30 Απρ 2024
READING

Τα ξενοδοχεία και οι οικιστικές επενδύσεις της Lamda Development στο Ελληνικό

4 MIN READ

Τα ξενοδοχεία και οι οικιστικές επενδύσεις της Lamda Development στο Ελληνικό

Τα ξενοδοχεία και οι οικιστικές επενδύσεις της Lamda Development στο Ελληνικό

Ενεργοποιήθηκαν οι συμφωνίες Lamda Development και TEMEΣ για τα ξενοδοχεία

Τον Νοέμβριο του 2020 η Lamda Development και η ΤΕΜΕΣ είχαν ανακοινώσει τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου. Η σύμπραξη αυτή θα υλοποιούσε το όραμα των δύο εταιρειών για την εδραίωση της Αθήνας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, τοποθετώντας την Αθηναϊκή Ριβιέρα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Στα σχέδια αυτά είχαν αναφερθεί τον περασμένο Οκτώβριο Σπύρος Ι. Λάτσης και ο CEO της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου κατά την τελετή έναρξης των εργασιών για το κύριο μέρος της ανάπλασης του Ελληνικού, μιλώντας επισήμως και για ένα οικιστικό πρόγραμμα 15 ορόφων ή 50 μέτρων στην περιοχή υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος, και σε δεύτερη φάση έναν πύργο 50 μέτρων και παραθαλάσσιες κατοικίες πλησίον της λεωφόρου Αλίμου, που θα είναι διαθέσιμες προς πώληση το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα ξενοδοχεία

Ενάμισι χρόνο μετά, η συμφωνία μεταξύ Lamda Development και ομίλου ΤΕΜΕΣ, ιδιοκτήτη της Costa Navarino, για τα πεντάστερα ξενοδοχεία φαίνεται πως προχωρά, με την ίδρυση δύο μικτών εταιρειών που θα αναπτύξουν αντίστοιχες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, τόσο στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά όσο και στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού.

Και τα δύο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα. Μάλιστα σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda Development, στη Μαρίνα θα αναπτυχθεί εμπορική ζώνη με πολυτελή καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα branded τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα, που θα θα καλύψουν συνολικά επιφάνεια 63.000 τ.μ, ανέρχεται αρχικά σε 300 εκατομμύρια ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της κατασκευής των αναπτύξεων στο τέλος 2026.

Οι μικτές εταιρείες

Προϊόν της σύμπραξης των δύο εταιρειών είναι η Belt Riviera με συμμετοχή 70% της ΤΕΜΕΣ και 30% της Ελληνικό ΑΕ (100% θυγατρική της Lamda Development) με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 46,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων άμεσα καταβλήθηκε ποσό 18,6 εκατ. ευρώ κατ’ αναλογία από τα δύο μέρη, και το υπόλοιπο δύναται να καταβληθεί σε βάθος πενταετίας. Αντίστοιχα, το δεύτερο joint venture Malt Riviera και πάλι συστήνεται με αναλογία 70% από την ΤΕΜΕΣ και 30% από την Ελληνικό ΑΕ, και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 62,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,6 εκατ. ευρώ καταβάλλονται άμεσα και τα υπόλοιπα προβλέπεται να εισφερθούν σε βάθος πενταετίας, κατά τη μετοχική αναλογία.

Η Belt Riviera

Ειδικότερα, υπογράφηκε μεταξύ της εταιρείας Belt Riviera Α.Ε. και της ΕλληνικόΑ.Ε. προσύμφωνο για την απόκτηση εκ μέρους της πρώτης ποσοστού 100% του δικαιώματος της πλήρους κυριότητας επί ακινήτου έκτασης 80.011 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α2» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού–Αγίου Κοσμά, στο οποίο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με 160 δωμάτια, μεγάλους υπαίθριους χώρους και εμβληματικά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δίπλα στη θάλασσα, πολυτελές Beach Club, Health Club με εγκαταστάσεις αναψυχής, γυμναστικής και ομορφιάς, ενώ θα διαθέτει και οικιστικό συγκρότημα 17 επώνυμων πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences) με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Η εν λόγω ανάπτυξη θα βρίσκεται δίπλα στην προνομιακή παράκτια οικιστική ζώνη υπερπολυτελών κατοικιών (The Cove Villas και The Cove Residences).

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου €38,3εκ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αξία κτήσης του ακινήτου ποσού περίπου €22,3εκ και η συμμετοχή στο αναλογούν κόστος υποδομών Μητροπολιτικού Πόλου ποσού περίπου €16εκ, και καταβάλλεται σε δόσεις. Η πρώτη δόση ποσού περίπου €12,8εκ, πλέον φόρων, καταβλήθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας.

Η Malt Riviera

Επίσης συνάφθηκε συμφωνία μεταξύ της εταιρείας Malt Riviera Α.Ε. και της Ελληνικό Α.Ε. για την απόκτηση εκ μέρους της πρώτης ποσοστού 100% του δικαιώματος επιφανείας επί ακινήτου έκτασης 132.821 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α1» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού–Αγίου Κοσμά, στο οποίο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με 200 δωμάτια, μεγάλους υπαίθριους χώρους και εμβληματικά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δίπλα στη θάλασσα, πολυτελές Beach Club, Health Club με εγκαταστάσεις αναψυχής, γυμναστικής και ομορφιάς, ενώ θα διαθέτει και οικιστικό συγκρότημα 49 επώνυμων κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences) με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και τη Μαρίνα Αγ. Κοσμά.

Η εν λόγω ανάπτυξη θα βρίσκεται δίπλα στην αναβαθμισμένη Μαρίνα Αγ. Κοσμά και σε μικρή απόσταση από το Riviera Galleria και το εμβληματικό ουρανοξύστη Riviera Tower.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου €52,5 εκ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αξία κτήσης του δικαιώματος επιφανείας επί του ακινήτου ποσού περίπου €32,5 εκ και η συμμετοχή στο αναλογούν κόστος υποδομών Μητροπολιτικού Πόλου ποσού περίπου €20εκ, και καταβάλλεται σε δόσεις. Η πρώτη δόση ποσού περίπου €17,5εκ, πλέον φόρων, καταβλήθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας.

O σχεδιασμός των μονάδων θα ανατεθεί σε κορυφαία διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, ενώ η διαχείρισή τους θα ανατεθεί σε διεθνούς φήμης εταιρείες διαχείρισης (hotel operators).

Ενδεικτικό είναι ότι με βάση το business plan, η Lamda Development υπολογίζει ότι από τις εμπορικές χρήσεις του Ελληνικού θα αποκομίζει έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ έως το 2025. Ενώ αναμένει να εισπράξει στην πρώτη πενταετία πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την πώληση κατοικιών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.