02 Μάι 2024
READING

LC Waikiki: Η τουρκική αλυσίδα με τις γαλλικές ρίζες, ενδυναμώνει την παρουσία της στην Ελλάδα

4 MIN READ

LC Waikiki: Η τουρκική αλυσίδα με τις γαλλικές ρίζες, ενδυναμώνει την παρουσία της στην Ελλάδα

LC Waikiki: Η τουρκική αλυσίδα με τις γαλλικές ρίζες, ενδυναμώνει την παρουσία της στην Ελλάδα

Πλέον η αλυσίδα μετρά 11 καταστήματα στην ελληνική αγορά

Στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή της το 2018 ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα στην Ξάνθη, ενώ η είσοδός της στην αθηναϊκή αγορά πραγματοποιήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα με δύο σημεία σε River West και Piraeus Retail Park. Στις αρχές εκείνης της χρονιάς, η τουρκική αλυσίδα μετρούσε μόλις 5 καταστήματα στη χώρα μας, ενώ σήμερα η θυγατρική της στην ελληνική αγορά με 11 πλέον σημεία, έχει θέσει ως μακροπρόθεσμο στόχο συνολικά τα 30.

Το πρώτο κατάστημα LC Waikiki στην Ελλάδα άνοιξε το 2018 στο εμπορικό κέντρο Flamingo, στην Ξάνθη και έναν χρόνο αργότερα εγκαινίασε ακόμη ένα στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε σε μεγάλες πόλεις όπως στο εκπτωτικό εμπορικό κέντρο των Sonae Sierra–Bluehouse στη Λάρισα, το Fashion City Outlet, αλλά και στην Κόρινθο, στο εμπορικό κέντρο Mare West, όπως και στο Patra Mall της Πάτρας.

Μετά την πανδημία η εταιρεία επιτάχυνε τις επενδύσεις με δύο σημεία στο εμπορικό κέντρο River West και στο Piraeus Retail Park. Στο τέλος του 2021 η αλυσίδα ένδυσης, που αποκαλείται και «τουρκική Zara», εμφάνισε κύκλο εργασιών 12,7 εκατ. ευρώ ενώ μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν το εύρος του δικτύου της και τον τζίρο.

Η τελευταία προσθήκη στο δίκτυο της αλυσίδας ένδυσης αφορά το κατάστημα στο Ηράκλειο της Κρήτης και το εμπορικό κέντρο Talos Plaza, όπου αναπτύχθηκε σε χώρο πάνω από 1.100 τ.μ., όπως προβλέπουν οι προδιαγραφές του brand.

Από το Παρίσι στην Τουρκία

Η LC Waikiki, η οποία ιδρύθηκε από τρεις συνεργάτες γαλλικής καταγωγής το 1988, ξεκίνησε την εμπορική της ζωή ως brand χονδρικής, που ξεχώριζε για τα ιδιαίτερα σχέδιά της σε μπλούζες και φούτερ. Δημιούργησαν το εμπορικό σήμα LC Waikiki προσθέτοντας τη λέξη «Waikiki» (με σαφή αναφορά στη διάσημη παραλία της Χαβάης, Waikiki) στο «LC» που είναι τα πρώτα γράμματα του «Les Copains» που σημαίνει «φίλοι» στα γαλλικά.

Η αποχώρηση δύο εκ των τριών ιδρυτικών εταίρων, την άφησε στα χέρια του George Amouyal ως μοναδικό μέτοχο. Το 1997 η τουρκική start-up Tema Tekstil, η οποία ανήκει στον Όμιλο Taha και είναι παραγωγός καθώς και δικαιοπάροχος της LC Waikiki στην Τουρκία, αγόρασε τα παγκόσμια δικαιώματα της μάρκας.

Μετά την αγορά όλων των δικαιωμάτων του brand, το όνομα της Tema Tekstil, άλλαξε σε «LC Waikiki Retailing Services». Ένα μερίδιο 7% μεταβιβάστηκε στον George Amouyal, από τον οποίο αγοράστηκαν τα δικαιώματα της LC Waikiki – και παρόλο που δεν έχει συμμετάσχει ενεργά στη διοίκηση της εταιρείας, ο ιδρυτικός της μέτοχος διατηρεί μέχρι σήμερα το ίδιο ποσοστό.

Η εταιρεία φέρεται να ενηλικώθηκε ουσιαστικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου απόλαυσε την κεφαλαιακή υποστήριξη των μετόχων της έτερης αδελφής εταιρείας Taha Dış Ticaret, η οποία πραγματοποιούσε τότε εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες στον τομέα σιδήρου και χάλυβα, όπως και της Taha Tekstil, της νεοφυούς εταιρείας του Mustafa Küçük, ο οποίος το 2000 ανέλαβε τα ηνία του ομίλου.

Από τη χονδρική στη λιανική

Η Tema Tekstil ανέλαβε την ανάπτυξη της χονδρικής της LC Waikiki στην εγχώρια τουρκική αγορά, ενώ άνοιξε και το πρώτο κατάστημα retail άνοιξε στην οδό Şişli Halaskargazi, στην Κωνσταντινούπολη. Παρά το γεγονός ότι ακολούθησαν και άλλα σημεία αργότερα σε διαφορετικές πόλεις, όμως, τα καταστήματα λιανικής δεν μπόρεσαν να επιτύχουν την επιδιωκόμενη κερδοφορία και ανάπτυξη λόγω της οικονομικής κρίσης του 2000. Αυτή η συγκυρία ήταν που οδήγησε τον όμιλο Taha να λάβει ριζικές αποφάσεις για θυγατρικές που αντιμετώπισαν δυσκολίες στη διατήρηση της ταμειακής ροής, όπως και να διαχωρίσει πλήρως το κομμάτι της παραγωγής από εκείνο της λιανικής, εγκαταλείποντας παράλληλα και τη χονδρική.

Στόχος, το top-3

Από την στιγμή εκείνη η LC Waikiki άρχισε να ενεργεί σύμφωνα με το όραμά της να γίνει μία από τις τρεις πιο επιτυχημένες μάρκες ρούχων της Ευρώπης μέχρι το 2023. Το 2009 άνοιξε το πρώτη της σημείο στη Ρουμανία. Με σύνθημα «Όλοι αξίζουν να ντύνονται καλά», επιδιώκει να προσφέρει μόδα σε προσιτές τιμές σε κάθε οικογένεια παγκοσμίως, ενώ ο εμπορικός της στόχος είναι να καταστεί μια από τις κορυφαίες επωνυμίες λιανικής πώλησης προϊόντων μόδας στην Ευρώπη, διεκδικώντας μερίδια αγοράς από τους ισχυρούς παίκτες του κλάδου, Zara και H&M. Με τα εργοστάσιά της να είναι εγκατεστημένα σε διάφορες πόλεις της Ανατολίας, η εταιρεία αναπτύσσεται με εταιρικά καταστήματα και σημεία που αναπτύσσονται μέσω franchising. Σήμερα η αλυσίδα απασχολεί περίπου 50.000 υπαλλήλους, σε 1.200 καταστήματα και 32 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, μέχρι τον Ιούνιο δύο ακόμη καταστήματα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σε αστικά κέντρα της περιφέρειας, κίνηση που θα αυξήσει περαιτέρω το δίκτυο στα 13 σημεία. Συγκεκριμένα, σε ένα εμβληματικό κτίριο στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, όπως και στο εμπορικό πάκρο που αναπτύσσει η Fourlis στα Γιάννενα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.