01 Μάι 2024
READING

Εξαγορά της Ορφεύς Βεϊνόγλου από την H.I.G. Capital

5 MIN READ

Εξαγορά της Ορφεύς Βεϊνόγλου από την H.I.G. Capital

Εξαγορά της Ορφεύς Βεϊνόγλου από την H.I.G. Capital

Σε αμερικανικό fund η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία μεταφορών και logistics

Η Ορφεύς Βεϊνόγλου δραστηριοποιείται στον χώρο των μεταφορών από το 1923, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλών προτύπων και ποιότητας, με πλήρη αφοσίωση στις ανάγκες των πελατών της. Τώρα η παράδοση 100 χρόνων στη διαχείριση επαγγελματικών μετακομίσεων και μεταφορών σε όλον τον κόσμο, περνά στον έλεγχο του αμερικανικού fund H.I.G. Capital.

Κλείνοντας έναν αιώνα δραστηριοποίησης στον κλάδο μεταφορών και logistics, η εταιρεία εξαγοράστηκε από την H.I.G. Capital, η οποία γίνεται μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 80%, ενώ το 20% παραμένει στην οικογένεια Βεϊνόγλου, που θα έχει σημαντικό ρόλο και στη διοίκηση του ομίλου, καθώς ο Δημήτρης Κατσαδάκης, δισέγγονος του ιδρυτή του ομίλου θα ασκεί καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου. Το fund είχε επενδύσει στην Dimand, ενώ έχει αποκτήσει και την βορειοελλαδίτικη Makios.

Από τη Μικρά Ασία στον ελλαδικό χώρο

Όταν το 1923 ο Ορφέας Βεϊνόγλου, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, ίδρυσε μια μικρή εταιρεία για τις τότε ανάγκες της αγοράς, απασχολούσε μόλις πέντε άτομα προσωπικό. Χωρίς δικά του μεταφορικά μέσα και με ένα γραφείο μόλις 18 τ.μ. ανέλαβε μετακομίσεις σπιτιών και γενικές μεταφορές από και προς τις γειτονικές χώρες. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία αναγκαστικά περιόρισε τις δραστηριότητές της μόνο στον ελλαδικό χώρο. Το 1952, χρονιά εγκατάστασης των Αμερικανικών Βάσεων στην Ελλάδα, ο Ορφέας Βεϊνόγλου ήρθε σε επαφή με μεγάλες ξένες μεταφορικές εταιρείες και έγινε ανταποκριτής τους στην Ελλάδα. Έτσι, από τους πρώτους μεγάλους πελάτες της ήταν η Αμερικανική Πρεσβεία και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις και η εξέλιξη

Δέκα χρόνια αργότερα, η εταιρεία απέκτησε την πρώτη ιδιόκτητη αποθήκη της στην οδό Σουλίου στον Πειραιά, συνολικής επιφάνειας 300 τ.μ. Το 1973 ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης η τρίτη γενιά της οικογένειας, με επικεφαλής τον εγγονό του, Ορφέα Μοσχόπουλο-Βεϊνόγλου και την αδερφή του, Ζωή Κατσαδάκη, οι οποίοι έδωσαν ισχυρή ώθηση στην εταιρεία με νέες ιδέες και σύγχρονες αντιλήψεις.

Η εδραίωση της εταιρείας στη συνείδηση των πελατών της δημιούργησε νέες απαιτήσεις. Καθώς προστίθενται όλο και περισσότεροι νέοι πελάτες, γινόταν ολοένα και πιο έντονη η ανάγκη για παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Το 1978 ιδρύθηκε το αεροπορικό τμήμα της εταιρείας και η Ορφεύς Βεϊνόγλου έγινε μέλος του οργανισμού ΙΑΤΑ.

Στη δεκαετία του ’80 η εταιρεία επεκτάθηκε στην Κύπρο ιδρύοντας την “Orphee Beinoglou” Λεμεσού το 1982. Την ιδια χρονιά έχτισε την πρώτη ιδιόκτητη αποθήκη στην οδό Θηβών 3.000 τετραγωνικών μέτρων και συνέχισε το 1984 με τη δημιουργία του Ναυτιλιακού Τμήματος και της “Ορφεύς Βεϊνόγλου Ομαδικαί Μεταφοραί ΕΠΕ” για τις οδικές μεταφορές. Δύο χρόνια μετά, ιδρύθηκε η εταιρεία “Ορφεύς Βεϊνόγλου Διεθνής Διαμεταφορική Α.Ε.” στη Θεσσαλονίκη, η οποία στεγαζόταν σε ιδιόκτητο κτίριο γραφείων και αποθηκών στην ΒΙ.ΠΕ.ΘΕ. Το 1988 δημιουργήθηκε στα γραφεία της Αθήνας ειδικό τμήμα, το “Fine Art”, για εξειδικευμένες μεταφορές έργων τέχνης και εκθέσεων.

Η διεθνοποίηση

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, απελευθερώθηκε η ενδοκοινοτική μεταφορά, καταργήθηκαν τα τελωνεία μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και στη άνοιξαν τα σύνορα με τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Αυτά τα γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα την ανάγκη πλέον της δημιουργίας στην εταιρεία ειδικού τμήματος Logistics με την απόκτηση νέων εγκαταστάσεων έκτασης 10.000 τ.μ. στην περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής καθώς και 20.000 τ.μ. στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας.

Η επέκταση της Ορφεύς Βεϊνόγλου σε χώρες εκτός της Ελλάδας, εξελίχθηκε με την επωνυμία “ORBIT” (ORphee Beinoglou International Transport). Το 1993 ιδρύθηκε η πρώτη θυγατρική εταιρεία του ομίλου στα Βαλκάνια, ORBIT, στη Σόφια της Βουλγαρίας και το 1997 η θυγατρική εταιρεία ORBIT International Forwarders S.a.r.l στο Λίβανο. Ενώ το 1999, η ORBIT N. MACEDONIA.

Ένα χρόνο αργότερα συγχωνεύτηκαν με τη μητρική εταιρεία Ορφεύς Βεϊνόγλου Διεθνής Μεταφορική Α.Ε. η εταιρεία της Θεσσαλονίκης και η Ορφεύς Βεϊνόγλου Ομαδικές Μεταφορές Ε.Π.Ε. και η εταιρεία κατέθεσε φάκελο εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 2001 δημιουργήθηκε τμήμα Εθνικών Μεταφορών με καθημερινή ανταπόκριση Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, ενώ το 2002 ιδρύθηκε η ORBIT στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Την ίδια χρονιά υπέγραψε την αποκλειστική αντιπροσώπευση της αμερικάνικης εταιρείας μεταφορών FEDEX και ίδρυσε την ORBIT COURIERS SA για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον χώρο των Διεθνών Ταχυμεταφορών.

To 2008 η εταιρεία μεταφέρθηκε στις νέες ιδιόκτητες υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις της στην Ελευσίνα σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 78.000 τ.μ. όπου 2.500 τ.μ. καταλαμβάνουν τα Κεντρικά Γραφεία της και 50.000 τ.μ. οι αποθήκες της, επενδυτικό σχέδιο που αποτέλεσε ορόσημο στην ανάπτυξή της κατά την δύσκολη δεκαετία στα χρόνια της Ελληνικής Κρίσης (2009-2019). Στη δεκαετία αυτή, εκτός των εταιριών “Orbit” εντάσσει στον Όμιλο μια εξειδικευμένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Relocations, την Octopus Relocations, και μια εταιρεία Ασφαλιστικής Πρακτόρευσης με την επωνυμία “Cover Risk”.

Το 2019 επέκτεινε τη δραστηριότητά της στη Σερβία και το Κόσοβο, ενώ εξαγόρασε το πλειοψηφικό μετοχικό κεφάλαιο στην Easy Mail για περαιτέρω ανάπτυξη στις υπηρεσίες ταχυμεταφορών εντός Ελλάδος.

Οι επιδόσεις

Σε επίπεδο ομίλου, η Ορφεύς Βεϊνόγλου καταγράφει έσοδα υψηλότερα των 120 εκατομμυρίων ευρώ κατά προσέγγιση. Το 2021 έγραψε τζίρο 109 εκατομμύρια, 22% ανάπτυξη και καθαρά κέρδη 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 132%. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2022 θέλουν τα έσοδα της μητρικής εταιρείας να πλησιάζουν τα 100 εκατομμύρια, που μεταφράζεται σε ανάπτυξη της τάξης του 15% σε σύγκριση με το 2021.

Το αμερικανικό fund έχει επίσης εξαγοράσει το παλιό εργοστάσιο της εισηγμένης χαλυβουργίας Έλαστρον στον Ασπρόπυργο και τρεις εταιρείες της μεταφορικής Olympias Κανδύλη (Επενδυτική Ψυκτική, Εμπορική Αξία και Ατλαντίς) οι οποίες συγχωνεύτηκαν, ενώ μέσω στρατηγικής επένδυσης 250 εκατ. ευρώ μετατρέπει το πρώην χαλυβουργείο της οικογένειας Μάνεση στον Ασπρόπυργο σε trimodal logistics park σε έκταση 290 στρεμμάτων. Με την απόκτηση της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας μεταφορών και logistics στη χώρα, η H.I.G. Capital αποκτά μερίδιο 18% στην αγορά των logistics.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.