30 Απρ 2024
READING

Ποιοι ξαναχτίζουν την Αθήνα

6 MIN READ

Ποιοι ξαναχτίζουν την Αθήνα

Ποιοι ξαναχτίζουν την Αθήνα

Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση βρίσκεται αρχικά σε κάποιες μεγάλες εταιρείες ακινήτων, οι οποίες έχουν επενδύσει στην αγορά του real estate το τελευταίο διάστημα. Κυρίαρχη σε αυτό το παζλ είναι βέβαια η Lamda Development, η οποία αυτή τη στιγμή τρέχει τις εργασίες εντός του Ελληνικού.  Χαρακτηριστικότερα των έργων αυτών είναι ο πύργος των κατοικιών Riviera Tower και το κτίριο που θα στεγάσει τα τέσσερα σωματεία ΑμεΑ και που θα παραδοθεί αρχές φθινοπώρου.

Ωστόσο αρκετές και σημαντικές είναι οι επενδύσεις που γίνονται από επιμέρους εταιρείες. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν η Trastor, η οποία ανήκει στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Trastor έχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων και έχει βάλει στόχο να διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας πάνω από τα 600 εκατομμύρια ευρώ έως και το 2025. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών της έως αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στα logistics. Όμως, μία από τις σημαντικές επενδύσεις της είναι ένα μεγάλο κτίριο γραφείων που κατασκευάζει στο Μαρούσι, επί της οδού Χειμάρρας καθώς και ένα ακόμη στην ίδια περιοχή, που είναι ολοκληρωμένο ακίνητο και στεγάζει τον όμιλο Φουρλή και τη Bayer Ελλάς. Ακίνητο της Trastor όμως είναι και ένα ακόμη στο κέντρο της Αθήνας, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, το οποίο πρόκειται να ανακατασκευάσει για να γίνει ενεργειακά «πράσινο». Είναι ένα από τα κτίρια που είχε δημιουργήσει ο αείμνηστος Ηλίας Μπαρμπαλιάς και μισθώτρια αυτή τη στιγμή είναι η τράπεζα Πειραιώς. 

Prodea: Το project του Πύργου Πειραιά με τη Dimand και οι επενδύσεις

Ενεργό ρόλο στην αγορά έχει και η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, η Prodea, με χαρτοφυλάκιο που αγγίζει σε αξία τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα έργα που υλοποιεί είναι η αναβίωση του εμβληματικού Πύργου Πειραιά μαζί με τη Dimand και την EBRD. Όμως η δραστηριότητά της δεν περιορίζεται εκεί γιατί έχει επενδύσει σε μία σειρά από νέα κτίρια και αναπτύξεις όπως τα νέα γραφεία της Generali στη Συγρού (μαζί με τη Dimand) καθώς και το όμορο κτίριο σε αυτό, που μετατράπηκαν σε υπερσύγχρονα κτίρια γραφείων. Πρόσφατη κίνηση της εταιρείας ήταν και η εξαγορά του κτιρίου της Viva Wallet στην οδό Αμαρουσίου – Χαλανδρίου 18-20 στην περιοχή του Αμαρουσίου. Η Viva Wallet είναι σήμερα ο μισθωτής του ακινήτου, το οποίο φέρει περιβαλλοντική πιστοποίηση και ενσωματώνει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας. Μεταξύ άλλων, αποκτήθηκε αντί 35 εκατ. ευρώ κτίριο γραφείων επιφανείας 14.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Χειμάρρας 8Β και Γραβιάς στο Μαρούσι. Παράλληλα, η εταιρεία απέκτησε και πέντε όμορα οικόπεδα 10,4 στρεμμάτων στη Λ. Κηφισίας, πλησίον του κόμβου της Αττικής οδού. Στο εν λόγω ακίνητο σχεδιάζεται η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων (φιλοξενούσαν την έδρα της Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά) και η κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφανείας άνω των 17.000 τ.μ. Επιπλέον, έχει κάνει κίνηση εισόδου και στον τομέα της κατοικίας με την ανάπτυξη οικιστικών συγκροτημάτων. 

Dimand: Σε διαρκή κινητικότητα

Η Dimand από την πλευρά της είναι ίσως η πιο κινητική σε νέες αναπτύξεις κτιρίων. Έχοντας αλλάξει όψη στην συνοικία του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά μετά την αγορά των κτιρίων της Παπαστράτος, τα οποία πούλησε μόλις τα ανακατασκεύασε στη Eurobank, επενδύει σε όλο το φάσμα του ευρύτερου αστικού ιστού της Αττικής. Στο Μαρούσι απέκτησε το οικόπεδο που τώρα κατασκευάζονται τα νέα γραφεία της PwC, το πούλησε στη Eurobank, ενώ έχει συμφωνήσει για την απόκτηση και ενός οικοπέδου – χώρου στάθμευσης απέναντι από το Ιατρικό Αθηνών, ίσως του τελευταίου ελεύθερου οικοπέδου στην περιοχή. Πρόσφατα και μετά από περιπετειώδεις διαδικασίες με ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού το 2021, η Dimand ήταν αυτή που αναδείχθηκε για την ανέγερση των νέων Δικαστηρίων του Πειραιά στο ακίνητο Δασκαλάκη, που βρίσκεται και αυτό στον Άγιο Διονύσιο. Στην περίπτωση της Dimand, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί ότι έχει αναλάβει να ανακατασκευάσει το πρώην Μινιόν στη λεωφόρο Πατησίων. Στο ένα και μεγαλύτερο από τα δύο κτίρια του συγκεκριμένου συγκροτήματος θα γίνουν αρχικά γραφεία και εμπορικά καταστήματα. Στο δεύτερο κτίριο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του πρώτου, θα δημιουργηθεί πολυκατοικία. 

Noval Property: Το ξεχωριστό «The Orbit» και το πρώην κτίριο της Kodak

Σημαντική όμως είναι και η συμβολή της Noval Property, εταιρείας ακινήτων του ομίλου Βιοχάλκο. Εμβληματικότερο από τα έργα της είναι το The Orbit, δίπλα στον κινηματογράφο Δαναό επί της Κηφισίας που συνσχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Lianou-Chalvatzis και το γραφείο Βικέλα. Ωστόσο άξια αναφοράς είναι και η ανέγερση ενός επιβλητικού κτιρίου γραφείου στα παλιά κτίρια της Kodak στο Μαρούσι, όπου έχει δημιουργήσει μία κοινή εταιρεία – ιδιοκτήτρια του ακινήτου από κοινού με τη Brook Lane Capital. 

Το Skyline

Μεγάλο project όμως αποτελεί και αυτό της αξιοποίησης των των 573 ακινήτων, του project Skyline, τα οποία έχουν αποκτήσει οι Alpha Bank, Dimand και  Premia Properties. Aπό αυτά κάποια θα πουληθούν, κάποια άλλα θα τα κρατήσουν οι επενδυτές για να τα αξιοποιήσουν. Ξεχωρίζουν το κτίριο γραφείων όπου υφίσταται και υποκατάστημα της τράπεζας και φιλοξενούνται στα γραφεία της Alpha Finance στην οδό Μέρλιν στο Κολωνάκι.

Επίσης, το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή, επί της πλατείας Κοραή (επιφάνεια 10.000 τ.μ.) όπου και αυτό όπως και ένα ακόμη κτίριο της Alpha Bank (στα παλιά κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Σοφοκλέους με επιφάνεια άνω των 30.000 τετραγωνικών μέτρων). Τα δύο αυτά ακίνητα το πιθανότερο είναι ότι θα αποκτήσουν χρήση ξενοδοχείου και γραφείων με εμπορικά καταστήματα αντίστοιχα και ότι θα παραμείνουν στους τωρινούς τους ιδιοκτήτες προς εκμετάλλευση. 

Το αναγεννημένο κτίριο γραφείων στην Ιπποκράτους από την Ιντρακάτ

Nέα πνοή ήρθε να δώσει από την πλευρά της η Ιντρακάτ, στην ταλαιπωρημένη τα τελευταία χρόνια οδό Ιπποκράτους στο κέντρο της Αθήνας. Η εταιρεία προχώρησε στην ανακατασκευή του πολυώροφου κτηρίου γραφείων, ιδιοκτησίας του νομικού προσώπου “Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών”. Είναι συνολικής επιφάνειας 7.307 τ.μ., κατασκευάστηκε το 1961 και βρίσκεται επί της οδού Ιπποκράτους 3-5. Η Intrakat έχει μισθώσει το κτήριο για διάστημα 20 ετών από το Συνεγγυητικό Ταμείο, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό, στο πλαίσιο της επέκτασης του χαρτοφυλακίου της στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων. Η κατασκευαστική εταιρεία προχώρησε σε ριζική ανακαίνιση του πολυώροφου κτηρίου, μετατρέποντάς το σε έναν σύγχρονο, λειτουργικό χώρο γραφείων και καταστημάτων.

Grivalia Hospitality: Τα Αστέρια Γλυφάδας και το πολυτελές κάμπινγκ της Βούλας

Φέτος παραδίδονται και τα δύο εμβληματικά project που υλοποιεί στα νότια προάστια η Grivalia Hospitality. Ο λόγος για το πολυτελές κάμπινγκ που δημιουργεί στη Βούλα αλλά και για τα Αστέρια της Γλυφάδας, δύο έργα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στα Αστέρια θα λειτουργήσει το υπερπολυτελές θέρετρο, One & Only Aesthesis. 

Eκτός των άλλων, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο, αναβαθμισμένο κομμάτι στην Α’ Ακτή Βούλας που είναι αυτή τη στιγμή υπό διαμόρφωση και προς το τέλος του έτους θα φιλοξενήσει και το πρώτο glamping 5 αστέρων της Αθήνας με την υπογραφή της Grivalia Hospitality.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.