03 Μάι 2024
READING

Τα γευστικά trends της χρονιάς

4 MIN READ

Τα γευστικά trends της χρονιάς

Τα γευστικά trends της χρονιάς

Τι θα φάνε οι καταναλωτές φέτος;

Στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς. Κάποιες από αυτές διατηρούνται χρόνο με το χρόνο και είναι εντελώς παροδικές. Το σίγουρο είναι πάντως, πως συνέχεια εμφανίζονται καινούριες. Το 2023 οι καταναλωτές θα αναζητούν απλότητα, βιωσιμότητα και σωστή διατροφή από τις επιλογές τους σε τρόφιμα και ποτά. Σε αυτό καταλήγει η νέα μελέτη της εταιρείας Kerry που δραστηριοποιείται στον τομέα της γεύσης και της διατροφής.

Η επιθυμία για αντισυμβατικούς συνδυασμούς γεύσεων, όπως ο συνδυασμός γλυκών και αλμυρών γεύσεων θα είναι στις top προτιμήσεις των καταναλωτών, σύμφωνα με τη μελέτη. Ταυτόχρονα, αυξάνεται όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον για την προέλευση και τα θρεπτικά συστατικά. Ποια θα είναι όμως τα trends που θα κυριαρχήσουν;

Διαβάστε ακόμα: H Gen Z είναι γενιά foodie

Πίστη στις παραδόσεις

Οι καταναλωτές ανακαλύπτουν εκ νέου την άνεση των πανάρχαιων πρακτικών μαγειρικής και των συνταγών με κληρονομιά, δίνοντας έμφαση στην παράδοση και την προέλευση. Συστατικά όπως η διατροφική μαγιά, το τζίνσενγκ, η κομπούτσα, η ασουαγκάνθα και τα αρχαία δημητριακά θα κάνουν μεγάλο come-back και θα χρησιμοποιηθούν τόσο στο φαγητό, όσο και στα ποτά.

Mashup

Ένα food mashup παίρνει δύο σπουδαία πιάτα και τα ενώνει σε κάτι επικό. Όταν γίνεται καλά, μια συνταγή mashup αναδεικνύει τις καλύτερες πτυχές των μεμονωμένων τροφίμων που την διαμόρφωσαν, αλλά τελικά στέκεται σταθερά μόνη της ως μια εντελώς νέα και εμπνευσμένη δημιουργία.

Οι νεότεροι καταναλωτές πρωτοστατούν στην αναζήτηση νέων και συναρπαστικών mashups γνωστών τροφίμων και ποτών, εμπνευσμένοι από την επιρροή των social media καναλιών, όπως το TikTok και το Instagram.

Διεθνής έμπνευση

Οι ασυνήθιστοι συνδυασμοί παραδοσιακών συστατικών και τα αναδυόμενα γευστικά προφίλ από άλλες περιοχές πρόκειται να κερδίσουν έδαφος φέτος. Τέτοια παραδείγματα, σύμφωνα είναι το κορεατικό τηγανητό κοτόπουλο, οι μπύρες-μοχίτο, το ιαπωνικό κάτσου, αλλά και το δικό μας ελληνικό τζατζίκι.

Υγιεινές απολαύσεις

Οι καταναλωτές -παρά τις οικονομικές δυσκολίες- εξακολουθούν να αναζητούν τις “επιτρεπόμενες” απολαύσεις, ιδίως εκείνες που έχουν ως επίκεντρο την υγεία και την ευεξία. Η μελέτη της Kerry δείχνει πως φέτος θα δούμε αύξηση της ζήτησης για πιο υγιεινά ροφήματα με βιολογικά συστατικά όπως ashwagandha, ιβίσκο και matcha. Ωστόσο, οι κλασικές, απλές γεύσεις, όπως το τυρί τσένταρ και η καραμέλα, θα συνεχίσουν να κυριαρχούν σε γλυκά, αλλά και σε αλμυρά σνακ.

Plant based επιλογές

Η ζήτηση των καταναλωτών για plant-based τρόφιμα που εμφανίστηκε έντονα την τελευταία τριετία δεν φαίνεται να είναι μια παροδική τάση ή μια ακόμη μόδα. Αποτελεί μια πραγματικότητα που ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, ακόμη και στην ελληνική αγορά, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο αυξητικό ρυθμό μέχρι και το 2024.

Η plant-based διατροφή βασίζεται κυρίως σε τρόφιμα που προέρχονται από φυτά. Αυτό περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά και φασόλια. Η plant-based διατροφή δεν είναι όπως η χορτοφαγία (vegetarian) ή ο βιγκανισμός (vegan). Απλώς τα ζωικά προϊόντα δεν αποτελούν το κύριο στοιχείο.

Διαφανής εφοδιαστική αλυσίδα

Ενώ οι καταναλωτές αναζητούν τρόφιμα και ποτά που είναι πιο υγιεινά για τον οργανισμό τους, είναι επίσης ανήσυχοι να μάθουν από πού ακριβώς προέρχεται το κάθε τι. Με απλά λόγια, οι μακροσκελείς κατάλογοι συστατικών είναι αποτρεπτικοί για τους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον επιθυμούν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα με πιο φυσικά συστατικά που τους είναι οικεία.

Διαβάστε ακόμα: Τα plant-based τρόφιμα γίνονται όλο και πιο mainstream

Αυτή η τάση είναι έχει ως συνεπακόλουθο το ενδιαφέρον για την υποστήριξη καινοτόμων τεχνολογιών καλλιέργειας και άλλων εξελίξεων που θα συμβάλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και στην παράταση της ζωής του πλανήτη, όπως η αναγεννητική γεωργία, η κάθετη γεωργία, η εναλλαγή καλλιεργειών και η αναπαραγωγή φυτών.

Οι γεύσεις έχουν έναν δικό τους τρόπο να μεταφέρουν μια ιστορία. Ίσως αυτό εξηγεί την επιθυμία των καταναλωτών να αναζητούν τρόφιμα που όχι μόνο έχουν καλή γεύση αλλά και μια ιστορία να πουν.

Με πληροφορίες από ESM Magazine

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.