29 Απρ 2024
READING

Πώς η εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat αλλάζει τις ισορροπίες στις κατασκευές

4 MIN READ

Πώς η εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat αλλάζει τις ισορροπίες στις κατασκευές

Πώς η εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat αλλάζει τις ισορροπίες στις κατασκευές

Δύο κατασκευαστικές εταιρείες με παράλληλες πορείες, γίνονται ένα

Στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ, παρουσία σχεδόν σε όλα τα μεγάλα έργα που δημοπρατήθηκαν τα τελευταία χρόνια και συμμετοχή σε σοβαρό αριθμό συμβάσεων παραχώρησης, οδηγεί η συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ από την Intrakat.

Μόλις πριν ένα μήνα, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, χαιρέτιζε την ΑΜΚ και ανακοίνωνε ότι η εταιρεία μπαίνει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και επενδύσεων, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη μακρόχρονη ιστορία της εταιρείας και διεκδικώντας τη θέση που αξίζει στο επιχειρηματικό και κατασκευαστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό πολιόρκησε την Άκτωρ, θυγατρική της Ελλάκτωρ με ισχυρούς μετόχους το ολλανδικό fund Reggeborgh και τη Motor Oil, με ένα τίμημα εξαγοράς 220 εκ. ευρώ, αφού είχαν προηγηθεί αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Ελλάκτωρ με επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο Δημήτρης Κούτρας και η κυπριακών συμφερόντων κατασκευαστική εταιρεία Wade Adams οι οποίες δεν απέδωσαν. Και φαίνεται πως η Intrakat τα κατάφερε.

Η Intrakat

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1992 από την Intracom Holdings, συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη. Το 2009 ανέλαβε νέα έργα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και των οπτικών ινών, ενώ ένα χρόνο αργότερα νέα περιβαλλοντικά έργα και επεκτάθηκε μέσω των θυγατρικών της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το 2011 ήταν η χρονιά που ανέλαβε μεγάλα κατασκευαστικά έργα του δημόσιου τομέα, όπως και τηλεπικοινωνιακά την επόμενη χρονιά. Ανάλογα μεγάλα έργα σιδηροδρομικών υποδομών και οδοποιίας για το δημόσιο τομέα, είτε αυτόνομα είτε συμμετέχοντας σε κοινοπραξίες. Ενώ το 2017 υπέγραψε συμβάσεις ύψους € 357 εκατ. με την Fraport Greece για τα κατασκευαστικά έργα σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας. Την ίδια χρονιά υπέγραψε σύμβαση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την εγκατάσταση και λειτουργία Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το 2021 στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της, προχώρησε σε απορρόφηση της ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ, που δραστηριοποιείται στον χώρο των ΑΠΕ κατέχοντας άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δυναμικότητας άνω των 1GW.

Το καλοκαίρι του 2022 η Winex Ιnvestments, συμφερόντων των Δημητρίου Μπάκου, Ιωάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου, εξαγόρασε το 31,7% των μετοχών της Intrakat από την Intracom Συμμετοχών (η οποία διατήρησε ποσοστό 5,09%) έναντι συνολικού τιμήματος 70,195 εκατ. ευρώ (2,95 ευρώ ανά μετοχή).

Ταυτόχρονα εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της κατασκευαστικής, η Castelano Properties των Ηλία Γκότση, Ευγενίας Γκότση και Ροδαμάνθης Γκότση με περίπου 13% (σήμερα κατέχει 15,746%) και η Blue Silk του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Αγγέλου με 13,636%.

Η Άκτωρ και ο όμιλος Ελλάκτωρ

Ο όμιλος Ελλάκτωρ συνδυάζει 70 χρόνια εμπειρίας, καθώς αποτελεί προϊόν συγχώνευσης τριών μεγάλων και ιστορικών ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, της Τεχνικής Εταιρείας Βόλου (ΤΕΒ) που ιδρύθηκε το 1949, της Ελληνικής Τεχνοδομικής των αδερφών Καλλιτσάντση που ιδρύθηκε το 1955 και της Άκτωρ των Μπόμπολα και Κούτρα, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1977.

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο όμιλος, διαφοροποίησε τις δραστηριότητές του, επεκτεινόμενος πέρα από τις κατασκευές, σε τομείς όπως η ανάπτυξη ακινήτων, οι παραχωρήσεις, η διαχείριση απορριμμάτων και τα αιολικά πάρκα, με την ίδρυση, την εξαγορά ή την απορρόφηση αντίστοιχων εταιρειών (ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., REDS A.E. και ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.). Έχοντας ήδη από το 1996 την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού και της Γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου, το 2004 υπέγραψε τα πρώτα διεθνή κατασκευαστικά συμβόλαια σε Ρουμανία και Κουβέιτ.

Το 2005 απέκτησε την HERHOF GmbH διεθνοποιώντας τον κλάδο Περιβάλλοντος, ενώ δύο χρόνια μετά την Παντεχνική που οδήγησε σε απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Αττική Οδό (59,2%). Τη διετία 2010-2012 ρευστοποίησε τα περιουσιακά στοιχεία Χρυσού (European Goldfields / Eldorado μετοχές), το 2014 υπέγραψε το έργο €3.2 δισ. Μετρό της Ντόχα στο Κατάρ. Ένα χρόνο μετά υπέγραψε το πρώτο έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελλάδα. Το 2016 ολοκληρώθηκε ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Πελοποννήσου, γνωστός και ως Μορέας, και το 2017 η Ολυμπία Οδός και ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.

Τον Ιούνιο του 2018 επικράτησε η πρωτοβουλία Change4Ellaktor με επικεφαλής τον Αναστάσιο και τον Δημήτρη Καλλιτσάντση, για την εξομάλυνση των διοικητικών διαφορών μεταξύ Μπόμπολα και Κούτρα, την αλλαγή της οργανωτικής δομής και την ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης στον επιχειρηματικό όμιλο. Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο είχε χρηματοδοτηθεί με 50 εκατ. ευρώ από το fund Farallon.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ο Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ αποκτώντας μέσω της Invesco Finance περίπου 5% στην εισηγμένη και λίγες εβδομάδες αργότερα ανέβασαν το ποσοστό τους κατά ακόμη 18,3%, αγοράζοντας το πακέτο μετοχών το οποίο είχε ενεχυριαστεί από το fund Farallon.

Ένα χρόνο αργότερα, επικράτησε το ολλανδικό fund Reggeborgh με 27%, που συμμετείχε στην ΑΜΚ και εξαγόρασε το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα.

Τον Μάιο του 2022, πωλήθηκε στον όμιλο Motor Oil το ποσοστό 29,87% που κατείχαν οι Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης οι οποίοι “χτύπησαν” με την Winex Ιnvestments την Intrakat. Μετά την πρόσφατη πώληση του τομέα κατασκευών στην Intrakat, η Ελλάκτωρ μένει χωρίς παρουσία στον κατασκευαστικό κλάδο, αφού διατηρεί πλέον τους κλάδους παραχωρήσεων (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), διαχείρισης απορριμμάτων (Ηλέκτωρ) και ακινήτων (REDS).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.