτούργησε με 12 άτομα προσωπικό, ενώ το συγκεκριμένο κασέρι έγινε γρήγορα γνωστό σε πανελλαδική βάση. Η Κολιός μάλιστα ήταν η επιχείρηση που πρώτη παρουσίασε συσκευασμένο τυρί στην Ελλάδα το 1983, με το κασέρι της να τοποθετείται σε αεροστεγή συσκευασία του ενός κιλού, αλλάζοντας τα δεδομένα στην ελληνική αγορά. Πρωτιά που ανήκει στην Κολιός ήταν και η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση τυροκομικών προϊόντων κάτι που συνέβη το 1987 κι ενώ το κασέρι της εταιρείας ήδη ταξίδευε σε 17 χώρες. Αυτή τη στιγμή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φέτας με παρουσία σε μεγάλο αριθμό χωρών του κόσμου και σε πολλές διεθνείς αλυσίδες, ενώ διατηρεί πολυετή συνεργασία με τη Lidl.

Τα προϊόντα

Κύρια προϊόντα της Εταιρείας είναι η Φέτα Π.Ο.Π. και τα λευκά τυριά, όπως το Κατσικίσιο και το Σπιτικό, τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά, όπως το Κασέρι Π.Ο.Π. και το Παραδοσιακό ΚΟΛΙΟΣ, το οποίο παράγει η εταιρεία από το 1948 σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή. Επίσης στα παραγόμενα προϊόντα είναι η βιολογική Φέτα Π.Ο.Π., τυριά light, είδη διατροφής με φυτικά λιπαρά και χαμηλή χοληστερίνη, όπως η σειρά Vital. Τα τελευταια χρόνια όμως έχει εισέλθει και στην αγορά των φυτικών προϊόντων, τα οποία βασίζονται στα φυτικά λιπαρά.

Τζίρος πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ

To 2021 o τζίρος της Κολιός ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, καθώς έφτασε στα 102,33 εκατ. ευρώ από 99,7 εκατ. ευρώ το 2020. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το 2021 ήταν 1,86 εκατ. ευρώ, έναντι 1,63 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2021 τα δάνεια της εταιρείας ήταν στα επίπεδα των 43,4 εκατομμυρίων ευρώ από 43,18 εκατομμύρια το 2021. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.