03 Μάι 2024
READING

Από το διάσημο πατάρι του Λουμίδη, στη νέα γενιά επιχειρηματιών και στο σήμερα

4 MIN READ

Από το διάσημο πατάρι του Λουμίδη, στη νέα γενιά επιχειρηματιών και στο σήμερα

Από το διάσημο πατάρι του Λουμίδη, στη νέα γενιά επιχειρηματιών και στο σήμερα

Με φιλοσοφία να πραγματοποιεί ορθά και καλά μελετημένα βήματα, η τρίτη γενιά της οικογένειας Λουμίδη βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι της επιχείρησης «Καφεκοπτεία Λουμίδη». Έχοντας ως σημείο αναφοράς το κατάστημα στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αιόλου γωνία. 

Πριν μεταφερθεί εκεί το 1932, το μαγαζί των αδελφών Λουμίδη βρισκόταν τότε στην οδό Σταδίου, όπου στο κατάστημα εκτός από τον ισόγειο χώρο συνάθροισης, υπήρχε και το διάσημο πατάρι, το οποίο έμεινε στην ιστορία και συνόδευσε την οικογένεια Λουμίδη και τη διαδρομή της επιχείρησης ακόμα και σήμερα.

Το διάσημο πατάρι του Λουμίδη

Στο περίφημο «πατάρι» του Λουμίδη σύχναζαν γνωστοί ποιητές και συγγραφείς της γενιάς του ’30. Ανάμεσά τους ο Βάρναλης, ο Ελύτης, ο Σινόπουλος, ο Βαλαωρίτης, ο Γκάτσος και ο Χατζιδάκης πέρασαν αρκετές δεκαετίες. Η ιστορία για την οικογένεια Λουμίδη ξεκίνησε το 1919. Τη χρονιά εκείνη τα αδέλφια Αντώνης, Νίκος και Ιάσων άνοιξαν στον Πειραιά το πρώτο κατάστημα με δραστηριότητα στο γενικό εμπόριο στην οδό Ρετσίνα 12. Αυτό ήταν το πρώτο σημείο που διέθετε έτοιμο καφέ Λουμίδη. Το 1923 τα τρία αδέλφια αποφάσισαν να επεκταθούν ακόμα περισσότερο στον χώρο του καφέ, ενώ άνοιξαν και δεύτερο κατάστημα στην Πειραιά που λειτούργησε αποκλειστικά ως καφεκοπτείο. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δημιουργήθηκε ο “Παπαγάλος” ως επίσημο εμπορικό σήμα και το χαρμάνι τους έλαβε την ονομασία “Έτοιμος Καφές Λουμίδης Παπαγάλος”. Το 1987 ο διάσημος πλέον καφές “Λουμίδης Παπαγάλος” εξαγοράστηκε από τη Nestle Hellas, η οποία συνεχίζει να παράγει τον συγκεκριμένο καφέ έως και σήμερα στο εργοστάσιό της στα Οινόφυτα. 

Η οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζει την πορεία της, επενδύοντας και σε νέα καταστήματα ή στην ανανέωση της εικόνας της. Την άνοιξη του 2022 άνοιξε για πρώτη φορά το παράθυρο στον δρόμο για να εξυπηρετεί τους περαστικούς πελάτες, αλλάζοντας σημαντικά τη φιλοσοφία της λειτουργίας του προαναφερόμενου καταστήματος, το οποίο μέχρι πρότινος προσέφερε αποκλειστικά την δυνατότητα στον πελάτη να προμηθευτεί προϊόντα όπως αλεσμένος καφές ή συνοδευτικά προϊόντα (π.χ. βουτήματα) για το σπίτι. Η εταιρεία Καφεκοπτεία Λουμίδης διατηρεί καταστήματα εκτός από την Ομόνοια και στον Πειραιά, στη συμβολή των οδών Τσαμαδού και Γούναρη, το οποίο στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο ιδιοκτησίας του ομίλου Χαραγκιώνη.

Επιπλέον όμως η οικογένεια έχει σε λειτουργία αυτή τη στιγμή τρεις διαφορετικές εταιρείες των οποίων ηγείται η νεότερη γενιά Λουμίδη, ο Ιάσωνας, ο Νικόλας και ο Αριστείδης. Ο λόγος για την Καφεκοπτεία Λουμίδη ΕΠΕ που βρίσκεται επί της οδού Αιόλου 106, εκεί δηλαδή που στεγάζεται και το κατάστημα της Ομόνοιας, με τζίρο 1,12 εκατ. ευρώ το 2021, μειωμένος κατά 8,7% σε σύγκριση με το 2020, ενώ είχε EBITDA 113,25 χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον υφίσταται η εταιρεία Καφεκοπτεία Λουμίδη ΑΒΕΕ με δραστηριότητα στην επεξεργασία καφέ, οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στο Μενίδι. Πρόκειται για την εταιρεία που διαχειρίζεται τα καταστήματα της οδού Κομνηνών στη Θεσσαλονίκη, της Ερμού στο Μαρούσι, της οδού Γρυπάρη στην Καλλιθέα αλλά και της Εθνικής Αντιστάσεως στο Περιστέρι. Η επιχείρηση αυτή είχε τζίρο 3,88 εκατομμύρια ευρώ το 2021 με EBITDA ύψους 87,4 χιλιάδων ευρώ. Εκτός των άλλων όμως η οικογένεια Λουμίδη έχει και μία ακόμα εταιρεία υπό τη σκέπη της, κάτω από την οποία λειτουργεί κατάστημα του Πειραιά. Ο τζίρος της ήταν στα επίπεδα 835,2 χιλιάδες ευρώ το 2021, αυξημένος κατά 5% σε σχέση με το 2020 και το EBITDA ήταν 13,84 χιλιάδες ευρώ.

Συμβαδίζοντας και με τις απαιτήσεις της εποχής, τα Καφεκοπτεία Λουμίδη συνεργάστηκαν πρόσφατα και με την efood αλλά και τη Wolt, προκειμένου να διασφαλίσουν την παράδοση προϊόντων αλλά και καφέ από το coffee bar σε πελάτες που δεν έχουν χρόνο ή δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο φυσικό κατάστημα. Ταυτόχρονα όμως διαθέτουν τα τελευταία χρόνια το δικό τους e-shop, το οποίο τους έχει εισάγει στην σύγχρονη πραγματικότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου με ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες τους.

Μία από τις λίγες επιχειρήσεις με ιστορία άνω των 100 ετών

Το κατάστημα της οδού Πανεπιστημίου άνοιξε τις πόρτες του το 1932, διανύοντας πλέον το 91ο έτος της λειτουργίας του, ενώ η οικογένεια Λουμίδη «σερβίρει» καφέ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις συνήθειες της κάθε περιόδου για 103 χρόνια. Η άμεση σχέση με τον καφέ και η τήρηση αξιών όπως η οικογενειακή παράδοση και ο οικογενειακός χαρακτήρας της επιχείρησης, έχουν συμβάλλει μεταξύ άλλων στο να αποτελεί σήμερα μία από τις ελάχιστες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έχουν καταφέρει να υπερβούν το κατώφλι των 100 χρόνων. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.