14 Νοέ 2024
READING

Η ανάπτυξη της μαύρης αγοράς ChatGPT της Κίνας

4 MIN READ

Η ανάπτυξη της μαύρης αγοράς ChatGPT της Κίνας

Η ανάπτυξη της μαύρης αγοράς ChatGPT της Κίνας

Η ανερχόμενη παράνομη αγορά για το chatbot της OpenAI δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες, αλλά και τους κινδύνους, για την κινεζική generative AI

Από το φθινόπωρο που έκανε την πρώτη του εμφάνιση το ChatGPT, όλοι θέλουν να το δοκιμάσουν. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κίνα, όπου όμως το ChatGPT δεν είναι διαθέσιμο, αφού η OpenAI, η οποία κατασκεύασε το νέο αυτό εργαλείο, δεν το έχει διαθέσει εκεί.

Στην Baidu, τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της Κίνας, η ερώτηση “Πώς να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT εντός της Κίνας” είναι το Νο1 trend εδώ και εβδομάδες. Και στο Taobao, τον μεγαλύτερο ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, οι συνδέσεις ChatGPT έχουν γίνει περιζήτητο εμπορεύσιμο προϊόν. Μια απλή αναζήτηση στην πλατφόρμα στις αρχές Φεβρουαρίου έδειξε περισσότερα από 600 καταστήματα που πωλούσαν logins, με τιμές που κυμαίνονταν από 0,16 έως 4,04 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί κάθε επιχείρηση χρειάζεται πλέον έναν Chief AI Officer

Η κλίμακα της μαύρης αγοράς για την πρόσβαση στο ChatGPT δείχνει πόσο μεγάλη ζήτηση υπάρχει για προϊόντα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που θέλουν να τα αναπτύξουν. Η ίδια η φύση generative AI καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων ενός chatbot, γεγονός που θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνο στο αυστηρά ελεγχόμενο κινεζικό διαδίκτυο.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας μπαίνουν στο παιχνίδι

Στις αρχές του Φεβρουαρίου, η Baidu ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο θα λανσάρει το “bot Ernie” για εσωτερικές δοκιμές. Το bot θα βασίζεται στο Ernie 3.0-Titan, ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που αναπτύσσει η Baidu από το 2019. Το chatbot της κινεζικής μηχανής αναζήτησης θα μπορεί να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα στα αγγλικά και θα εστιάζει κυρίως στην προσπάθεια κατανόησης των αποχρώσεων της κινεζικής γλώσσας. Τελικά, θα ενσωματωθεί στη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας και στη φωνητική βοηθό, Xiaodu, και θα χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις AI Cloud και Apollo autonomous driving.

Μια εβδομάδα μετά την είδηση της Baidu, η iFlyTech, μια εταιρεία AI γνωστή για τα συστήματα αναγνώρισης ομιλίας, ανακοίνωσε το δικό της AI bot. Η iFlyTech θα ξεκινήσει το bot της τον Μάιο και ισχυρίζεται ότι θα επιτύχει ένα παρόμοιο με αυτό του ChatGPT τεχνολογικό άλμα. Λίγες μέρες αργότερα, η εταιρεία τεχνολογίας Tencent ανακοίνωσε ότι σχημάτισε μια νέα ομάδα εσωτερικά για την ανάπτυξη της εναλλακτικής λύσης του ChatGPT, HunyuanAide. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και JD.com, καθώς και ο κολοσσός των τυχερών παιχνιδιών NetEase, δήλωσαν ότι εργάζονται πάνω σε ανάλογα AI chatbots.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει εξάλλου τη σημασία της ανάπτυξης της generative AI. Μάλιστα, με επίσημη ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στα μέσα Φεβρουαρίου, το Δημοτικό Γραφείο Οικονομίας και Πληροφοριών του Πεκίνου, το οποίο φιλοξενεί και ρυθμίζει μεγάλο αριθμό κινεζικών startups τεχνητής νοημοσύνης, υποσχέθηκε να βοηθήσει τις κορυφαίες εγχώριες επιχειρήσεις στη δημιουργία ανταγωνιστικών μοντέλων προς το ChatGPT.

Η λογοκρισία της κινεζικής κυβέρνησης

Οι εταιρείες θα χρειαστεί ωστόσο να αντιμετωπίσουν τη λογοκρισία της κυβέρνησης σε θέματα που θεωρεί ευαίσθητα. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα χρησιμοποιούν ήδη έναν συνδυασμό αλγορίθμων και ανθρώπινων συντονιστών για να παρακολουθούν το περιεχόμενο και να αφαιρούν οτιδήποτε παραβιάζει τους διαρκώς μεταβαλλόμενους κανόνες της κυβέρνησης για το τι επιτρέπεται και τι όχι.

Αυτό σημαίνει, ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την παραγωγή των chatbots, ένα έργο που πιθανώς θα περιλαμβάνει και την πρόσληψη ανθρώπων σε ρόλο συντονιστών. Είναι πολύ πιθανό να δούμε αυτό το είδος λογοκρισίας που βασίζεται σε ανθρώπους, σε συνδυασμό με άλλες τακτικές όπως το μπλοκάρισμα λέξεων-κλειδιών, να χρησιμοποιείται σε chatbots που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Διαβάστε ακόμα: Θα αντικαταστήσουν τα chatbots τον άνθρωπο;

Οι κινεζικές τεχνολογικές πλατφόρμες έχουν αρχίσει να καταπολεμούν την πρόσβαση στη μαύρη αγορά ChatGPT. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οι αναζητήσεις για λέξεις-κλειδιά όπως “ChatGPT” και “OpenAI” έχουν απαγορευτεί στο Taobao. Στο WeChat, το “ChatGPT Online” και παρόμοιες υπηρεσίες έχουν μετονομαστεί σε ουδέτερα ηχητικά ονόματα όπως “AI Smart Chat”.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να δείχνουν τον αριθμό των χρηστών του ChatGPT στην Κίνα που κατάφεραν να παρακάμψουν τους περιορισμούς, αλλά η εξάπλωση των σημείων πρόσβασης “κάτω από το τραπέζι” έχει σίγουρα εξασφαλίσει τουλάχιστον πολλές εφαρμογές για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.